• Konečne karneval

          • Po dlhej covidovej pauze sa deti ŠKD vrátane nedružinárov dočkali skutočnej zábavy. Karneval, na ktorý sme sa všetci tešili bol plný krásnych masiek, veselého tancovania a spievania. Deti si pochutnali aj na sladkých šiškách. Na toto popoludnie budeme dlho spomínať!

          • Exkurzia - Pamätihodnosti Žiliny

          • 24. februára sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili exkurzie Pamätihodnosti Žiliny. V Rosenfeldovom paláci sme navštívili stálu expozíciu Bábky v podkroví. V úžasných priestoroch sme zažili naozajstný divadelný svet. Zoznámili sme sa s históriou bábkárstva na Slovensku, kráčali sme po presklenom chodníku plnom histórie, stretli sme rôzne typy bábok, ocitli sme sa za oponou, v tieňovom i čiernom divadle, fotili sme sa v divadelnom prestrojení... Žasli sme nad krásou a kúzlom tohto čarovného sveta a nechcelo sa nám odtiaľto odísť...

            Čakali nás ešte ďalšie skvelé miesta nášho mesta: nádherné výhľady z Burianovej veže a historické pamiatky našej Žiliny.

            Slniečko, úžasná atmosféra v meste a skvelé zážitky navždy zapísali túto exkurziu do sŕdc detí ako NEZABUDNUTEĽNÚ.

          • Hviezdoslavov Kubín na prvom stupni

          • Na našej škole prebehlo v treťom februárovom týždni školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Z jednotlivých tried z 1. stupňa sa zúčastnili tí najlepší a predviedli nám svoje pekné výkony, za čo im všetkým patrí veľká pochvala a uznanie.

            V kategórií poézia porota udelila len 2. miesto a to Maximovi Škulcovi zo 4.B. V kategóríi próza sa na 1. mieste umiestnil a svoje prvenstvo z minulého roka potvrdil Leo Muška zo 4.A, na 2. mieste sa umiestnila Lea Konoradská, na 3. mieste Agátka Benková - obe šikovnice z 2.A. V tejto kategórií porota udelila aj pochvalné uznanie - šikovnému prvákovi Tobiasovi Muškovi. Všetkým srdečne blahoželáme.

          • Zimná olympiáda "NA DIAĽKU"

          • Deti v ŠKD sa aspoň "na diaľku" zapojili do olympijského diania. Spoločne s pani vychovávateľkami si vyrobili na školskej chodbe pri triedach olympijský kútik. Môžeme tu vidieť symboly OH, maskotov, druhy zimných olympijských športov, ktoré si vlastnoručne zhotovili.

            Okrem pracovných zručností sú deti v ŠKD vedené aj k pohybovým a športovým aktivitám. Možno z nich niekedy tiež vyrastú olympijskí víťazi!

          • «Ruské slovo» alebo vpred k víťazstvu

          • Naši žiaci, ktorí študujú ruský jazyk, sa tento rok prvýkrát zúčastnili celoslovenskej súťaže v prednese prózy a poézie «Ruské slovo». Krajská súťaž sa konala 3. februára.

            Témou tejto súťaže bol svet rozprávok. V procese prípravy na súťaž sa naši ruštinári zoznámili s takými ruskými rozprávkami ako Серебрянное копытце (Strieborné kopyto), Снегурочка (Snehulienka), Теремок (Teremok), Рукавичка (Rukavica), Сказка о мертвой царевне и семи богатырях (Rozprávka o mŕtvej princeznej a siedmich bohatieroch), Сказка о царе Салтане (Rozprávka o Cárovi Saltánovi). Žiaci s veľkým nadšením sledovali aj kreslený film o krokodílovi Genovi a levovi, spievali piesne Пусть бегут неуклюже... (Nechajte ich behať nemotorne...) a Я на солнышке лежу (Ležím na slnku).

            Našu školu veľmi úspešne reprezentovali:

            • Peter Švrlo (6.B) v kategórii próza s rozprávkou Rukavica (Рукавичка) - získal 2. miesto
            • Luboš Halama (8.A) v kategórii poézia s úryvkom z Rozprávky o mŕtvej princeznej a siedmich bohatieroch (Сказка о мертвой царевне и семи богатырях) od ruského spisovateľa Alexandra Puškina - získal 3. miesto
            • Nela Blahutiaková a Laura Štalmachová (8.B) v kategórii spev (duet) s piesňou Nenechajte ich nemotorne behať... (Пусть бегут неуклюже...) z kresleného filmu Krokodíl Gena - získali diplom za účasť
            • v kategórii učitelia nás reprezentovala naša pani učiteľka Nataliya Vydashenko s rozprávkou Mucha-Bzučilka (Муха-Цокотуха) Korneya Čukovského - vyhrala 1. miesto a pokračuje v celoslovenskom kole.

            Gratulujeme k víťazstvám a držíme palce do ďalšieho kola!

          • Posedenie pri samovare

          • V tejto chvíli, keď za oknom je zima a fúka studený vietor, je príjemná spomienka na posedenie pri samovare, ktoré sa uskutočnilo na prvej hodine RUJ tento školský rok.

            Neoddeliteľnou súčasťou pitia čaju v Rusku je rozhovor. Tak sme pili čaj a rozprávali sa o našich letných dovolenkách aj o tom, ako sa pije čaj v Rusku, vypočuli si informácie o histórii samovaru v Rusku a piesne o samovare (“У самовара я и моя Маша Při samovare som ja a moja Maša“).

            Žiaci sa dozvedeli, že v Rusku pijú horúci čaj nielen zo šálky (чашки), ale aj z podšálky (блюдца). Niektorí sa pokúšali piť z podšálky ako skutoční Rusi. Tradične Rusi pijú čaj s cukríkmi (конфетами), sušienkami (печеньем) a „вapeнием“ uvareným ovocím s cukrom, ktoré sa používa namiesto klasického cukru.

            Prvýkrát žiaci videli „самовар“ (samovar) naživo a každý sám mohol čapovať horúci nápoj. Samovar je vlastne predchodca varnej kanvice. Slúži na varenie vody pre prípravu čaju. No v dnešnej uponáhľanej dobe sa samovar využíva skôr len počas sviatkov a ako náznak pohody v rodine. Verím, že mojim žiakom sa táto hodina páčila a budú na ňu ešte dlho spomínať.

            Pani učiteľka Nataliya Vydashenko

          • Matematický klokan

          • Dňa 11. apríla 2022 sa uskutoční medzinárodná matematická súťaž Matematický klokan. Žiaci, ktorí v ten deň nebudú môcť byť v škole, budú súťažiť online. Účastnícky poplatok je 5€. Prihlásiť sa môžete žiaci druhého stupňa u pani učiteľky Porubčanskej a žiaci prvého stupňa u svojich triednych učiteľov. Poplatok treba uhradiť do konca februára. 

            Každý účastník bude odmenený, záleží na vypracovaní úloh. Odmeny sú veľmi zaujímavé, minulý rok to boli: diplomy, pastelky, svetielkujúce ceruzky, perá, pravítka s kalkulačkou, ruksaky, tašky, stolné hry, mobily. Aj tento rok budú vecné ceny veľmi pekné a verím, že aj žiaci našej školy ich získajú čo najviac.

          • In a shop

          • Naši štvrtáci sa na hodinách anglického jazyka učili nakupovať. Išlo im to veľmi dobre, takže ak pôjdete niekde do cudziny na dovolenku, prenechajte nakupovanie deťom. Určite to zvládnu.

          • Zimné radovánky na snehu v ŠKD

          • Tento rok sa nám zima ukázala v plnej kráse, tak sa aj deti z ŠKD mohli vyblázniť pri športových aktivitách na snehu. Pani vychovávateľky s deťmi si postupne vyskúšali všetky "sánkarske dráhy" na sídlisku Hájik a spoločne si užívali zimné radovánky.

            Povyťahovali svoje boby, lopáre, sane a vyšantili sa na snehových svahoch. Tentokrát nešlo o to, kto zvíťazí, kto bude rýchlejší, šikovnejší, zručnejší... Jednoducho sme sa všetci tešili z možnosti byť na čerstvom vzduchu, užívať si sneh a športovať. Hlavne v tomto období, ktoré veľmi nepraje podobným kolektívnym aktivitám. A práve toto bola jedna z príležitosti riadiť sa heslom: "V zdravom tele zdravý duch". 

          • Poďme stavať snehuliaka s 1.C

          • Poslednú januárovú stredu boli zajkovia z 1.C vonku, aby si užili krásny zasnežený deň. Za jednu hodinu stihli postaviť ušatého snehuliaka a samozrejme sa aj venovať pohybovým aktivitám - poriadnej guľovačke a šmýkačke. Keď už na nich neostala ani nitka suchá, odobrali sa späť do triedy, aby sa zohriali a neochoreli nám :)

          • Novoročné prianie

          • Veľa šťastia, zdravia, osobných a pracovných úspechov v novom roku 2022, našim deťom veľa kamarátov, smiechu a splnených prianí želá všetkým kolektív ZŠ.

          • Učitelia pečú zdravotníkom

          • Do celoslovenskej akcie vyhlásenej Komenského inštitútom sme sa zapojili aj my, učitelia ZŠ Námestie mladosti 1 v Žiline. Oslovila nás myšlienka podpory zdravotníkov aj takýmto netradičným spôsobom. Vnímame, že sa vo svojej práci pri pomoci ľuďom, ktorí ich potrebujú, veľmi často stretávajú s nevďakom, vyhrážkami,  často až s agresívnym správaním pacientov. A to iba preto, že sa snažia pomôcť, ochrániť ohrozené zdravie a život. Je to bohužiaľ nepochopiteľný paradox tejto náročnej covidovej doby.

            Aj pre nás, učiteľov, je táto doba mimoriadne náročná a vyčerpávajúca, ale rozhodli sme sa upiecť vianočné dobroty, ponúknuť ich členom záchrannej služby, s ktorými sme sa skontaktovali a   spríjemniť  im predvianočný čas, ktorý pri nápore výjazdov k pacientom možno ani nemajú čas veľmi vnímať. Nezapojili sme sa preto, lebo ministerstvo školstva vyhlásilo vianočné prázdniny skôr, ako to prezentovali médiá, ale zmysel  tejto akcie vidíme v potrebe vzájomnej podpory a ohľaduplnosti.  Strávili sme spolu príjemný čas pri zaujímavom rozhovore a rozchádzali sme sa so vzájomným prianím pokojných Vianoc a lepších čias. Ľudskosť a vzájomnú  blízkosť potrebujeme všetci nielen počas Vianoc...                 

            Mgr. Oľga Labajová

          • Vianočná pohľadnica

          • Sme živá, aktívna škola a vždy v čase Vianoc pripravujeme pre rodičov, žiakov a priateľov školy vianočné besiedky. V tretej vlne pandémie na konci kalendárneho roka 2021 chceme aspoň takto virtuálne zaželať zdravé, šťastné a veselé Vianoce a podeliť sa s Vami o talent jedného z našich detí. 

            Prajeme Vám v novom roku veľa lásky, porozumenia a trpezlivosti. 

            PF 2022

          • Včielky z 2.B piekli

          • Včielky sa spolu s pani učiteľkou a pani vychovávateľkou rozhodli, že si na posedenie ku stromčeku upečú perníčky. Pani učiteľka pripravila cesto. Včielky si priniesli vhodné oblečenie, valčeky, vykrajovačky a rôzne veci na zdobenie. 

            Pri práci však prišli na to, že to nie je také jednoduché. Ak nemali dobre posypanú dosku, cesto sa im lepilo nielen na dosku, ale aj na valček. Museli myslieť na to, aby cesto nerozvaľkali na tenko. Pri pečení dávali pozor, aby im perníky nezhoreli. Potom ešte horúce natierali vajíčkom a zdobili farebnými guličkami. 

            Zdobenie si vyžadovalo hotových majstrov, ale dali si záležať. Perníčky sa im podarili, mali z nich veľkú radosť a veľmi im chutili. Poďakovanie patrí aj rodičom, ktorí deťom nachystali potrebné veci. 

          • Skrátené vyučovanie

          • V posledný vyučovací deň - piatok 17.12.2021 je pre žiakov skrátené vyučovanie podľa nasledovného harmonogramu. ŠKD bude do 16.00 hod. Obedy sa vydávajú od 10,55 do 13,00.

            Všetkým prajeme krásne Vianoce,
            v novom roku 2022
            veľa zdravia, šťastia, lásky, tolerancie a pohody.

          • Vianočná pekáreň

          • Žabky z 1.A si spríjemnili predvianočný čas a spolu s pani učiteľkou Katkou a pani vychovávateľkou Aďkou piekli medovníčky. Deti usilovne miesili, vaľkali, vykrajovali a ozdobovali. Krásna vôňa sa šírila po celej chodbe a všetky deti voňali ako medovníčky. Aj keď ju nemôžete cítiť, aspoň si pozrite naše fotečky v albume  Vianočná pekáreň😊.

          • Snehuliakovo

          • Boli ste sa už pozrieť na Hrebienku na ľadové sochy? Nemusíte chodiť tak ďaleko 🙂. Piatkovú snehovú nádielku hneď využili deti z 3.A a zahrali sa na výtvarnej výchove na sochárov. Na sídlisku vyrástla rodinka snehuliakov a každý z nich má svoj vlastný príbeh. Samozrejme po tvrdej práci bola aj zábava. Tešíme sa pani Zima, ďakujeme.

          • Perníky alebo medovníky?

          • Odpoveď na túto otázku sme sa pokúšali nájsť v piatok, keď sme si pripomenuli vianočné tradície, ktoré sa dodržiavali cez obdobie Adventu a na Štedrý deň kedysi. Či ju žiaci 6.A, 6.B a 7.A našli? Neviem. Ale čo viem určite je to, že všetci sú veľmi šikovní v zdobení tohto vianočného koláčika. Pozrite si fotky, ako to prebiehalo. Prajeme Vám krásne a pokojné sviatky.

          • Koalky z 2.A čítajú

          • Vďaka pani učiteľke Danke z 3.A, ktorá sa prvá zapojila do projektu „NAŠA TRIEDA ČÍTA“ sa to podarilo aj nám. Za podpory kníhkupectva Martinus a OZ Hájik deťom máme aj my triednu knižnicu. Počas prestávok tak môžeme tráviť voľný čas vo svojom kútiku. Máme z toho veľkú radosť. Touto cestou sa chceme poďakovať všetkým, vďaka ktorým sa v triede cítime oveľa lepšie. 🐨🐨🐨

          • Dištančné vzdelávanie

          • Od pondelka 13.12.2021 sú žiaci druhého stupňa na dištančnom vzdelávaní. Novým žiakom pripomíname informačnú dokumentáciu, ktorá je súčasťou našej webovej stránky s kompletnými pokynmi organizácie, manuálmi na ovládanie elearningového prostredia Edupage a linkami na prípadnú podporu.