• Olympijský deň

          • V stredu 22.6.2022 sme na našej škole plnili ďalšiu z výziev nášho olympijského projektu a zorganizovali sme športové podujatie – Olympijský deň. Každá trieda z 2. stupňa si zvolila 4 chlapcov a 4 dievčatá, ktorí sa postavili na štart pripravení vybojovať víťazstvo. Zapojiť sa mohli aj pani učiteľky ako žolík. Počasie nám v stredu prialo, tak sme sa všetci vybrali na neďaleké Hradisko, kde už bola pripravená 2 km trasa. Pekne v prírode, žiadna atletická dráha.

            Nezaháľali sme ani pri organizácii. P.u. Kotríková pripravila propagačné postery, p.u Lalinská na výtvarnej výchove vyrábala so žiakmi pompomy, aby sme mohli povzbudzovať spolužiakov. P.u. Labajová a p.u.Dobroňová spolu so siedmakmi vytvorili redakčný tím, ktorý na podujatí zbieral podklady na článok, fotil, natáčal videá, robil rozhovory. P.u. Oršulová si v 8.A vyškolila zdravotníkov, ktorí boli rozmiestnení popri trati pripravení kedykoľvek pomôcť. V oranžových šiltovkách bol ľahko rozpoznateľný realizačný tím pod palcom p.u.Muščíkovej, ktorý sa staral o zapisovanie výsledkov, odovzdávanie medailí, atď.

            Po krátkej rozcvičke sa na štart postavilo 78 druhostupniarov, o 10:00 zaznel výstrel a beh sa mohol začať. V súťaži jednotlivcov prebehol cieľovou páskou prvý Tomáš Rusnačko z 8.A, ako druhý dobehol Maxim Volkov z 9.Ana 3.mieste na umiestnil Jakub Vyletel z 5.A. V súťaži tried už síce výsledky poznáme, ale ešte neprezradíme. Výsledky budú vyhlásené na slávnostnej akadémii na konci školského roka. Víťazi si odnesú bohaté darčekové koše.

            Akcia vyšla na výbornú a my už vieme, že takto sme určite nebežali naposledy.

            #OlympicDay   #MoveForPeace  #eyof2022  #ovep

             

            Reportáž spracovaná pani učiteľkou Mgr. Máriou Oršulovou:

             

            Reportáž redakčného tímu 7.A a 7.B triedy:

          • Majstrovstvá Slovenska v basketbale U12

          • Od piatka 24.6. do nedele 26.6. 2022 sa v Trnave organizovali Majstrovstvá Slovenska v basketbale U12. Na turnaj sa prebojovali dievčenské kluby BKM Žilina, MBK Ružomberok, BK ŠKP Banská Bystrica, BK Slovan Bratislava, BAM Poprad, MBK Stará Turá, Young Angels Košice, BK AŠK Slávia Trnava.

            BKM Žilina zaznamenalo historicky najväčší úspech, keď najprv porazili MBK Stará Turá 59:9. V semifinále vyhrali nad Young Angels Košice 66:55. Ich geniálne víťazstvá zastavilo až vo finále družstvo MBK Ružomberok, s ktorým prehrali 54:41 a odniesli si z Majstrovstiev SR historicky prvú medailu za druhé miesto.

            Teší nás, že aj žiačky našej školy sú súčasťou tohto úspešného tímu: Natália Šmihovská, Sandra Jaroščiaková, Adela Klimková, Kristína Rumanová, Dominika Papajová, Kamila Trnovcová.

            Veríme, že i otvorenie športových tried v basketbale pomôže, aby výkonnosť našich úspešných basketbalistiek každoročne rástla a k 2. miestu na Majstrovstvách v U12 pribudli aj ďalšie medailové umiestnenia aj v iných kategóriách. Ku krásnemu 2. miestu samozrejme gratulujeme!

            Foto: Rastislav Novota – RR-Photography

            Mgr. Sylvia Tureková 

          • Oceňovanie žiakov primátorom mesta Žilina

          • Ocenenie žiakov primátorom mesta Žilina si tento rok odniesol za našu školu Ferdinand Straka z 8.A triedy za vzornú reprezentáciu vo viacerých súťažiach v oblasti matematiky ale i športu. Srdečne blahoželáme a sme na Ferka veľmi pyšní! Slávnostné udeľovanie sa konalo 22.06.2022 na Radnici mesta Žilina.

          • 4.B na chate

          • Aj žiaci zo 4.B sa chceli rozlúčiť so školským rokom v prírode. Niektorí preto nasadli v sobotu na vláčik s menom Rajecká Anča, cez les prišli ku chate, zložili ruksaky a hurá na to... Chlapci založili oheň, dievčatá nakrájali zeleninu, nachystali špekáčky a mohlo sa opekať. Potom sa už len opaľovali, striekali vodou, hrali hry. Bol to proste pekný deň.

          • Projektový deň v 4.A

          • 4.A prebehol koncoročný projektový deň. Žiaci mali za úlohu pripraviť si vlastný projekt na ľubovoľnú tému. Ich úlohou bolo, čo najlepšie svoj projekt odprezentovať. A tak vďaka vytvoreným projektom deti bližšie spoznali Japonsko, Čínu, Mount Everest, Alexandra Veľkého, Chorvátsko, najdrahšie hotely sveta, 2. svetovú vojnu, mini hádzanú, slovenské jaskyne ......

          • Čitateľský hrad

          • Na začiatku  školského roka stála pred nami rytiermi zo 4.A výzva. Prečítať, čo najviac kníh, aby sa nám podarilo vyfarbiť náš čitateľský hrad. 1 tehlička = 1 kniha. Ako odmenu za splnenú úlohu sme mali sľúbenú pizzu. A tak sme teda začali usilovne čítať. Kniha sa stala našim kamarátom. Spolu sme prečítali 248 kníh, čo je v priemere 13 kníh na 1 žiaka. A za to sme si už naozaj zaslúžili sľúbenú odmenu. Pani učiteľka Katka Jurgová  nám v našej triede zorganizovala: Pizza párty. Pizza bola výborná a aj pocit z nášho úspechu.

            Žiaci 4.A

          • Turistická vychádzka v ŠKD

          • Pred záverom školského roka sa všetky oddelenia ŠKD vybrali na turistickú vychádzku k vojenskej chate na Hradisko. Cieľom vychádzky bolo tiež preveriť fyzickú zdatnosť našich detí. Do cieľa prišli síce unavení, ale ani to ich neodradilo od rôznych aktivít. Niektorí športovali, iní zbierali lesné plody alebo len tak oddychovali.  Na záver vytvorili z nazbieraných prírodnín veľkého krásneho smajlíka.

          • Prvá pomoc

          • V rámci didaktických hier sa naši žiaci na 1.stupni venovali aj 1. pomoci. Niektorí sa naučili obväzovať, iní zase zistili, čo majú robiť pri poštípaní osou, včelou, hadom či ako vybrať kliešťa. Veríme, že tieto zručnosti nebudú musieť použiť často a ak áno, že ich použijú správne.

          • Školy v prírode

          • V mesiacoch máj a jún sa všetky triedy z 1. stupňa zúčastnili škôl v prírode. Učenie vonku, zábava, radosť, kúpanie a plno smiechu je len pár slov, ktoré vystihujú naše úžasné pobyty. Deti si vyskúšali stráviť týždeň bez rodičov a zvládli to výborne. Užili sme si to naplno a tešíme sa opäť o rok. Ďakujeme všetkým pani učiteľkám a pani vychovávateľkám za vytvorenie super programu a starostlivosť o našich školákov.

          • Ako vidíme naše mesto

          • Žiaci 7.B v rámci projektového zadania zo slovenského jazyka vytvorili knihu Ako vidíme naše mesto. Spoločne vyskladali z rôznych tém obraz, v ktorom využili svoje vedomosti z umeleckého opisu (obľúbeného miesta), dynamického opisu (tradičné recepty), informačného alebo výkladového slohového postupu (opis miesta z pohľadu turistu, história niektorých pamiatok), ktoré obohatili ilustráciami a obrázkami.

            Verím, že všetci, ktorí si toto dielko prečítate, v ňom nájdete nejakú inšpiráciu pri plánovaní svojich výletov alebo si upečiete štrúdľu či podlesníky podľa uvedených receptov.

             

            Mgr. Oľga Labajová
            vyučujúca SJL

            Ako_vidime_nase_mesto.pdf

          • Zajačia rodinná opekačka

          • D1.C ukončila školské povinnosti opekačkou na hradisku, kde si všetci zajkovia oddýchli po namáhavom roku, pochutili si na opekaných dobrotách, zahrali futbalový zápas a hlavne s poriadne zabavili :)

          • V reštaurácii

          • Dovolenky a leto sa nezadržateľne blížia a s nimi aj cestovanie do zahraničia. Naši tretiaci sa na hodinách anglického jazyka zahrali na reštauráciu. Vytvorili si vlastné menu, vymysleli si názov reštaurácie, pripravili stolovanie a vyskúšali si objednávanie v reštaurácií. Komunikácia v cudzom jazyku je náročná, ale hladní a smädní už na dovolenke nezostanú 🙂.

          • New Generation Challange

          • Dňa 17.6.2022 sa uskutočnil na Martinskej základnej škole streetballový turnaj NEW GENERATION CHALLENGE. Turnaja sa zúčastnilo 30 družstiev zo žilinských základných škôl a súťažili v 3 kategóriách U11, U13, U15 zmiešaných družstiev chlapcov a dievčat.

            Naša škola postavila v kategórii U13 jedno družstvo a v kategóriách U11 a U15 po dve družstvá. Zápasy boli zaujímavé, napínavé a naši žiaci ukázali, že sa v športových súťažiach vieme aj víťazne presadiť .V kategórii U11 družstvo v zložení Natália Šmihovská, Sára Sabolová, Jakub Vyletel, Matej Tužinský a Stano Stenchlák získali 3.miesto.

            Okrem zápasov sme sa zapojili aj do súťaží v streľbe trestných košov, kde do finále postúpili Emma Vavricová a Jakub Vyletel. V súťaži basketbalových zručností sa do finále prebojovala Lenka Šlesarová, ale na víťazstvo týchto aktivít sa nám nakoniec nepodarilo siahnuť. Verím, že cenné skúsenosti zužitkujeme na budúci rok .

          • Ako sa nám darilo na Technike

          • Vyučovanie predmetu Technika je pre našich žiakov možnosťou pracovať s rôznymi materiálmi, nástrojmi a náradím.   Naši žiaci pri práci na rôznych výrobkoch v závislosti od ročníkov prejavili svoju zručnosť, tvorivosť a nápaditosť. Pracovali nielen s drevom, ale aj s plastom. Venovali sa aj šitiu a tiež vareniu  Niektoré svoje výrobky si mohli zobrať domov a pochváliť sa rodičom. 

            Posúďte sami ako sa im výrobky podarili. 

          • Šiestaci na cestách

          • V mesiaci máj sa žiaci 6.A a 6.B zúčastnili exkurzie v našom meste. Najskôr sme navštívili  Burianovu vežu, z ktorej sme videli až na Hájik, a potom  Rosenfeldov palác s výstavou bábok. Tu si žiaci vyskúšali nacvičiť štyri druhy divadiel, ktoré potom zahrali svojim spolužiakom.

            Následne sme sa presunuli až do Britského centra v Krajskej knižnici na prednášku o Spojenom Kráľovstve.  Koncoročný výlet si žiaci užili v Zuberci, kde na jednom mieste nielenže spoznali život na oravskej dedine v minulosti, ale zahrali sa aj na jaskyniarov v Brestovskej jaskyni a svoje sily si vyskúšali v lanovom parku. No čo povedať, asi len to, že bol krátky deň na toľko aktivít.

          • Návšteva pána primátora

          • V júni navštívil žiakov 1. stupňa našej školy pán primátor Fiabáne. Deti mali mať v tento deň piknik na školskom dvore. Keďže im počasie neprialo, urobili si piknik v triedach. Pán primátor navštívil všetky triedy, porozprával sa s nimi, prečítal úryvky z kníh a pozrel si i motýliu farmu u štvrtákov. Na záver sa išiel s deťmi odfotiť k lipe, ktorá bola zasadená na školskom dvore pri príležitosti akcie Noc s Andersenom.   

          • Kreatívne záložky

          • S našou partnerskou školou v Plzni si žiaci vymenili krásne kreatívne záložky, ako malú pripomienku, že obe školy ďalej pokračujeme v cielenom rozvíjaní čitateľskej gramotnosti. Záložka ako symbol, že čítame spolu, aj keď v iných krajinách :) Ďakujeme veľmi pekne.

          • EYOF 2022 - Privítanie olympijského ohňa

          • V stredu 1. júna sa v podvečerných hodinách konala jedna z hlavných aktivít tohtoročného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF 2022) – „Privítanie olympijského ohňa“. Ten do Banskej Bystrice pri tejto príležitosti priniesla z Ríma naša olympionička, reprezentantka v streleckej disciplíne skeet, Danka Barteková.

            Vzhľadom na úspešne pôsobenie v projekte OCEP bola naša škola vybraná ako jediný zástupca žilinského kraja, aby sa tak spoločne s predstaviteľmi olympijských klubov SR stala nositeľom odkazu a symbolického roznesenia štafety s ohňom do celého Slovenska. Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili naši žiaci z 8.A Ferko Straka, ktorý od Danky Bartekovej prevzal olympijský oheň a vlajkonosič Dominik Tužinský. Chlapci si otvárací ceremoniál užili a určite ich potešil aj koncert kapely Desmod po skončení hlavnej časti J My im zase ďakujeme za nádhernú reprezentáciu nielen našej školy ale aj nášho kraja. Zároveň ďakujeme aj Slovenskému olympijskému a športovému výboru za túto jedinečnú príležitosť!

          • Po stopách lásky

          • V prvej polovici mája sa žiaci nielen 8. ročníka zúčastnili exkurzie v Banskej Štiavnici. Navštívili Banku lásky, Arborétum, Kalváriu a aj Starý zámok. Krásy tohto historického mesta okúsili na každom kroku jeho ulíc.

            Dostali sme tak možnosť dozvedieť sa opäť niečo viac o nenaplnej láske Maríny Pischlovej a Andreja Sládkoviča, ktorý napísal “Marínu” - najdlhšiu ľúbostnú báseň pre svoju milú. Bankou lásky nás previedla pani sprievodkyňa, vypočuli sme si dojemný príbeh, prešli sa domom plnom interaktívnych expozícií, ktorý patril Maríne a jej matke a nakoniec sme si mohli prezrieť aj trezor lásky vytvorený z veršov tejto srdcervúcej básne. Osud zaľúbených napokon rozdelil, avšak táto báseň ostane naďalej znakom obrovskej lásky, ktorú k sebe uchovávali a možno aj novým lákadlom pre turistov, tak ako je vo Verone príbeh Rómea a Júlie.

            Celý deň sme si užili, ako sme len mohli. Ja osobne by som určite Banskú Štiavnicu navštívila znova, pretože je tam toho omnoho viac, čo stojí za pozornosť. Týmto by som sa chcela poďakovať našim pani učiteľkám, vďaka ktorým sme sa mohli pozrieť na pár slovenských pamiatok a strávili s nami tento nezabudnuteľný deň.

            Ema Kákošová, 8.A

          • Hrnčiari z 3.A

          • Tradičné remeslo hrnčiarstvo a prácu s hlinou si mali možnosť vyskúšať naši tretiaci Rybičky počas výtvarnej výchovy. Vyskúšali si modelovanie z hliny, vytváranie rôznych predmetov, ale aj točenie na hrnčiarskom kruhu, ktoré na deti pôsobilo veľmi príjemne a upokojujúco.

            Pozreli si hrnčiarsku pec a ako vyzerajú výrobky pred a po výpale a zistili aká je práca s hlinou náročná ale aj zábavná. Ďakujeme za ukážku a spolupráci starším spolužiakom a pani učiteľke Mirke Kotríkovej. Tešíme sa na ďalšie stretnutia.