• Návšteva pána primátora

          • V júni navštívil žiakov 1. stupňa našej školy pán primátor Fiabáne. Deti mali mať v tento deň piknik na školskom dvore. Keďže im počasie neprialo, urobili si piknik v triedach. Pán primátor navštívil všetky triedy, porozprával sa s nimi, prečítal úryvky z kníh a pozrel si i motýliu farmu u štvrtákov. Na záver sa išiel s deťmi odfotiť k lipe, ktorá bola zasadená na školskom dvore pri príležitosti akcie Noc s Andersenom.   

          • Kreatívne záložky

          • S našou partnerskou školou v Plzni si žiaci vymenili krásne kreatívne záložky, ako malú pripomienku, že obe školy ďalej pokračujeme v cielenom rozvíjaní čitateľskej gramotnosti. Záložka ako symbol, že čítame spolu, aj keď v iných krajinách :) Ďakujeme veľmi pekne.

          • EYOF 2022 - Privítanie olympijského ohňa

          • V stredu 1. júna sa v podvečerných hodinách konala jedna z hlavných aktivít tohtoročného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF 2022) – „Privítanie olympijského ohňa“. Ten do Banskej Bystrice pri tejto príležitosti priniesla z Ríma naša olympionička, reprezentantka v streleckej disciplíne skeet, Danka Barteková.

            Vzhľadom na úspešne pôsobenie v projekte OCEP bola naša škola vybraná ako jediný zástupca žilinského kraja, aby sa tak spoločne s predstaviteľmi olympijských klubov SR stala nositeľom odkazu a symbolického roznesenia štafety s ohňom do celého Slovenska. Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili naši žiaci z 8.A Ferko Straka, ktorý od Danky Bartekovej prevzal olympijský oheň a vlajkonosič Dominik Tužinský. Chlapci si otvárací ceremoniál užili a určite ich potešil aj koncert kapely Desmod po skončení hlavnej časti J My im zase ďakujeme za nádhernú reprezentáciu nielen našej školy ale aj nášho kraja. Zároveň ďakujeme aj Slovenskému olympijskému a športovému výboru za túto jedinečnú príležitosť!

          • Po stopách lásky

          • V prvej polovici mája sa žiaci nielen 8. ročníka zúčastnili exkurzie v Banskej Štiavnici. Navštívili Banku lásky, Arborétum, Kalváriu a aj Starý zámok. Krásy tohto historického mesta okúsili na každom kroku jeho ulíc.

            Dostali sme tak možnosť dozvedieť sa opäť niečo viac o nenaplnej láske Maríny Pischlovej a Andreja Sládkoviča, ktorý napísal “Marínu” - najdlhšiu ľúbostnú báseň pre svoju milú. Bankou lásky nás previedla pani sprievodkyňa, vypočuli sme si dojemný príbeh, prešli sa domom plnom interaktívnych expozícií, ktorý patril Maríne a jej matke a nakoniec sme si mohli prezrieť aj trezor lásky vytvorený z veršov tejto srdcervúcej básne. Osud zaľúbených napokon rozdelil, avšak táto báseň ostane naďalej znakom obrovskej lásky, ktorú k sebe uchovávali a možno aj novým lákadlom pre turistov, tak ako je vo Verone príbeh Rómea a Júlie.

            Celý deň sme si užili, ako sme len mohli. Ja osobne by som určite Banskú Štiavnicu navštívila znova, pretože je tam toho omnoho viac, čo stojí za pozornosť. Týmto by som sa chcela poďakovať našim pani učiteľkám, vďaka ktorým sme sa mohli pozrieť na pár slovenských pamiatok a strávili s nami tento nezabudnuteľný deň.

            Ema Kákošová, 8.A

          • Hrnčiari z 3.A

          • Tradičné remeslo hrnčiarstvo a prácu s hlinou si mali možnosť vyskúšať naši tretiaci Rybičky počas výtvarnej výchovy. Vyskúšali si modelovanie z hliny, vytváranie rôznych predmetov, ale aj točenie na hrnčiarskom kruhu, ktoré na deti pôsobilo veľmi príjemne a upokojujúco.

            Pozreli si hrnčiarsku pec a ako vyzerajú výrobky pred a po výpale a zistili aká je práca s hlinou náročná ale aj zábavná. Ďakujeme za ukážku a spolupráci starším spolužiakom a pani učiteľke Mirke Kotríkovej. Tešíme sa na ďalšie stretnutia.   

          • Tržnica v ŠKD

          • V našom ŠKD SRDIEČKO sme aj my oslávili deň detí našou už pomaly tradičnou tržnicou. Deti sa nielen zabavili, ale si aj zopakovali finančnú gramotosť.

            Peniažky si zarobili absolvovaním športových súťaží, ktoré potom minuli na nákup hračiek, sladkostí a iných drobností. Už teraz sa tešíme na tržnicu budúci rok.

            Pani vychovávateľky z ŠKD

          • Motýlia farma

          • Motýlia farma v našej triede - 4. A  bola pre nás veľkým zážitkom. Začalo sa to tým, že nám p. učiteľka Katka Jurgová objednala húsenice babôčky bodliakovej. Všetci sme sa tešili, že na vlastné oči uvidíme celý ich vývin.

            Prvý týždeň u nás prežili ako húsenice. Na druhý týždeň, keď sme v pondelok prišli do školy už z nich boli kukly. Priebehom ďalšieho týždňa sa z nich stali prekrásne motýle. Mali sme to šťastie, že sme videli ako z kukly vyliezol posledný motýľ.  Odvtedy sme sa o nich každý deň starali. Nosili sme im kvety, čerstvé ovocie a pozorovali sme ako sajú sladkú šťavu a poletujú. Po ďalšom týždni prišiel čas rozlúčky.

            Z piatich húseníc sme vychovali päť prekrásnych motýľov, ktoré poletujú niekde v dažďovej záhrade.

            Žiaci 4. A

          • MDD v Mini ZOO

          • 1. jún -  MDD bol v našej triede 4.A dňom plný zážitkov. Ráno sme zažili piknik priamo v triede, keďže vonku pršalo. Potom  sa prišiel  do našej triedy pozrieť samotný pán primátor Peter Fiabáne, ktorému sme porozprávali o našej motýlej záhrade. Rád nám odpovedal aj na naše zvedavé otázky. Keď sa slniečko opäť na nás usmialo, vyrazili sme na výlet do MINI ZOO na sídlisku Vlčince. Aj keď sa ZOO volá MINI zvieratiek tam bolo naozaj veľa a vďaka milej pani sprievodkyni sme sa dozvedeli veľmi veľa nových informácii o živote zvieratiek. Nakoniec sme náš spoločný sviatočný deň ukončili sladkou zmrzlinou.

            Žiaci 4.A

          • Krajské kolo Hviezdoslavovho Kubína

          • V Martine sa konalo krajské kolo HK, na ktorom mala zastúpenie aj naša škola a to vďaka žiakovi Leonardovi Muškovi (4.A),  víťazovi okresného kola. Napriek vysokej konkurencii sa Leonardovi M. podarilo svojim vtipným prednesom prózy zaujať odbornú porotu, ktorá ho ocenila čestným uznaním, z ktorého mali radosť spolu s ním aj pani učiteľky. Gratulujeme! 

          • EYOF 2022

          • 1. júna sa neoslavoval len Deň detí, ale v Banskej Bystrici sa pod Pamätníkom SNP konali aj hlavné oslavy Olympijského dňa organizované Slovenským olympijským a športovým výborom. Olympijský deň spája šport s kultúrou a výchovou a snaží sa o utvorenie spôsobu života, založeného na radosti z vynaloženého úsilia, výchovnej hodnote dobrého príkladu a na rešpektovaní základných etických princípov.

            A keďže naša škola je úspešne zapojená do projektu EYOF 2022, nemohli sme na tomto podujatí chýbať. Najlepší športovci našej školy tak strávili v Banskej Bystrici popoludnie plné športu a pohybových aktivít, ako aj stretnutí s našimi olympionikmi, ako napr. aj s Nasťou Kuzminovou. Boli pre nich pripravené ukážky viacerých olympijských športov, ale aj jumping, kin-ball, footdarts, panna football, spikeball, bubble football, lezecká stena, balančné lano slackline či množstvo ďalších sprievodných aktivít, ktoré si mohli vyskúšať. Ako to pod Pamätníkom SNP vyzeralo si môžete pozrieť v našej galérii.

            Mgr. Barbora Boguská

          • Na kardiopulmonálnej resuscitácií je najťažší jej názov

          • „Pomoc jednému človeku nemusí znamenať zmenu celého sveta, ale môže znamenať zmenu sveta pre jedného človeka“  

            DREAM WALL 

            8 zamestnancov našej školy sa zúčastnilo 3-dňového zdravotníckeho školenia, na ktorom pod vedením skúseného záchranára Bc. Petra Martineka, MBA (Slovenský Červený kríž) získali praktické skúsenosti pri poskytovaní prvej pomoci. Naučili sa správne vykonať KPR (kardiopulmonálna resuscitácia) a používať AED defibrilátor. 

          • Záhradníci zo 4.C

          • Žiaci 4.C sa zmenili na záhradníkov. Rozhodli sa, že sa postarajú o svoj triedny záhon. Zobrali rukavice, náradie, krhly, kvety a vrhli sa do práce. Najskôr záhon vyčistili od buriny a doplnili zeminu. Potom si pripravili kvietky, rozložili ich a  keď boli všetci spokojní s tým, ako to bude vyzerať, kvety zasadili. Na záver kvietky poliali a spoločne sa dohodli, že sa o svoju "záhradku" budú pravidelne starať. 

          • Slovenčinárske tvoridielne

          • Napísať báseň. Celkom jednoducho znejúca veta. V skutočnosti je však vyjadrením pocitov a myšlienok, či už tých pekných alebo aj smutných. "Téma je sloboda alebo láska," táto veta znejúca z úst pani učiteľky nám mnohým v 7.A spôsobila, že nám skoro vypadli perá z rúk. "My máme písať báseň?" prehnalo sa hlavou nejednému z nás. Každý sa ale pokúsil vydať zo seba to najlepšie, aby naše básničky vyjadrovali, že aj my dokážeme preniesť svoje pocity, nápady do jednoduchých veršov.

            Zároveň Vám predstavujeme knihy bájok 6.A a 6.B triedy. Tieto "dielka" vytvorili šiestaci na hodinách slovenského jazyka a literatúry v mesiacoch marec a apríl. Okrem výborných textov si v knihách môžete pozrieť aj ich vydarené ilustrácie. Prajem príjemné čítanie.

            Kniha básní 7.A

            Kniha bájok 6.A

            Kniha bájok 6.B

            Simona Luhová, žiačka 7.A

          • Prvácky piknik

          • Lienky z 1. B, ich kamaráti Žabky a Zajačiky sa vybrali na piknik. Nebol to však obyčajný piknik, ale taký, na ktorom sa žiaci naučili po anglicky pomenovať, čo vidia okolo seba. Zároveň sa dozvedeli niečo nové o rastlinách a ich častiach, ktoré na lúke dôkladne preskúmali aj zakreslili. Zistili, že niektoré rastliny majú liečivé účinky, iné sú zákonom chránené.  K ochrane prírody prispeli tiež, a to tým, že lúčne kvety netrhali a radšej si ich vyrobili.

          • Včielky z 2.B a Koalky z 2.A na exkurzii u hasičov

          • V jeden krásny májový slnečný deň sa Včielky z 2.B a Koalky z 2.A vybrali na exkurziu ku hasičom.

            Bolo to zážitkové učenie. Mohli sme si zblízka pozrieť hasičské autá, sedieť v nich a počuť ich húkačky. Vyskúšali sme si oblečenie, nasadili si prilbu a striekali z naozajstnej hasičskej hadice silným prúdom vody na cieľ. To všetko sme zažili vďaka jednému z rodičov, pánovi Gálikovi, ktorý pracuje na tejto hasičskej stanici. Ďakujeme. :)

          • EYOF 2022

          • Tento rok sa od 24.- 30.7.2022 v Banskej Bystrici uskutoční najväčšie podujatie pre mladých športovcov z 50 krajín Európy vo veku od 14 do 18 rokov EYOF 2022 (Európsky olympijský festival mládeže). Zúčastniť sa má 3600 športovcov, ktorí si svoje sily zmerajú v 11 športoch. A naša škola bude súčasťou tohto festivalu.

            Tento rok sme sa totiž veľmi úspešne zapojili do projektu OVEP – Olympijská výchova pre školy organizovaného Slovenským olympijským a športovým výborom. V priebehu školského roka sme plnili rôzne výzvy zamerané na rozvoj a podporu olympijských hodnôt, ideálov a tradícii.

            V projekte je zapojených 50 slovenských škôl a my sme zatiaľ vyhrali 2 zo 4 najdôležitejších výziev, dokonca sme získali aj špeciálnu cenu poroty. V rámci projektu je každej zapojenej škole pridelený zahraničný partner, ktorého krajinu budú prezentovať práve počas festivalu mládeže v Banskej Bystrici. Našou partnerskou školou sa stala Tevfik Fikret College v Ankare, v Turecku. Cieľom komunikácie je získať čo najviac informácii o danej krajine, ich kultúre, tradíciách, ale aj o najúspešnejších športoch a športovcoch a zároveň predstaviť Slovensko.

            Práve preto sa niektorí naši deviataci poriadne pripravili a prostredníctvom zoomu sa spojili so svojimi tureckými spolužiakmi. Pripravili si pre nich interaktívnu prezentáciu o našej krajine, na záver aj s malým kvízom. Stretnutie potom pokračovalo voľnou diskusiou, kde si naši žiaci mohli rozvíjať svoje komunikačné zručnosti v anglickom jazyku. Celý zoom sa niesol v uvoľnenej atmosfére, po opadnutí úvodnej trémy sa rozviazali aj jazyky a otázok bolo na obidvoch stranách viac než dosť. Až toľko, že jeden zoom na to nestačil a už dohadujeme ďalšie stretnutie.

            Mgr. Barbora Boguská

          • Osmijankova literárna záhrada

          • Do celoslovenskej súťaže Osmijankova literárna záhrada, ktorá ponúka rôznorodé výzvy počas celého školského roka sa zapojili deti z 3.A zhruba pred polrokom.

            Za tento čas precestovali novými príbehmi, tvorili knihu, zistili, aké je to nemať domov, ako sa robia machule, zahrali si divadlo, vytvorili erb súťaže, zistili v čom sa podobajú na svojho kamaráta, ale aj aké majú talizmany. Popasovali sa so svojimi strachmi, učili sa spolupracovať a cestovali  fantáziou prostredníctvom príbehov.

            Ako poďakovanie vytvorili Osmijankovi obraz, ale aj nové gombíkové  tričko. Nakoniec cestoval k Osmijankovi a Osmidunčovi obrovský balík plný našich výtvorov. Ďakujeme za túto úžasnú cestu! 

          • Exkurzia ruštinárov v Brodzanoch

          • Vo štvrtok 19.5.2022 sa ruštinári 6., 7. a 8.ročníka zúčastnili exkurzie v Múzeu A.S.Puškina v Brodzanoch. Pani sprievodkyňa nás previedla zaujímavou históriou kaštieľa, ktorý bol navštevovaný rodinou ruského básnika Puškina. Dozvedeli sme sa veľa informácií o zaujímavých osudoch básnika, napr. to, že písal už ako osemročné dieťa, bol vo vyhnanstve, neskôr pôsobil pri cárskom dvore, zomrel v súboji, keď mal 37 rokov a veľa ďalších zaujímavostí. Po exkurzii si naše p. učiteľky ruského jazyka pre nás pripravili malý kvíz. Keď žiak správne odpovedal, dostal sladkú odmenu. Cestou späť sme navštívili Prievidzu, kde sme mali rozchod, aby sme sa mohli najesť alebo len tak prejsť uličkami mesta. V autobuse pri návrate domov sme ešte chvíľu zostali verní ruštine a tak niektorí z nás si zaslúžili sladké odmeny, ak zarecitovali správne po rusky nejakú básničku alebo povedali pár viet správne po rusky.

            Pridal som sa aj ja a zarecitoval som úryvok básne, s ktorou som bol úspešný na súťaži Ruské slovo. Hovorí sa, že ,,zlatý klinec nakoniec“ a tým zlatým klincom bola krátka recitácia našej p.uč.Vydashenko, o ktorej sme sa dozvedeli, že sa stala víťazkou tej istej súťaže v kategórii dospelých. Povedala nám aj pár viet v ukrajinčine, teda vo svojom materinskom jazyku a my sme tak mali možnosť trochu porovnávať vlastne už tri jazyky – slovenčinu, ruštinu, ukrajinčinu. Ďakujeme p.uč. Labajovej, Kiššovej a Vydashenko za organizovanie tejto vydarenej exkurzie.

            Žiak Luboš Halama 8.A

          • Záhada stratených kníh

          • V našej triede sa stala pred pár mesiacmi takáto záhada. Jedného dňa, keď sme prišli ráno do triedy, všetky knižky z našej triednej knižnice boli preč 🙁. Na poličke nás čakal iba list. List od našej knižnice, že sme prestali čítať.

            Knižnica to vedela, pretože v triede máme strom, ktorý bol na začiatku roka veľmi smutný. Nemal žiadne listy ani kvety... našou úlohou je ho počas roka rozveseliť a pomôcť mu zakvitnúť. Lenže na strome bolo len pár kvietkov...tak naše knižky jedného dňa všetky odišli.

            Boli sme veľmi smutní a začali sme knižnici posielať odkazy. Odkazy však nepomohli. Vedeli sme, že pomôže len jediné! Znovu začať čítať. Knižnica nám predsa len trocha chcela pomôcť a tak nás v jedno ráno čakal pod poličkami malý balíček s novými knihami.

            Prečítali sme ich VŠETKY a potom ďalšie a ďalšie... náš strom postupne zakvitol a viete čo sa stalo jedného dňa? Máme svoje knižky späť a už im nedovolíme odísť. A vďaka tejto záhade máme aj kopu ďalších prečítaných príbehov. 

            deti z 3.A rybičkovej