• Programovanie nie je len výsadou hlavného mesta

          • Dištančné vzdelávanie a „doba covidová“ ukázala úskalia internetu naplno. V posledných rokoch sa veľa hovorí o potrebe reformy školstva, no ťažkopádnosť systému ju nateraz odsúva do nedohľadna. A tak nám učiteľom nezostáva nič iné, len pokúsiť sa o zmenu vo vlastnej réžii. Učiteľom informatiky o to viac, že progres v digitálnom svete ide raketovou rýchlosťou. A s tým samozrejme prichádzajú otázky, ako zmysluplne zamestnať mládež za počítačom, ako sa popasovať s požiadavkami doby a meniacim sa pracovným trhom. 

            Preto sme sa zapojili do grantovej výzvy Enter Telekom nadácie Pontis a získali sme BBC Micro:bity. Sú to malé programovateľné „počítače“, s ktorými dokážu žiaci robiť vedecké, hudobné či svetelné projekty, ba dokonca ovládať inteligentnú domácnosť. V blokovom programovacom prostredí jednoducho Micro:bit naprogramujú a potom spoja káblami s reproduktorom, Led diódami, Led pásmi, motorčekmi a podobne. Vznikajú z toho veľmi pekné a prepracované projekty. 

            Pridanou hodnotou práce na projektoch s Micro:bitom je kreativita pri vymýšľaní produktu, spolupráca v skupine, cibrenie manuálnych zručností, získavanie vedeckých znalostí a v neposlednom rade skúsenosti s prezentáciou produktov svojej práce.

          • Jeseň pani bohatááá

          • Nádherné slnečné dopoludnie si vychutnali KOALKY z 2.A s pani učiteľkou Katkou Šolekovou a pani asistentkou Miškou Kolárikovou. Úžasné sfarbenie prírody, slniečko, radosť a detský úsmev – to všetkých poteší.

          • Konštruktéri zo 4.A

          • Žiaci 4.A sa na pracovnom vyučovaní pod vedením pani učiteľky Šolekovej zahrali na mladých konštruktérov. Zhotovili si rôzne práce, z ktorých mali radosť. Išlo im to jedna radosť.

          • Halooween na 1. stupni

          • V tejto ťažkej dobe je každé spestrenie dňa veľmi príjemné. Preto sa aj 1. stupeň na našej škole rozhodol usporiadať po triedach veselý Halooween. Deti sa poriadne vyjašili a mali krásny deň. Pochváliť treba nielen deti, ale aj rodičov, ktorí spolu s nimi vytvorili úžasné  halloweenské tekvice. Veľká vďaka patrí aj zamestnancom školy z 1.stupňa, ktorí sa na takúto akciu dali a pripravili ju naozaj perfektne.  

          • BBC Micro:bit už aj na našej škole

          • Vďaka grantovej výzve Enter Telekom a Nadácii Pontis sme pre našich žiakov získali novú cool pomôcku na vyučovanie informatiky. Naši šikovní ôsmaci naprogramovali 20 Micro:bitov a zostavili z nich zábavné projekty. Svoje produkty prezentovali piatakom, ktorí si s radosťou vyskúšali napríklad krokomer, hru Horúci drôt, zahrali si na gitare, ale aj na ovocnom klavíri, či pozreli semafor alebo svetelnú tabuľu. Viac sa dozviete v pripravovanej mini-reportáži z prezentácie.

          • Žilina - Európske hlavné mesto kultúry 2026

          • Európske hlavné mesto kultúry je titul udeľovaný komisiou a Európskym parlamentom jednému alebo dvom európskym mestám. Tie majú následne po celý rok možnosť predstaviť Európe ich kultúrny život a jeho rozvoj. Naša škola sa rozhodla podporiť naše mesto uchádzajúce sa o titul v roku 2026 svojimi žiackymi prácami "Okno príležitostí", ktoré chceme otvoriť dokorán.

            Mohli sme výtvarne vyzdvihnúť vybudované športoviská, oceňovanú zeleň, kultúrne prostredie..., no naši druhostupniari sa rozhodli poukázať na zlepšovanie života v medziľudských vzťahoch našej komunity - podporovaním oblasti vzájomnej pomoci, poznávania sa, rešpektu, úcty, otvorenosti... vďaka spoločným zážitkom z tvorivej činnosti, ktoré sú cenným stmeľujúcim zdrojom pre nás všetkých. 

          • Reťaz z vlajok - podpora kandidatúry Žiliny

          • Naše krásne mesto Žilina kandiduje na titul Európske hlavne mesto kultúry v roku 2026. Na podporu tejto kandidatúry vznikla pekná akcia, a to vytvorenie látkovej reťaze z vlajok, na ktoré deti napíšu svoje priania. Aj naši žiaci 1.stupňa sa s chuťou pustili do tejto práce a vznikla tak reťaz s originálnymi nápadmi pre mesto Žilina. Viac si môžete pozrieť vo fotogalérii.

          • Mor ho! v živých obrazoch

          • Žiaci 8.A triedy spracovali úryvok básne Sama Chalupku Mor ho! do živých obrazov, ktorými priblížili jednotlivé verše. Popracovali tak na svojom výraze prednesu, prácu s pauzou a dôrazom ako dramatizačným prvkom, odhalili význam slov (pomedzie, luna, šiatre, stolec, surmity, šíky, voje...), vyskúšali si nemé divadlo, prácu s priestorom na javisku... Báseň sa tak neučili len spamäti a mechanicky, ale aj s prežitým porozumením obsahu, s tvorivým prístupom k jeho transformácii a nakoniec aj so zážitkom náročnosti tvorby divadelnej formy.

          • Šarkaniáda v 3.A

          • V utorok 19.10. tretiaci z rybičkovej triedy využili krásne slnečné počasie na púšťanie šarkanov. Niektoré šarkany lietali vysoko, iné sme museli rozmotávať na zemi, ale z dobrej nálady nám to neubralo. Pozvanie prijali aj niektorí rodičia a vrátili sa spolu s nami do detských čias :-). Veď sa pozrite vo fotogalérii. Za aktívnu účasť a pomoc im ďakujeme.

          • Jesenné tvorenie 3.A - rybičky

          • Jedno chladné jesenné popoludnie sme si spríjemnili prechádzkou do okolia, kde sme si užili padajúce lístie a vône jesene. Nazbierali sme si potrebný materiál a v triede pri škoricovom čajíku a jabĺčkach sme si užili spoločné chvíle a tvorivú pohodičku.

            Bolo nám spolu výborne a podarili sa nám krásne jesenné dekorácie, už je vidieť, že sme šikovní tretiaci. Inšpirujte sa aj vy ku tvorbe dekorácií k sviatku Pamiatky zosnulých a obmedzme tak spoločne tvorbu plastového odpadu. 

          • Listonožka

          • Deti zo všetkých oddelení ŠKD spolu s pani vychovávateľkami priložili ruku k dielu a z jesenných listov vytvorili túto roztomilú stonožku, ktorá bude zdobiť nejaký čas vestibul našej školy.

          • Učíme sa vonku

          • Rybičky z 3.A si opäť vyskúšali učenie vonku. Na sídlisku riešili rôzne úlohy z matematiky. Prečítali si príbeh o komunikácii a vybitom telefóne a hľadali rôzne riešenia, ako sa spojiť s rodičmi v prípade dôležitej situácie. Úlohy z matematiky si vyskúšali aj na ďalší deň v dažďovej záhrade, kde pracovali s predmetmi aj s vlastným telom a hľadali prepojenie s násobením a delením. Bola to zábava. Učenie vonku nás veľmi baví 🙂.

          • Šarkaniáda 3.B

          • V pondelok 11.10. deti z 3. B boli púšťať šarkanov s pani učiteľkou aj vychovavatelkou na Hradisku. Počasie nám prialo, vietor parádne fúkal, šarkany krásne lietali. Poobedie sme si užili a poriadne sa vybehali. Do akcie sa zapojili aj rodičia a súrodenci a tak nám bolo o to veselšie :-).

          • Jesenný strom

          • Deti z 2.B spolu s pani vychovávateľkou v rámci ŠKD využili pekný slnečný deň na vychádzku, kde okrem rozhovoru na tému "Jeseň", museli v krátkom čase splniť úlohu - z prírodných materiálov vytvoriť svoj vlastný jesenný strom.

          • Veľkí malým

          • V rámci európskeho týždňa turistiky sme sa podujali stráviť spoločný čas so žiakmi 1.A triedy. Využili sme príležitosť spojiť dobré s užitočným, a tak sme počas prechádzky ulicami Hájika rozmiestnili s našimi prvákmi dve, vlastnoručne vyrobené, vtáčie búdky.

            Prvú sme zavesili na strom pri ihrisku na Stodolovej ulici, tam si prváčikovia od nás vypočuli niekoľko zaujímavých informácií o rôznych druhoch vtáčikoch, sami sme boli  prekvapení, koľko toho vedia. :) Naša trasa pokračovala smerom ku Hradisku, kde sme umiestnili druhú búdku. Samozrejme sme sa postarali aj o krmivo pre vtáčiky, ktorým s veľkým nadšením zaplnili prváci búdky.

            Následne ich na neďalekom ihrisku čakali zábavné aktivity za sladké odmeny. Súťažili malí aj veľkí. Celé dopoludnie sme ukončili farebným záznamom na pozbierané konáriky. Z konárikov sme napokon vytvorili obrovský pestrý kvet, ako symbol hoto, že hoci je každý z nás iný, spoločne dokážeme tvoriť krásny celok.

            kolektív žiakov 9.B

          • Po stopách Kukučína a Hviezdoslava

          • Po dlhom čase, keď sme nemohli nikam spolu ísť, sme sa vybrali my, siedmaci, na Oravu pátrať po stopách našich dvoch významných spisovateľov – Martina Kukučína ( vlastným menom Mateja Bencúra) a P.O.Hviezdoslava. Na hodine literatúry sme sa teoreticky na exkurziu pripravili a poďho na Oravu 😊.

            Našou prvou zastávkou bola dedinka Jasenová a veľmi pekná historická drevenička, v ktorej sa Kukučín narodil. Vypočuli sme si sprievodné slovo pani sprievodkyne, ktorá sem – tam použila aj slová, ktoré pre nás neboli veľmi známe, napr. belčov, rechtor, dvojačky, pitvor ... Viete, čo znamenajú?

            Pátrali sme na dvore, kam vedú drevené dvere v prístavbách, kde chovali aké zvieratá, aké rôzne nám už neznáme pracovné nástroje používali ľudia pred vyše sto rokmi. Videli sme izbu s nábytkom z tej doby, na naše pomery podľa nás malé postele a nízke dvere. Vraj ľudia v tej dobe boli nižší než my teraz... Dozvedeli sme sa, prečo sa Matej Bencúr volal Martin Kukučín, akým bol učiteľom, akým bol lekárom, čím nahneval svojich susedov, prečo na ostrove Brač v Chorvátsku a dokonca aj v Čile v Južnej Amerike poznajú jeho meno.

            Ďalšou zastávkou bola neďaleká dedinka Leštiny s dreveným artikulárnym kostolíkom. Ak nám niekto niekedy bude hádzať polená pod nohy a znemožňovať našu prácu, spomenieme si možno na to, ako ľudia – evanjelickí veriaci, dokázali postaviť takéto kostolíky napriek tomu, že pravidlá panovníka im stavbu takéhoto kostola vlastne znemožňovali.

            Treťou zastávkou bolo Múzeum P.O.Hviezdoslava a v ňom mladá sprievodkyňa, ktorá nám povedala obrovské množstvo informácií o živote Hviezdoslava a jeho rodiny, o živote vtedajších ľudí, o postavení žien a dievčat v tej dobe, o tom, prečo sa plátenníci  a poštári najčastejšie dostávali do finančných problémov, o možnostiach štúdia  v tej dobe, o tom, aké presné smerovanie mal život najstaršieho, stredného a najmladšieho potomka v rodine, o častom umieraní detí, o tom, aký vtedajší ,,facebook“ používali ľudia, o tom, prečo nosil Hviezdoslav mašľu a prečo nerád verejne vystupoval, o tom, že hoci s manželkou deti nemali, aj tak deti vychovávali a o mnohých, mnohých iných veciach 😊.

            Počas absolvovania všetkých troch zaujímavých miest sme veru aj vyhladli a tak nám padol vhod priestor na obed alebo nákupy v Dolnom Kubíne. Keď sme nasýtili ducha, bolo treba nasýtiť aj žalúdky 😊.

            Exkurzia sa pomaly chýlila ku koncu, cestou  domov sme si ešte aj zaspievali naše hity, to aby sa pánovi vodičovi lepšie šoférovalo 😊.

            Bol to dobrý deň 😊.

          • Európska noc výskumníkov

          • Naši žiaci sa v piatok 24. septembra zapojili do festivalu vedy Európska noc výskumníkov aktivitou Kozmický strážca, ktorá im priblížila princípy fungovania umelej inteligencie.

            Žiaci deviateho ročníka tak natrénovali učenlivý stroj pexesom tak, aby vedel rozoznať aktívne Slnko od pokojného a vedel vyhodnotiť mieru nebezpečenstva vplyvu slnečných erupcií na digitálne technológie na planéte. Vyskúšali využitie umelej inteligencie aj na rozpoznávanie farieb, tvárí, emócií, gest a podobne.

          • Enter Konferencia

          • V stredu 29. septembra sme sa zúčastnili ENTER Konferencie pre mladých online formou, ktorú zorganizoval Slovak Telekom s cieľom načrtnúť mladým ako bude vyzerať svet budúcnosti.

            Prvý online vstup pre deviatakov s názvom Ako pretaviť svoju vášeň do profesie v diskusii moderovanej youtuberom Gogom žiakom priblížil svet digitálnych technológií, virtuálnej reality a sociálnych sietí. Dozvedeli sa aj ako otestovať svoje osobnostné predpoklady na https://bit.ly/3AYMO4E, čo im pomôže pri ďalším smerovaní a výbere profesie. 

            V ďalšom bloku konferencie s názvom Ako si naprogramovať a vyrobiť módne doplnky sa žiaci ôsmeho ročníka dozvedeli čo je micro:bit a po skončení si ho reálne aj vyskúšali naprogramovať tak, aby rozsvietili led pásik.

          • Detská knižnica z nadácie Pontis

          • Pani učiteľky z 1. stupňa vypracovali projekt s podporou nadácie Pontis, cez ktorý získali finančné prostriedky na zakúpenie knižnice a kníh pre našich žiakov. Cez letné prázdniny náš šikovný pán údržbár s jedným rodičom zostavili knižnicu, a potom sme už len čakali na dodanie kníh.  

            2. septembra 2021, po nástupe detí do školy, bola už celá knižnica kompletná a žiaci sa z nej veľmi tešili. Knižnica slúži nielen počas vyučovania a ŠKD, ale aj cez prestávky pre našich nadšených čitateľov a na rôzne akcie (čitateľský maratón, Starší čítajú mladším....).  

            Ďakujeme týmto nadácii Pontis za financovanie tohto projektu a tešíme sa na prípadnú ďalšiu spoluprácu. 

          • Noc výskumníkov

          • Festival vedy Noc výskumníkov 2021 sa vo svojom jubilejnom 15. ročníku realizuje na prihlásených školách aj formou Vedeckého kuriéra. Cieľom Vedeckého kuriéra  je ukázať žiakom vedeckú prácu a nadchnúť ich pre vedu a výskum.

            Naši žiaci si tak budú môcť vyskúšať pokusy z fyziky, chémie, biológie a priblížiť si princípy strojového učenia cez vesmírnu tematiku. Vďaka experimentom a priamemu zážitkovému vzdelávaniu si budú môcť vyskúšať, aká môže byť práca výskumníkov zaujímavá! Tešíme sa!