• Rozprávky z Vlčích hôr

          • Centrum voľného času v Snine vyhlásilo ešte v minulom školskom roku súťaž tvorivého písania Rozprávky z Vlčích hôr. Bola určená pre mladých detských spisovateľov, ktorí mohli napísať rozprávku o starých stromoch, medveďoch, vlkoch, dobrodružstvách či láske z Vlčích hôr, ktoré sa nachádzajú v národnom parku Poloniny.

            Do súťaže sa prihlásilo vyše 250 rozprávok, z ktorých vybrali 24 najlepších, posunuli ďalej 6 úžasným ilustrátorkám a vďaka hlavnému a jedinému partnerovi Vlčie sirupy  vznikla kniha Rozprávky z Vlčích hôr.

            Do súťaže sa úspešne zapojil aj náš žiak Tobias Konoradský zo 7.A  triedy, ktorý patrí k autorom jednej z 24 rozprávok. Opýtali sme sa ho, na jeho autorskú skúsenosť: „O súťaži som sa dozvedel od pani učiteľky Labajovej, ktorá nám o nej povedala minulý rok. Veľmi sa mi páčilo, že som pri písaní vlastnej rozprávky /celé znenie TU/ mohol rozvíjať svoju kreativitu. Keď som sa dozvedel, že 24 najlepších diel dajú do knihy, ktorú neskôr vydajú a že aj moja rozprávka je v nej, tak som sa potešil. To som ešte nevedel, že do súťaže boli zapojení aj stredoškoláci. Vtedy som bol ešte šťastnejší, lebo som dokázal prekonať niektorých z nich.

            Tobias, tešíme sa spolu s tebou a veríme, že v tvorivom písaní budeš pokračovať aj ďalej. A zároveň ďakujeme CVČ Snina, za fantastický nápad ako oceniť mladých autorov a vytvoriť veľmi peknú a obsahovo hodnotnú knihu, ktorá - veríme - poteší mnohé deti aj pod vianočným stromčekom.

          • Šikovné deti v ŠKD

          • Deti z ŠKD znovu ukázali, že majú šikovné ručičky a spolu s pani vychovávateľkami vyrobili krásne práce s jesennou tematikou, ktoré sme vystavili vo vestibule školy pre potešenie všetkých okoloidúcich. 

          • Exkurzia Energoland Mochovce a Atlantis Levice

          • Preskúmať celú evolúciu energie od teórie veľkého tresku až po blízku budúcnosť, zistiť, ako s energiou nakladal človek v minulosti a ako je to dnes, vyskúšať si termálne zrkadlo, vidieť našu mapu elektrární SE, či jadrovú sieť v celom svete a mnohé interaktívne exponáty. To všetko mohli naši žiaci 6. – 8. ročníka preskúmať na exkurzii do Energolandu v Mochovciach. Nakuknúť do fungovania jadrovej elektrárne bola len čerešnička na torte. Po návšteve Energolandu sme sa presunuli do Levíc do interaktívneho centra Atlantis, kde bolo o zábavu postarané.

          • Posedenie pri čaji pre starých rodičov

          • Deti 4.B pozvali (v októbri v rámci Mesiaca úcty k starším) do školy svojich starých rodičov, aby si spolu s nimi zaspomínali na svoje školské časy. Pripravili si pre nich darček, krátky program, malé občerstvenie, čaj a veľa otázok. Starým rodičom sa v našej triede a škole páčilo. Spolu s deťmi odchádzali domov spokojní, plní zážitkov a ďakovali za pozvanie.

          • Zapájame sa do výzvy pre seniorov

          • Pridaj sa k nám a zapoj sa do výzvy pre seniorov "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok"!
            Spoločne prichystáme krabičky podľa popisu na plagáte a odovzdáme pridelenému koordinátorovi. Vec, ktorú by si chcel do krabičky darovať, prines na prvom stupni k p. zástupkyni Pistovčákovej a na druhom stupni do kabinetu cudzích jazykov na 2.poschodí p. učiteľke Beňušovej. Spoločné balenie krabičiek sa uskutoční v pondelok 27.11.2023, dokedy je aj termín zberu darčekov.


            Tešíme sa na spoluprácu!

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka

          • Dňa 17. a 19. októbra sa konalo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka. V tomto školskom roku sa prihlásilo až 24 odvážnych a múdrych ôsmakov a deviatakov, ktorí zvládli tri náročné kolá súťaže: online test, transformáciu textu a rečnícky prejav. Na stupienkoch víťazov sa umiestnili:

            1. miesto - Simona Luhová, 9. A, ktorá bude našu školu reprezentovať na okresnom kole
            2. miesto - Alexandra Tašková, 9. A
            3. miesto - Peter Švrlo, 8.B

            Úspešnými riešiteľmi boli aj: Dávid Gabura, 9.A, Nina Cesneková, 9.A, Lucia Linetová , 9.A, Lívia Krajčíková, 9.B, Jozef Janto, 9.B

            Gratulujeme a tešíme sa z Vás:)

            Mgr. Lenka Dobroňová

          • Prišiel nám balík z Plzne

          • Už pár rokov má naša škola svoju partnerskú školu v Plzni. Teraz nás potešil od nich balíček, ktorý sme netrpezlivo otvorili. Bol v ňom krásny list od našich českých kamarátov a okrem toho aj záložky do kníh a pekné darčeky. Záložky sme si podelili my-deti a darčeky rozdajú pani učiteľky tým najusilovnejším žiakom.

            Záložky pre žiakov v Plzni vyrábame aj my a čoskoro budeme posielať spätný balík.  Veríme, že takto budeme spolupracovať ešte viac rokov a budeme upevňovať naše slovensko-české priateľstvá. 🙂

          • Z každého rožku trošku

          • Každý štvrtok sa na krúžku Z každého rožku trošku stretáva takmer 30 detí. V októbri sme sme sa hrali s tangramami, vyrábali sme si z korálok pekné vecičky (a trénovali sme pritom trpezlivosť 🙂), postavili sme autodráhu, pomáhali sme vypĺňať školské sedacie vaky a hrali sme sa rôzne hry na postreh. Bolo proste super  a tešíme sa na ďalšie pokračovanie krúžku.

          • Ples strašidiel

          • Na našej škole sa v predprázdninovom čase uskutočnil Ples strašidiel. Zbehli sa tu príšerky z blízkeho aj širokého okolia. Prišli sa k nám zabaviť, zatancovať si, prejsť strašidelný tunel za múrmi hradu, zalietať si na metle pomedzi prekážky, odvážne strčiť ruku do vrecka so všeličím, naučiť sa nové zaklínadlá, či zúčastniť sa pretekov pavúkov :-). Svetlo z vyrezávaných tekvíc príjemne dotváralo atmosféru. Ďakujeme za super zábavu a za všetky ručne vyrobené tekvice a čas strávený prípravou masiek alebo tekvíc. Tešíme sa o rok.

          • Výhercovia výzvy Dňa duševného zdravia

          • Dnes sme odovzdali sladké odmeny triedam, ktoré vyhrali výzvu Dňa duševného zdravia o najpozitívnejšie oblečenú triedu. Fotky z tejto výzvy sme zdieľali v novinách (viď fotoalbum). Porota, ktorú tvorili nezaujatí zamestnanci školy z radov netriednych učiteľov, vybrala na prvom stupni triedu 3.B a na druhom stupni triedu 9.B. Blahoželáme!

          • Európsky týždeň programovania

          • V čase od 7. do 22. októbra 2023 sa uskutočnil Európsky týždeň programovania @codeweekeu Naša škola sa zapojila po prvýkrát s aktivitou s názvom Programujeme led pás s Micro:bitom. So žiakmi z deviateho ročníka sme vyrobili na predmete technická výchova papierové lampióny, do ktorých sme vložili ako osvetlenie led pásy naprogramované pomocou Micro:bitov. Zatiaľ sa z lampiónov tešia žiaci počas informatiky v PC učebni Giga, ale 24. 10. popoludní bude možné lampióny vidieť vo vestibule školy ako výzdobu pred Plesom strašidiel pre deti z 1. stupňa. 

          • So zvieratkom v škole

          • Počas dňa „So zvieratkom v škole“ bolo s nami v triedach prítomných: 7 škrečkov, 6 morčiat, 6 zajacov, 7 korytnačiek, 5 rybičiek, 1 ježko, 6 afrických slimákov, 1 agama, 1 andulka... Spolu: 41 čarovne roztomilých miláčikov.

        • Vyhodnotenie materiálnej zbierky
          • Vyhodnotenie materiálnej zbierky

          • Na škole sme pre zvieratá v Žilinskom útulku vyzbierali: 20 kg granúl, 2 kg psej salámy, 12 kg konzerv pre psov, 4 kg psích maškŕt, 1,6 kg piškót, 0,5 kg kúskov na čistenie chrupu, 3 vodítka, 2 hračky. 

            Všetkým prispievateľom patrí obrovské hafo-poďakovanie !

          • Vtáčie búdky

          • Šikovní chlapci z nultých ročníkov dali nový nádych vtáčím búdkam, ktoré svojho času vyrobili naši starší žiaci. Šmirgľovali, natierali, boli naozaj veľmi šikovní.

          • Interaktívna výstava Kaligrafia

          • Nulté ročníky Žirafky a Mravčekovia sa zúčastnili interaktívnej výstavy Kaligrafia, ktorú si pre deti pripravilo Považské múzeum v spolupráci s Bibianou, Medzinárodným domom umenia pre deti. Bola to úžasná výstava o krasopise.

            Deti sa dozvedeli ako vznikalo písmo počas stáročí v rôznych častiach sveta a usilovne pracovali v tvorivých dielňach. Všímali si krásnu architektúru a navštívili i bájneho draka tohto miesta.

          • Deň duševného zdravia

          • Deň duševného zdravia si všetky triedy našej školy pripomenuli oblečením v pozitívnych farbách. Žiaci sa na Sove rozprávali o dôležitosti duševnej pohody, psychohygiene a vážnosti duševných ochorení a zároveň dohodli sa na spoločnej farbe oblečenia, v ktorom tento deň prežijú. Hodnotiť bude šesťčlenná porota, ktorá vyberie triedu s najlepším zvládnutím témy a najpozitívnejším prejavom. Víťazné triedy z prvého aj druhého stupňa budú sladko odmenené.

          • Krúžok Z každého rožku trošku

          • Vo štvrtok 5.10. sa stretli členovia tohto krúžku po prvýkrát. Činnosť začali krátkou pohybovou súťažou Piškvorky. Potom časť detí vypĺňala osemsmerovky a hrali sa rôzne hry na postreh a druhá časť sa učila na počítači osemsmerovky vytvárať. Potom sa obidve skupiny vymenili. Krúžok začal v pohode a tešíme sa na každý štvrtok. 🙂

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Aj na našej škole prebehlo testovanie pohybových predpokladov v 1. a 3. ročníku. Na dva dni sa naše telocvične premenili  na priestor plný radosti, smiechu a pekných športových výkonov. Každý urobil svoje maximum ale najdôležitejšie je, že sme si to všetci užili a s radosťou si zašportovali.

            Deti si mohli vyskúšať člnkový beh, ľah sed, výdrž na hrazde, skok do diaľky z miesta, predklon v sede, opakovaná zostava s tyčou, kotúľanie troch lôpt ale aj vlajkovú naháňačku a viacstupňový vytrvalostný beh. Za super organizáciu ďakujeme pani učiteľke Katke Šolekovej s celým tímom pedagógov a všetkým zúčastneným starším žiakom.

          • Biela pastelka 2023

          • Biela pastelka bola tento rok veľmi úspešná. Žiaci si na vlastnej koži vyskúšali pocit pohybu naslepo len so slepeckou paličkou. Zbierka sa skončila výnosom 212,93€. Deviatakom ďakujeme za pomoc s organizáciou akcie. V mene všetkých nevidiacich a slabozrakých za každý peňažný príspevok srdečne ďakujeme!