• So zvieratkom v škole

          • Počas dňa „So zvieratkom v škole“ bolo s nami v triedach prítomných:

            10 škrečkov, 6 morčiat, 2 zajace, 4 korytnačky, 3 rybičky, 2 ježkovia, 5 slimákov, 1 potkan, 1 agama, 2 axolotlovia...

            Spolu: 36 zvierat

            Pre Žilinský útulok sme vyzbierali: 21 kg granúl, 16,5 kg psích konzerv, 1 kg salámy pre psov, 5,5 kg pochúťok ( kapsičky, kostičky, pásiky na žuvanie či čistenie zubov, maškrty, pochúťky, vitamínové doplnky...), 2,5 kg piškót, 2 obojky, 400 g cestovín a 6 hračiek.

            Všetkým Vám, žiaci, ktorí ste do zbierky prispeli, ako i Vašim rodičom, patrí veľké psie poďakovanie. HAF! 😊

             

          • Dopravné ihrisko

          • My, žiaci z 1.stupňa zo Základnej školy Námestie mladosti sme navštívili dopravné ihrisko na Vlčincoch. 

            Veľmi sme sa tam tešili a boli plní očakávaní. Stretli sme sa s naozajstnými policajtmi. Pripravili pre nás zaujímavý program, ktorý bol rozdelený do 2 častí. V 1. časti sme sa venovali dopravným značkám. Hovorili sme si pravidlá, ktoré sa  na dopravnom ihrisku musia dodržiavať, aby sme boli v bezpečí a neublížili si. V 2. časti nám nasadili ochranné pomôcky. Veď prilba samozrejme nemôže chýbať! Potom sme už nasadli na bicykle a kolobežky a užili sme si parádnu jazdu podľa dopravných predpisov, ktoré sme sa na úvod naučili. 

            Potom sme sa plní zážitkov vrátili do školy. Bola to veľmi pekná akcia. 

             

            Natália Cyprichová, žiačka 4.B 

          • Starý mobil sem!

          • Od tohto školského roku začala naša škola aktívne pracovať v programe Recyklohry.  Ide o školský recyklačný program, ktorého cieľom je prehĺbiť znalosti žiakov v oblasti triedenia a recyklácie odpadov a umožniť im osobnú skúsenosť so spätným odberom použitých drobných elektrozariadení a batérií.

            Jednou z prvých výziev, do ktorej by sme sa radi zapojili, je súťaž SMS – Starý mobil sem! Ide o zber starých, nefunkčných mobilov. Hlavným partnerom súťaže je Orange, ktorý venoval do súťaže tablety. Celkovo sa hrá o 255 cien pre zberačov a o možnosť financovať zelený projekt pre školu.

            Na našej škole plánujeme uskutočniť zber v dňoch 19. – 21.októbra, vždy ráno od 7:30 – 7:45 vo vestibule školy.
            Kvôli počtu zberných nádob, o ktoré môžeme organizátora požiadať, by sme Vás chceli požiadať o vyjadrenie, či máte záujem o zapojenie sa do súťaže a zúčastnili by ste sa zberu starých mobilov pomocou vyplnenia ankety spustenej na Edupage.


            Ďakujeme! 

          • Beh pre najmenších

          • V piatok 7. októbra 2022 sa konalo tradičné podujatie Beh pre najmenších, Preteky o pohár primátora mesta Žilina, v Sade SNP a na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Pretekov sa úspešne zúčastnili aj naši žiaci z prvého stupňa základnej školy.

            Po 1. kole do finále postúpili Barborka Pohánková 2.A, Sofia Gromnicová 2.C, Amélia Gáliková 3.B, Andrej Keblušek 4.B a Leo Mokáň. Z tejto skupiny detí získal ocenenie za 3. miesto Leo Mokáň zo 4.A, ktorý si prevzal cenu od primátora mesta Žilina, Mgr. Petra Fiabaného.

            Víťazovi aj ostatným deťom gratulujeme a želáme veľa športových úspechov. Veľká vďaka patrí nielen organizátorom podujatia, ale aj rodičom, ktorí pripravili deti na túto akciu.

            Mgr. Janka Ružbarská 

          • Športové popoludnie v ŠKD

          • Náš ŠKD Srdiečko využil v piatok (7.10.) krásne počasie a spolu s deťmi sme strávili veľmi pekný deň na čerstvom vzduchu a zašportovali sme si na rôznych stanovištiach. Na konci tejto predvíkendovej akcie dostali deti sladkú odmenu.

          • Literárna exkurzia na Oravu

          • Poznáte modrý domček v Jasenovej? Alebo drevený kostol postavený za prísnych podmienok v Leštinách? A čo tak príjemné námestíčko v Dolnom Kubíne? 30.septembra sa naši siedmaci a piataci vybrali na Oravu, aby na vlastné oči spoznali miesta, na ktorých žili a pracovali naši spisovatelia Martin Kukučín a Pavol Országh Hviezdoslav.

            Orava nás privítala upršaným a chladným počasím. My sme naň však boli pripravení. V Jasenovej sme si pozreli dom a dvor, kde Martin Kukučín vyrastal. Evanjelický drevený kostol v Leštinách sme zažili naozaj ako v dávnej minulosti - bez elektriny, ktorú práve rekonštruovali. V Dolnom Kubíne sme sa zohriali v Múzeu Pavla Országha Hviezdoslava. Mali sme možnosť vypočuť si mnohé informácie o jeho živote a vidieť predmety, ktoré vlastnil. V neposlednom rade musíme oceniť obrovské vedomosti pána sprievodcu v Leštinách a recitátorský talent pani sprievodkyne v Dolnom Kubíne. Naši žiaci si tiež zaslúžia pochvalu za správanie a pohodovú cestu.


            Mgr. Lenka Dobroňová

          • Varíme na THD

          • Začiatkom októbra sa pavilónom F našej školy šírili neskutočne lákavé vône starostlivo pripravovaného jedla. Na hodinách techniky si žiaci 6.A zdokonalili svoje zručnosti pri výrobe pizze, žiaci 8.A pripravili nielen chutné, ale aj oku lahodiace palacinky a naši deviataci z 9.A uvarili parádne cestoviny rôznych chutí.

          • So zvieratkom v škole

          • V utorok 4.októbra sa na našej škole pri príležitosti Dňa zvierat uskutoční už tradične akcia "So zvieratkom v škole". Žiaci si môžu po dohode s triednym učiteľom a rodičmi priniesť živé zvieratko, o ktoré sa doma starajú, alebo plyšové. V žiadnom prípade rodičia nekupujte deťom živé zvieratko iba kvôli tomuto dňu!

            Zvieratko musí byť v nádobe, klietke, ...z ktorej nevylezie. Do školy je zakázané vodiť psíkov, mačičky,  príp. iné strach naháňajúce či nebezpečné živočíchy (pavúčiky, hady…)

            Pri príležitosti Svetového dňa zvierat sa vo vestibule dňa 4. a 5. októbra vždy ráno uskutoční materiálna  zbierka pre Žilinský útulok (granule, psie konzervy, piškótky, pamlsky, oblečky pre stredne veľkých psov – tých je teraz v útulku prevaha...). Nenoste prosím suché rožky, uteráky, deky – tých majú dosť. Zvieratká Žilinského útulku Vám vopred ďakujú… 😊

          • Európska noc výskumníkov 2022

          • Dňa 30.9. 2022 sa žiaci 6.C zúčastnili akcie Európska noc výskumníkov v OC Mirage. Táto akcia je projektom na podporu výskumu, vývoja a inovácií a festivalom vedy.  Žiaci mali možnosť navštíviť rôzne stánky s vedeckou tematikou ako napr. Čo vie družica zistiť o Zemi, Čarovný svet pod mikroskopom, Vesmírne komunikačné technológie, Súťaž so svojim robotom, Virtuálne televízne štúdio, Premeňme odpad na energiu, Vlaky sú budúcnosť, Rýchla 3D tlač a iné.  

            Mohli si tiež prakticky vyskúšať prácu kriminalistických technikov na mieste činu, pozorovať pod lupou rôzne druhy semien a rastlín, vyskúšať, či aj sami zvládnu naprogramovať jednoduchého LEGO robota tak, aby splnil zadanú úlohu s pomocou motorov a senzorov a aký je to pocit byť na mieste krízovej situácie vo virtuálnom prostredí, pozorovať ukážku 3D tlače z plastovej struny, prezrieť si malú modelovú železnicu, vyskúšať si simuláciu plavby prostredníctvom lodných simulátorov, dozvedieť sa o prijateľnom zhodnotení odpadu či o monitorovaní určitých životných funkcií ľudského tela, vyskúšať si zaujímavé chemické reakcie, zažiť ako prebieha komunikácia medzi pozemnou a orbitálnou stanicou a ešte mnoho iného. 

          • Kocky, kocky a znovu kocky...

          • Deti z krúžku Matematika v kocke sa na ďalšom stretnutí venovali malým i veľkým kockám. Stavali z nich rôzne stavby, či už podľa fantázie alebo podľa predlohy, robili príklady, či súťažili o najvyššie postavenú vežu. Trénovali tak nielen priestorovú orientáciu, ale aj trpezlivosť a spoluprácu. Časť krúžku sa zabavili na počítačovej hre VLAK, kde tiež museli prejaviť svoje schopnosti a naučiť sa nevzdávať pri drobných neúspechoch.

          • EYOF 2022 - vyhodnotenie

          • Počas predchádzajúceho školského roku naša škola aktívne pracovala v Olympijskom kultúrnom a vzdelávacom programe (OCEP), ktorý propaguje šport aj kultúru európskych krajín a navzájom ich prepája v duchu olympijských hodnôt – výnimočnosti, priateľstva a rešpektu. Výsledky svojej práce sme v júli prezentovali v stánku na najväčšom športovom podujatí v histórii samostatného Slovenska EYOF 2022 v Banskej Bystrici.

            Minulý týždeň Slovenský olympijský a športový výbor zverejnil výsledky súťažnej časti a v konkurencii 46 základných a stredných škôl z celého Slovenska naša škola obsadila fantastické 5.miesto!

            Počas roka sme plnili 15 bodovaných výziev, napríklad z oblastí geografie, fair play, ekoolympiády, s partnerskou školou v Turecku sme komunikovali na témy geografia, tradície, šport. Zapojili sme sa do medzinárodnej fotosúťaže fair play, oslávili Deň Zeme alebo zorganizovali Olympijský beh. Hodnotili sa aj aktivity školy na sociálnych sieťach a zapojenie pedagógov do seminára OCEP. Zúčastnili sme sa Olympijského dňa v Banskej Bystrici alebo navštívili Slovenské olympijské a športové múzeum.

            Bol to náročný rok, ale výsledok nielen v podobe 5.miesta, ale aj získaných skúseností, zážitkov, poznatkov aj zahraničných priateľstiev rozhodne stál za to!

          • Žilinská plavecká štafeta

          • 22.9.2022 sa konal už 14.ročník Žilinskej plaveckej štafety. Akcia je organizovaná pre širokú verejnosť i školy a jej cieľom je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov, bez ohľadu na dosiahnutý čas. Naši žiaci teda už tradične vymenili učebnice za plavky a snažili sa zaplávať čo najviac. Z predbežných výsledkov už vieme, že tento rok sa akcie zúčastnilo 772 plavcov, ktorí dokopy odplávali 1 162 380 metrov. Veríme, že sa aj naším plaveckým výkonom podarilo obhájiť prvenstvo medzi slovenskými mestami.

          • Exkurzia do SND

          • Poď sa kultúrne vyžiť a navštív s nami Slovenské národné divadlo v Bratislave a odnes si silný zážitok z operného predstavenia Čert a Káča!

            Prihlásiť sa môžeš cez Edupage na Exkurziu do SND, ktorá sa uskutoční v piatok 4. novembra 2022 spolu s prehliadkou starého mesta v cene 26 €.

            Prihlasovanie je otvorené pre žiakov 5. až 9. ročníka.

          • Platby prevodom z účtu

          • Vážení rodičia.

            Členský poplatok OZ Hájik deťom bude možné zaplatiť aj cez Edupage - Platby prevodom na účet od 1.10.2022!

            Zdržanie tejto formy platby je zapríčinené vytvorením databázy platcov a druhý dôvod je, aby sme zbytočne neplatili Tatrabanke za prijaté platby (od októbra máme vybavený vyšší program, kde sú už všetky platby v cene).

            • Momentálne testujeme skúšobné platby a riešime drobné technické problémy.
            • Platobné príkazy Vám prídu na Edupage na príslušnú sumu. V prípade, že chcete zaplatiť na dve splátky vyberiete si možno pri platbe „Zaplatiť inú sumu“ a zaplatíte minimálne 50% zo sumy z predpisu.
            • Prosím zaplaťte ich cez QR kód pre rýchlejšie spárovanie platieb.
            • Testujeme možnosť platby aj cez VIAMO, ale tá je možná len v prípade, že máte účet v Tatrabanke, alebo VÚB.
            • Platby z ostatných bánk musia byť urobené, ako „Bankový prevod“.

            Prosím Vás o trpezlivosť, lebo keď zaplatíte nebudete hneď vidieť, že platba prebehla. Túto skutočnosť uvidíte, až keď my doplníme údaje do Edupage (musíme spárovať výpis z účtu s platbami na Edupage). Keďže všetci máme tiež svoje zamestnania a pri veľkom množstve platieb to nebude v našich silách. Ešte raz ďakujem za pochopenie.

            Platba v hotovosti triednemu učiteľovi je naďalej možná, ale uvítame keď využijete tento nový spôsob platby.

            V prípade akéhokoľvek problému nás prosím kontaktujete na: ozhajikdetom@zshajik.sk.

            S pozdravom

            Ing. Stanislav Kostik, predseda OZ Hájik deťom

          • Matematika v kocke

          • Vo štvrtok 22.9. začal svoju činnosť krúžok Matematika v kocke. Na prvom stretnutí si deti hravou formou zlepšovali postreh, pozornosť a zopakovali si geometrické tvary. Ukázali  sa ako veľmi šikovné a milo prekvapili svoje vedúce aj vytvorenými stavbami. Ako bolo na krúžku veselo,  uvidíte vo fotogralérii.

          • Zbierka Biela pastelka

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Na našej škole bude možné prispieť do zbierky 23.9.2022 /v piatok/.

          • Hľadanie škriatka Nepočúvajka

          • Žiaci 1.C, naši noví malí rytieri, sa nedávno vybrali hľadať škriatka Nepočúvajka. Škriatok sa stratil, lebo pozorne nepočúval. Hľadali ho po celej škole, a tak spoznali priestory, kde naše pani kuchárky varia chutné obedy, kde sa učia starší žiaci.

            Zistili, kde nájdu pani upratovačky, keď budú potrebovať ich pomoc a na záver sa dozvedeli, aj kde sídli, a čo všetko má na starosti naša kráľovná - pani riaditeľka.

            Aj keď nakoniec škriatka Nepočúvajka nenašli, pretože sa vrátil naspäť do Rozprávkovej krajiny,  spoznali celú našu školu a zistili, že je lepšie byť aktívnym Počúvajkom, ktorý počúva uškami, očkami a srdiečkom a určite sa potom v škole toho veľa naučí.

          • Tréneri v škole

          • Aj naša škola sa zapojila do projektu Tréneri v škole. Program tohto projektu je zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny telesnej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl.

            Program zapája kvalifikovaných, vyškolených trénerov spoločne so zodpovedajúcimi pedagógmi do vyučovacieho procesu hodín telesnej výchovy v 1. a 2. ročníku základnej školy.

            Žiaci sa zoznámia s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náčiním jednotlivých športov, pôsobením rôznych trénerov z rôznych druhov športu v školách. Zároveň bude kladený dôraz na hravú formu výučby a zapájanie čo najväčšieho počtu žiakov. Viď Sprievodný leták projektu.

            Oblasti športovej prípravy, na ktoré je program zameraný:

            • základy lokomócie : atletika, gymnastika
            • loptové zručnosti: kolektívne a individuálne športy
            • rytmické a koordinačné základy: tanec, úpolové športy
          • Adaptačný program

          • Po 2 mesiacoch prázdnin, keď naši žiaci už takmer zasadli do školských lavíc, pomohli sme im preklenúť návrat do školy, do kolektívov. Prvé septembrové dni u nás prebehol Adaptačný program. Žiaci 1.- 6.ročníka sa neučili podľa štandardného rozvrhu, ale mali do vyučovania zaradené aktivity vedúce k posilneniu vzťahov, komunikácie a spolupráce.

            Zároveň tak prehĺbili vzťah s triednym učiteľom a namotivovali sa k práci v novom školskom roku. Uvedomujeme si totiž, že v dnešnej dobe nie sú dôležité iba vedomosti ako také, ale čoraz väčší dôraz sa kladie na sebarozvoj, rozvoj emocionality, vzájomných vzťahov a efektívnej komunikácie.

            Aktivity, z ktorých bol adaptačný týždeň zostavený, mali za úlohu pomôcť žiakom osvojiť si základné pravidlá fungovania v triede tak, aby bola vytvorená pozitívna atmosféra, kde sa bude žiakom aj učiteľom dobre učiť. Cieľom bolo uľahčiť deťom včleňovať sa do skupiny, naučiť sa ako sa navzájom dohodnúť, vyriešiť konflikty a viesť rozhovory. Teda všetky kompetencie, ktoré nevyužijú iba v škole, ale aj v bežnom živote.

          • XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže

          • Tento týždeň prebiehalo v Banskej Bystrici jedno z najväčších športových podujatí v dejinách Slovenska – XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže (EYOF 2022).  Súčasťou tohto festivalu bola aj naša škola zapojená do Olympijského kultúrneho a vzdelávacieho programu (OCEP).

            O našich úspešných aktivitách v rámci projektu sme Vás už niekoľkokrát informovali a zavŕšili sme ich v stredu 27.7.2022 vo Fan zóne v Parku pod pamätníkom SNP. Práve tu sme totiž prezentovali našu partnerskú krajinu – Turecko, s ktorou sme spolupracovali počas školského roka.

            Našu školu zastupovali naši končiaci deviataci Lenka Bikárová, Nina Kotešovcová, Nina Hlavčová a Lukáš Kubek spolu s pani učiteľkou Sylviou Turekovou. Tí získali prístup na všetky športoviská, mali možnosť nazrieť aj do zákulisia či najesť sa spolu so športovcami v hlavnom stane. Poobede ich však už čakali povinnosti v stánku. A treba uznať, že ich zvládli na výbornú, pretože náš stánok patril v ten deň medzi najnavštevovanejšie.

            Tým, ktorí mali záujem, predstavili základné informácie o Turecku, zaujímavosti, naučili ich základné frázy, mohli sa zabaviť rôznymi aktivitami a ochutnať tradičný turecký chlieb, ktorý napiekla pani učiteľka Lalinská alebo ich typické sladkosti od pani učiteľky Kotríkovej. Rôzne suveníry a pravé turecké cukrovinky nám poskytlo aj Veľvyslanectvo Tureckej republiky, ktoré sme oslovili s prosbou o pomoc. 

            Radca veľvyslanectva, pán Ali Noyam Coskun sa na nás prišiel aj pozrieť, spolu so zástupcami tureckej delegácie, ktorú na EYOFe reprezentovalo až 150 športovcov. Vyvrcholením celého dňa bol koncert Majka Spirita.

            Byť súčasťou takejto akcie bola naozaj jedinečná príležitosť, pre našu školu aj zaujímavá skúsenosť, ktorá nám ukázala, že máme veľa šikovných žiakov a učiteľov, ktorí dokážu veľké veci a fantasticky obstoja aj v konkurencii iných škôl. Všetkým, ktorí sa na projekte podieľali ĎAKUJEME!