• Okresné kolo Technickej olympiády

          • Konečne po dlhšej dobe sme zaznamenali úspech v Technickej olympiáde. Peter Švrlo zo VI.B  bol úspešný v okresnom kole Technickej olympiády, skončil na peknom 3.mieste. Vynikajúco zvládol online test pozostávajúci z dvoch častí a to teoretickej s otázkami z rôznych oblastí techniky a praktickej venovanej zhotoveniu výrobku avšak len v teoretickej rovine. Gratulujeme k veľkému úspechu aj v takto zťažených podmienkach!

          • Mikuláš pre hafanov

          • Opäť sme sa presvedčili, že na Hájiku je veľa dobrých srdiečok. Od 22.11. do 26.11. pod vedením pani učiteľky Katky Šolekovej sa na škole uskutočnila materiálna zbierka pre opustených psíkov. Deti neváhali a celý týždeň nosili veci. 

            Veľká vďaka patrí žiakom, zamestnancom školy a v neposlednom rade rodičom za vyzbierané deky, uteráky, hračky, granuly, pamlsky a euríčka. Pani učiteľky vo svojom voľnom čase všetko naložili do auta a zaniesli do Žilinského a Považského útulku pre opustených hafanov. Sme radi, že sme aspoň trošku mohli potešiť našich štvornohých kamarátov.  

          • Mikuláš v 4.C nenosí len sladkosti

          • Na 6. december sa štvrtáci veľmi tešili. Od rána očakávali príchod Mikuláša, ktorý samozrejme ani tento rok nesklamal. Čertík postrašil  a Mikuláš s anjelom odmenili deti sladkosťami. V triede však deti čakalo ešte jedno prekvapenie -  plné vrece krásnych nových kníh. Radosť detí bola obrovská a knižky okamžite našli svojich nadšencov.

          • Bojujeme v Pekingu so srdcom draka

          • Naša škola sa spolu s ostatnými tiež zapája do podpory našich slovenských olympionikov na ZOH v Pekingu (4.-20. februára 2022), kde sa najlepšie práce vo výtvarnej súťaži "Bojujeme v Pekingu so srdcom draka" stanú súčasťou mozaiky, ktorá bude tvoriť výzdobu spoločných priestorov slovenskej výpravy v Olympijskej dedine v čínskej metropole. Bližšie informácie TU.

            Album súťažných prác:  Bojujeme v Pekingu so srdcom draka.

          • Vianočné tvorivé dielne v 3.B

          • Blížia sa Vianoce, na ktoré sa všetci tešíme. A tak si Námorníci z 3.b obdobie adventu spríjemnili vianočnými dielničkami s pani vychovávateľkou a učiteľkou. Vyrobili krásne svietniky, ktoré im budú zdobiť izbičky, vypočuli si vianočné koledy, vypili vianočný punčík. Toto poobedie bolo pre všetkých veľmi milé.

          • Mikuláš a čert u nás na návšteve

          • Všetci sme sa báli, že tohto roku Mikuláš a čert k nám kvôli korone neprídu. Našťastie mali potvrdenie zo Severného pólu, že sú zdraví, a tak mohli navštíviť našu školu. Čert sa s deťmi poriadne vybláznil a Mikuláš s anjelikmi zase porozdávali mikulášske balíčky. Bolo že to u nás radosti!  A aby neboli smutní ani dospeláci, čertík sa vyjašil aj s nimi. Viac si pozrite vo fotogalérii.

          • Veselí snehuliaci

          • V rybičkovej 3.A sme si vyskúšali spoluprácu počas hodiny výtvarnej výchovy. Pracovali sme vo dvojiciach a vyskúšali si teamovú prácu. Veľmi sa nám to podarilo a tak sme sa rozhodli nenechať si to pre seba, ale potešiť aj Vás ostatných. Keď pôjdete okolo našej školy, tak veríme, že Vám naši veselí snehuliaci urobia radosť a vyčaria úsmev na tvári. Usmievajte sa, lebo v týchto dňoch je to ešte oveľa dôležitejšie ako inokedy. Ani neviete ako môžete niekoho potešiť hoci len obyčajným úsmevom. Peknú bielu zimu želáme.

          • Tvorivé dielne a Popoludnie so zvieratkom v 3.A

          • V tomto týždni si rybičky popoludnia spríjemnili tvorivými dielňami, kde sa tak trochu zahrali na sochárov. Októbrový Deň zvierat sme tento rok oslávili trocha netradične aj v netradičnom termíne kvôli karanténe 🙂. Navštívili sme našich domácich miláčikov, povedali si niečo o starostlivosti o nich a vyskúšali si ich venčenie ale aj to, ako zvieratká navzájom na seba reagujú. A bola to veru zábava. Veď sa pozrite! Ďakujeme rodičom aj súrodencom za pomoc.

          • Deň červených makov

          • Žiaci druhého stupňa si na hodine dejepisu pripomenuli výročie ukončenia I.svetovej vojny, ku ktorému sa viaže aj Deň vojnových veteránov resp. Deň červených makov. Symbolicky sme prispeli k tomuto výročiu tým, že sme si vyrobili červené maky, žiaci sa dozvedeli zaujímavé súvislosti, ktoré sa viažu k tomuto dňu.

            V dôsledku zlej pandemickej situácie sme sa nemohli zúčastniť ceremoniálu pri Pomníku obetiam I. svetovej vojny na starom cintoríne, ale veríme, že na budúci rok sa nám to podarí. „Mier je strom, ktorý rastie dlho.“ Buďme zaň vďační, rovnako poďakujme aj tým, ktorí nám ho vybojovali.

          • Programovanie nie je len výsadou hlavného mesta

          • Dištančné vzdelávanie a „doba covidová“ ukázala úskalia internetu naplno. V posledných rokoch sa veľa hovorí o potrebe reformy školstva, no ťažkopádnosť systému ju nateraz odsúva do nedohľadna. A tak nám učiteľom nezostáva nič iné, len pokúsiť sa o zmenu vo vlastnej réžii. Učiteľom informatiky o to viac, že progres v digitálnom svete ide raketovou rýchlosťou. A s tým samozrejme prichádzajú otázky, ako zmysluplne zamestnať mládež za počítačom, ako sa popasovať s požiadavkami doby a meniacim sa pracovným trhom. 

            Preto sme sa zapojili do grantovej výzvy Enter Telekom nadácie Pontis a získali sme BBC Micro:bity. Sú to malé programovateľné „počítače“, s ktorými dokážu žiaci robiť vedecké, hudobné či svetelné projekty, ba dokonca ovládať inteligentnú domácnosť. V blokovom programovacom prostredí jednoducho Micro:bit naprogramujú a potom spoja káblami s reproduktorom, Led diódami, Led pásmi, motorčekmi a podobne. Vznikajú z toho veľmi pekné a prepracované projekty. 

            Pridanou hodnotou práce na projektoch s Micro:bitom je kreativita pri vymýšľaní produktu, spolupráca v skupine, cibrenie manuálnych zručností, získavanie vedeckých znalostí a v neposlednom rade skúsenosti s prezentáciou produktov svojej práce.

          • Jeseň pani bohatááá

          • Nádherné slnečné dopoludnie si vychutnali KOALKY z 2.A s pani učiteľkou Katkou Šolekovou a pani asistentkou Miškou Kolárikovou. Úžasné sfarbenie prírody, slniečko, radosť a detský úsmev – to všetkých poteší.

          • Konštruktéri zo 4.A

          • Žiaci 4.A sa na pracovnom vyučovaní pod vedením pani učiteľky Šolekovej zahrali na mladých konštruktérov. Zhotovili si rôzne práce, z ktorých mali radosť. Išlo im to jedna radosť.

          • Halooween na 1. stupni

          • V tejto ťažkej dobe je každé spestrenie dňa veľmi príjemné. Preto sa aj 1. stupeň na našej škole rozhodol usporiadať po triedach veselý Halooween. Deti sa poriadne vyjašili a mali krásny deň. Pochváliť treba nielen deti, ale aj rodičov, ktorí spolu s nimi vytvorili úžasné  halloweenské tekvice. Veľká vďaka patrí aj zamestnancom školy z 1.stupňa, ktorí sa na takúto akciu dali a pripravili ju naozaj perfektne.  

          • BBC Micro:bit už aj na našej škole

          • Vďaka grantovej výzve Enter Telekom a Nadácii Pontis sme pre našich žiakov získali novú cool pomôcku na vyučovanie informatiky. Naši šikovní ôsmaci naprogramovali 20 Micro:bitov a zostavili z nich zábavné projekty. Svoje produkty prezentovali piatakom, ktorí si s radosťou vyskúšali napríklad krokomer, hru Horúci drôt, zahrali si na gitare, ale aj na ovocnom klavíri, či pozreli semafor alebo svetelnú tabuľu. Viac sa dozviete v pripravovanej mini-reportáži z prezentácie.

          • Žilina - Európske hlavné mesto kultúry 2026

          • Európske hlavné mesto kultúry je titul udeľovaný komisiou a Európskym parlamentom jednému alebo dvom európskym mestám. Tie majú následne po celý rok možnosť predstaviť Európe ich kultúrny život a jeho rozvoj. Naša škola sa rozhodla podporiť naše mesto uchádzajúce sa o titul v roku 2026 svojimi žiackymi prácami "Okno príležitostí", ktoré chceme otvoriť dokorán.

            Mohli sme výtvarne vyzdvihnúť vybudované športoviská, oceňovanú zeleň, kultúrne prostredie..., no naši druhostupniari sa rozhodli poukázať na zlepšovanie života v medziľudských vzťahoch našej komunity - podporovaním oblasti vzájomnej pomoci, poznávania sa, rešpektu, úcty, otvorenosti... vďaka spoločným zážitkom z tvorivej činnosti, ktoré sú cenným stmeľujúcim zdrojom pre nás všetkých. 

          • Reťaz z vlajok - podpora kandidatúry Žiliny

          • Naše krásne mesto Žilina kandiduje na titul Európske hlavne mesto kultúry v roku 2026. Na podporu tejto kandidatúry vznikla pekná akcia, a to vytvorenie látkovej reťaze z vlajok, na ktoré deti napíšu svoje priania. Aj naši žiaci 1.stupňa sa s chuťou pustili do tejto práce a vznikla tak reťaz s originálnymi nápadmi pre mesto Žilina. Viac si môžete pozrieť vo fotogalérii.

          • Mor ho! v živých obrazoch

          • Žiaci 8.A triedy spracovali úryvok básne Sama Chalupku Mor ho! do živých obrazov, ktorými priblížili jednotlivé verše. Popracovali tak na svojom výraze prednesu, prácu s pauzou a dôrazom ako dramatizačným prvkom, odhalili význam slov (pomedzie, luna, šiatre, stolec, surmity, šíky, voje...), vyskúšali si nemé divadlo, prácu s priestorom na javisku... Báseň sa tak neučili len spamäti a mechanicky, ale aj s prežitým porozumením obsahu, s tvorivým prístupom k jeho transformácii a nakoniec aj so zážitkom náročnosti tvorby divadelnej formy.

          • Šarkaniáda v 3.A

          • V utorok 19.10. tretiaci z rybičkovej triedy využili krásne slnečné počasie na púšťanie šarkanov. Niektoré šarkany lietali vysoko, iné sme museli rozmotávať na zemi, ale z dobrej nálady nám to neubralo. Pozvanie prijali aj niektorí rodičia a vrátili sa spolu s nami do detských čias :-). Veď sa pozrite vo fotogalérii. Za aktívnu účasť a pomoc im ďakujeme.

          • Jesenné tvorenie 3.A - rybičky

          • Jedno chladné jesenné popoludnie sme si spríjemnili prechádzkou do okolia, kde sme si užili padajúce lístie a vône jesene. Nazbierali sme si potrebný materiál a v triede pri škoricovom čajíku a jabĺčkach sme si užili spoločné chvíle a tvorivú pohodičku.

            Bolo nám spolu výborne a podarili sa nám krásne jesenné dekorácie, už je vidieť, že sme šikovní tretiaci. Inšpirujte sa aj vy ku tvorbe dekorácií k sviatku Pamiatky zosnulých a obmedzme tak spoločne tvorbu plastového odpadu. 

          • Listonožka

          • Deti zo všetkých oddelení ŠKD spolu s pani vychovávateľkami priložili ruku k dielu a z jesenných listov vytvorili túto roztomilú stonožku, ktorá bude zdobiť nejaký čas vestibul našej školy.