• Mor ho! trochu inak

          • Báseň Mor ho! patrí k hrdinským básňam, ktorej verše dokáže zarecitovať každý Slovák, či Slovenka. S ôsmakmi (8.A a 8.B) sme využili priestor blokového vyučovania a prvkami tvorivej dramatiky sme prenikli do hĺbky jednotlivých veršov. Výzvou pre žiakov bolo v priebehu dvoch vyučovacích hodín scénicky prepracovať, zobraziť a odprezentovať čo najpodrobnejšie tri vybrané pasáže (obrazy) básne.

            Popracovali tak na svojom výraze prednesu, odhalili význam slov (pomedzie, luna, šiatre, stolec, surmity, šíky, voje...), vyskúšali si nemé divadlo, prácu s priestorom na javisku i v hľadisku, niektorým sa podarilo za krátky čas zohnať aj provizórne rekvizity. Báseň sa tak neučili len spamäti a mechanicky, ale aj s prežitým porozumením obsahu, s tvorivým prístupom k jeho transformácii, a nakoniec aj so zážitkom náročnosti tvorby divadelnej formy.

          • Piataci sú naše esá

          • Šikovní piataci zahviezdili aj v okresnom online kole matematickej olympiády a obsadili dve krásne miesta.

            Konkurencia bola naozaj veľká, napriek tomu naši žiaci z 5.C Juraj Knutelský obsadil 1. miesto a Peter Švrlo 8. miesto. Srdečne gratulujeme a želáme ďalšie matematické úspechy.

          • Recy-veci tašky

          • Ako naložiť s odpadom a s vecami, ktoré už nepotrebujeme? Práve toto si vyskúšali deti z 2.A a prispeli tak svojou troškou k ochrane životného prostredia. Vyskúšali si, ako sa dá využiť staré tričko a urobiť z neho napríklad nákupná taška. Deti prišli aj s inými tvorivými nápadmi. Ak si chcete niečo podobné vyrobiť pozrite náš jednoduchý video návod :-). Chráňme našu planétu nielen na Deň Zeme.

          • Artefiletika a rovesnícke vzdelávanie

          • Na pokračujúcich hodinách artefiletiky, pod taktovkou pani učiteľky Kotríkovej, sme spojili skupiny žiakov 8. a 4. ročníka pre podporu rovesníckeho vzdelávania, kde učenie nespočíva v tom, že učiteľ pôsobí na žiaka, ale žiaci pôsobia sami na seba.

            Tento druh vzdelávania zahŕňa metódy, ktoré podporujú spoluprácu žiakov, deľbu práce, schopnosť riešiť problémy a spory, hodnotiť a oceňovať sa navzájom, plánovať činnosť, využívať rozdielne nadanie a schopnosti žiakov k dosiahnutiu lepšieho výsledku skupiny.

            U žiakov, ktorí sa často učia v kooperačných situáciách, vzrastá záujem o učenie, vyučovací predmet, o školu a zlepšujú sa vzťahy k učiteľom. Dochádza tiež k upevňovaniu sociálnych väzieb, čo vedie k zníženiu rizika šikany a agresivity.

            Zážitkové aktivity artefiletiky „Lúka z látok (bezpečné miesto)“ a „Pavučina (komunikačná sieť)“ umožnili našim pomiešaným skupinám ochutnať učenie, vzájomný rešpekt a atmosféru vyučovania z úplne inej strany. Ďalej tak pracujeme na vzájomnom porozumení a vnímaní seba samého, ale svojho okolia.

          • Deň Zeme v 2.B

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme v 2.B.

            Dňa 22.4. deti z 2. B oslavovali Deň Zeme rôznymi aktivitami. Pozreli si prezentáciu, vypracovali v skupinách rôzne pracovne listy, nakreslili svoju predstavu krásnej Zeme, maľovali kriedami odkaz pre našu Zem, hľadali najkrajší obraz prírody a hľadali rôzne prírodniny podľa pokynov do krabičiek z vajíčok. Tiež sa im páčilo vytvorenie nadpisu Deň Zeme z vlastných tiel🙂.

          • Po stopách žiab

          • Žiaci 4.C sa vybrali po stopách žiab. Najskôr sme sa porozprávali o živote žiab a ukázali si rôzne druhy žiab žijúcich na Slovensku. Najviac nás zaujalo ako ďaleko dokážu žaby doskočiť, a tak sme si odmerali, kam by sme až museli doskočiť, keby sme boli žaby. Žiaci s úžasom zistili a uznali, že nie sme ani zďaleka takí dobrí skokani ako žaby.

            Potom sme sa vybrali vonku k močiaru na lúke, kde sme hľadali žaby a žubrienky. Tiež sme si zopakovali rastliny, ktoré sme videli kvitnúť všade naokolo. Aj sme si zaskákali ako žaby a preskákali tak našim žabacím dňom:)

          • Malí veľkí pomocníci

          • Hovorí sa, že deti sa veľa vecí naučia pozorovaním. A takto to bolo aj pri meraní teploty dospeláckym dozorom vo vestibule školy. Malé deti to odkukali a spýtali sa, či môžu teplotu merať ony. Týmto chcem pochváliť našich malých veľkých pomocníkov - žiakov z 1.stupňa, ktorí prebrali úlohu meračov teploty. Táto činnosť ich veľmi baví a vykonávajú ju naozaj perfektne.

          • Zápis do 1. ročníka

          • Tento rok prebieha zápis do prvého ročníka našej školy elektronickou formouZápis žiakov do prvého ročníka na našej škole pre školský rok 2020/2021 pokračuje do konca apríla 2021.  Odporúčaná je elektronická komunikácia bez osobnej prítomnosti detí.

            Bližšie o našej ponuke pre vaše deti v sekcii Prváci.

          • Čerstvé hlavičky

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky, 

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 3. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Stačí, ak na stránke cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu (pre jednoduchšie vyhľadanie vpíšte „Námestie mladosti“) a zahlasujete za nás! Tento rok nie je hlasovanie podmienené nákupom v reťazci, ale len vpísaním overovacieho kódu, ktorý vám bude zaslaný bezplatnou SMS správou.

            HLASOVAŤ MOŽNO OPAKOVANE, KAŽDÝ DEŇ AŽ DO 23. júna 2021.

            Každý hlas sa počíta. Naša škola vzhľadom na počet žiakov (a ich členov rodín, priateľov...) má obrovskú šancu tento rok vyhrať. Stačí len naša spoločná snaha - každodenné hlasovanie a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre Vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

            S poďakovaním,

             

            PaedDr. Janka Kamenská Halečková
            riaditeľka školy

          • Deň Zeme u prvákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme u prvákov.

            Ako si prváci z 1.B pripomenuli Deň Zeme? V tento deň sme si pozreli zaujímavú prezentáciu o našej planéte, ktorá je domovom rastlín, živočíchov a samozrejme človeka. 

            Deti zistili, že okrem človeka nikto iný  nemôže pomôcť našej planéte. Človek vymyslel veľa dobrých vecí, ale zabudol na množstvo odpadu, ktorý je potrebné triediť a nevyhadzovať do prírody. Jednoducho byť zodpovední. Tejto zodpovednosti je potrebné sa učiť od malička.

            Počas dňa plnili úlohy, čítali zaujímavosti  a vyrobili si knihu o našej planéte. Vymaľovali podľa čísel, krásne obrázky. Prváci sa naozaj snažili. Nakreslili aj ako vyzerá naša planéta zvnútra.

            Vysvetlili sme si význam slova zem a ako malí záhradkári sme do vyvýšených záhonov pri škole, v ktorých nám rastú liečivé bylinky, zasiali semienka kvetov, o ktoré sa budeme starať.

          • Včela medonosná

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Včela medonosná.

            Štvrtáci sa v rámci aktivít ku Dňu Zeme zoznámili nielen so včelou medonosnou a jej životom v úli, ale aj s prácou včelára vďaka krátkemu edukačnému videu, ktorým našich žiakov pozvala pani učiteľka Frolová do včelnice svojej mamy. Sprostredkovane im tak umožnila nahliadnuť včielkam priamo pod nožičky bez rizika štipancových nehôd. Do školy priniesla aj skutočné nástroje včelárov a odpovedala na veľké množstvo spontánnych otázok našich včelích zvedavcov. Nakoniec naši malí poučení "včeráli" zo včelieho plástu vlastnoručne vyrobili naozaj krásne sviečky. Čo poviete?

          • Dívaj sa, tvor a rozprávaj

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dívaj sa, tvor a rozprávaj.

            Dívaj sa okolo seba, citlivo vnímaj a poznávaj všetko, čo Ťa zaujme, tvor sám alebo s ostatnými a porozprávaj sa s nimi o tom, čo si pri tvorivej hre prežil, čo ťa pri nej napadlo a viedlo k zamysleniu...aj takéto aktivity artefiletiky prostredníctvom práce s hlinou si mohli vyskúšať deti z 1.stupňa so svojimi pani učiteľkami vďaka pani učiteľke Kotríkovej. Ďakujeme.

          • Deň Zeme v 2.A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme v 2.A.

            Deň zeme sme v 2.A oslávili únikovou hrou, kde sme si zopakovali triedenie odpadu, vyriešili otázky z kvízu, poskladali puzzle a mnoho ďalších úloh. Farbami sme tvorili, akoby sme chceli, aby vyzerala naša planéta. Obrázky hovoria jasne, že by sme chceli aby sa usmievala :-) a preto sme si povedali ako môžeme pomôcť aj my.

            Veľkú pochvalu si zaslúžia dievčatá z 2.A - Dominika Čečková, Nelka Andelová a Kristínka Možješová, ktoré dobrovoľne poobede čistili Hájik, za čo si zaslúžili pochvalu aj na FB od neznámych obyvateľov Hájika. Šikulky! A ešte nás čaká výroba tašiek a vrecúšok zo starých tričiek. Tešíme sa!

          • Naši úspešní riešitelia okresného kola pytagoriády

          • Prestavujeme Vám bystré hlavičky z 2. stupňa, ktoré zabojovali v okresnom online kole matematickej súťaže PYTAGORIÁDA. Konkurencia bola velikánska, preto si zaslúžia náš potlesk.

            5. ročník: Peter Švrlo 5.C – absolútny víťaz – 1. miesto!!!; Michal Káčik 5.A; Juraj Knutelský 5.C; Michal Závodský 5.B; Roman Čúz 5.A; Andrej Rička 4.C (učí sa MAT v 5.B); Linda Straková 5.B; Kamila Trnovcová 5.C

            6. ročník: Tereza Holubová 6.B; Nina Cesneková 6.A; Alexandra Tašková 6.A

          • Učíme sa vonku

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Učíme sa vonku.

            Deti z rybičkovej triedy z 2.A si vyskúšali počas tohto obdobia aj učenie sa vonku, kde zbierali rôzne prírodniny podľa abecedy, naučili sa poznávať niektoré jarné rastlinky, vyskúšali si odhadnúť čo je meter a čo je meter štvorcový. Porozprávali sme sa o ochrane životného prostredia. Počasie nám prialo a aktivity sa nám veľmi páčili :-).

          • Dejepis inak

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepis inak.

            Dejepis nie je len úmorné opakovanie rokov a trápenie hlavičiek nad súvislosťami. Môže byť aj zábavný, stačí využiť kreativitu detí, ktoré pri náročnom dištančnom vzdelávaní trošku pookriali. Nechali sme dvere fantázie otvorené dokorán a tu je výsledok :)))

            Žiaci 7. ročníka písali listy historickým osobnostiam, ktoré sme preberali na hodinách. Boli naozaj zvedaví a kreatívni ♥

            Žiaci 8.ročníka sa nenechali zahanbiť a môžu konkurovať tvorcom meme na  sociálnych sietiach. Ako sa  dá prostredníctvom memečiek  zachytiť historická súvislosť? Pre ôsmakov, úplná malina! Národní obrodenci môžu byť spokojní...

            Na hodinách dejepisu sme využili aj talenty tých, ktorí radi kreslia. Napr. pri návrhu obalu na učebnicu alebo zachytení preberaného učiva.

             

          • Jurij Gagarin u druhákov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jurij Gagarin u druhákov.

            Dňa 12.4. sme si pripomenuli 60. výročie, kedy obletel Jurij Gagarin ako prvý človek našu Zem. Táto téma veľmi zaujala deti z 2.B.

            Počas viacerých dní si čítali o Gagarinovi, o kozme, písali o ňom krátke texty, pracovali v skupinách, dvojiciach, individuálne. Naučili sa nové poznatky, rôzne zaujímavosti. Na záver vyrábali raketoplán. Veľmi sa im to páčilo.