• Hviezdoslavov Kubín na II. stupni

          • Pred pár dňami prebehlo u nás na 2.stupni školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Nádejní recitátori nám, porote aj spolužiakom, pripravili príjemné umelecké  popoludnie. Preukázali svoje výborné pamäťové, recitačné schopnosti a tiež poriadnu dávku odvahy pri prekonávaní trémy.

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí sa súťaže zúčastnili  a blahoželáme oceneným.

            HK_Vysledkova_listina_22_23.pdf

          • Matematika v kocke - Obchod

          • Činnosť krúžku je vo februári zameraná na finančnú gramotnosť. Začiatok krúžku bol venovaný zisťovaniu cien rôznych výrobkov - deti buď vedeli dané ceny alebo ich zisťovali na internete.  Potom si vytvorili obchod s výrobkami a cenami a zahrali sa na  zákazníkov a  predavačov. Je veľmi potrebné pre život, aby sa aj deti vedeli orientovať v cenách a vedeli samostatne nakupovať.

          • Tréneri v škole - Zbierame mrkvu

          • Aj v druhom polroku spestrujú naše hodiny telesnej výchovy tréneri z projektu Tréneri v škole. Na hodinách zažívame veľa zábavných aktivít, súťaží a hier. Na tieto perfektné hodiny sa vždy tešia nie len žiaci, ale aj pani učiteľky. 😜

          • Fašiangový karneval v ŠKD

          • V stredu 15.2.2023 sa v poobedňajších hodinách v rámci ŠKD uskutočnil karneval pre deti 1. stupňa. Deti si obliekli veselé, ale aj zaujímavé masky. Po karnevalovo-vyzdobenej chodbe sa najskôr všetky masky po oddeleniach predviedli a zatancovali si spolu. Nasledovala súťaž v stoličkovom tanci a sladká odmena v podobe nutelových šišiek. Deti si tanec a zábavu užili spolu s pani vychovávateľkami z ŠKD. 

          • Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi!

          • Zber bude prebiehať v týždni od 20.-24.februára, vždy ráno od 7:30 – 7:45 a poobede od 14:00 – 15:00 vo vestibule školy.

            • Čo zbierame: Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté) letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie, zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty či periny, rovnako aj topánky, opasky a kabelky.
            • Ako zbierame: Zozbierané veci musia byť zabalené vo vhodnom obale, ideálne vo vreci. Topánky musia byť v pároch, ideálne zviazané šnúrkami.
            • Prečo zbierame: ochrana životného prostredia (zozbieranému oblečeniu a textilným výrobkom dávame druhú šancu na ich vrátenie do obehu), pomoc ľudom v núdzi (okrem finančnej pomoci putuje pretriedená časť vyzbieraného oblečenia, ktorú je možné opätovne zužitkovať po jej vyčistení ľudom v núdzi prostredníctvom charitatívnych partnerov projektu RECYKLOHRY).
          • Zber batérií

          • Na našej škole je možné odovzdať aj použité batérie. Zberná krabica je umiestnená vo vestibule školy.

          • Zimné hry na snehu v ŠKD

          • Minulý týždeň sme v ŠKD využili krásne zimné počasie na sánkovanie a bobovanie na Hradisku. Deti sa dobre zabavili na snehu a urobili niečo aj pre svoje zdravie, držiac sa hesla "V zdravom tele, zdravý duch."

          • Tematický deň na 1. stupni

          • Zrušené polročné prázdniny sme na našej škole využili na realizáciu tematického dňa. Na 1. stupni sme realizovali rôzne aktivity súvisiace s ročníkovými témami.

            V prvom ročníku sa deti pohrali so zmyslami - pracovali s rôznymi vôňami, hmatom a zrakom zisťovali vlastnosti predmetov a spoločne si svoju prácu odprezentovali. Druháci akčne hasili požiar 🙂, cestovali rôznymi dopravnými prostriedkami, ale aj správne usporiadavali časti roka, triedili predmety podľa ročných období. V treťom ročníku si deti a pani učiteľky obliekli zásterky a pripravili úžasné občerstvenie a ochutnávku zdravého jedla. Veľkí štvrtáci si preverili zdatnosť vo finančnej gramotnosti ale zručnosť v príprave desiaty na výlet. Najskôr museli nakúpiť vhodné potravy v stanovenom rozpočte a následne v triede všetko pripraviť aj s ochutnávkou pre ostatných.

            Na škole vládla v tento deň príjemná pracovná atmosféra a všetkým deťom a pani učiteľkám patrí veľká pochvala za prejavenú snahu, šikovnosť, múdrosť a úsmev.

          • Tematický deň na 2. stupni

          • V stredu 1.februára to u nás nebol obyčajný vyučovací deň. Kedže sme deň predtým uzatvorili prvý polrok, povedali sme si, že by nebolo zlé zistiť, čo si žiaci za ten čas zapamätali, čo ich zaujalo alebo bavilo. A tak vznikol Tematický deň. Cieľom tohto dňa bolo upevnenie a zjednotenie nadobudnutých poznatkov, vedomostí ale aj zručností a kompetencií. Išlo o uvedomenie si toho, čo si žiaci vo všetkých týchto oblastiach osvojili a to ich vlastnou aktívnou prácou.

            Počas dňa žiaci pracovali v mikrotímoch, pričom ich úlohou bolo spracovať nimi vybratý obsah z ľubovoľného predmetu formou hmatateľného výstupu (poster, 3D model, učebná pomôcka, kvíz,...kreativite sa medze nekládli) a odprezentovať ho svojim spolužiakom v ročníku. Aj takýmto spôsobom žiaci v budúcnosti ľahšie rozoznajú vzájomné súvislosti, vzťahy medzi myšlienkami, poznatkami, udalosťami a predmetmi.

            Zároveň si zhodnotili ako sa im v 1. polroku darilo, zamysleli sa nad svojimi slabými a silnými stránkami a stanovili si ciele, ktoré by chceli dosiahnuť v nasledujúcom polroku.

            A ako teda Tematický deň na našej škole vyzeral, to si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

          • Úspech v technickej olympiáde

          •  

            Dňa 7.2 sa konalo krajské kolo technickej olympiády v Žiline v areáli praktického strediska Dopravnej akadémie. V konkurencii víťazov všetkých okresných kôl sa náš žiak Peter Švrlo umiestnil na 1.mieste v kategórii B. Zvládol vynikajúco teoretickú a aj praktickú časť. V praktickej časti mali za úlohu žiaci za 120 min vyrobiť  loďku z dreva na pohon s gumičkou, ktorej funkčnosť si vyskúšali priamo v nádobe s vodou. Gratulujeme víťazovi a škoda len, že v tejto kategórii sa nepostupuje na celoslovenské kolo.

          • Kŕmidlá pre vtáčiky pri škole

          • V rámci ŠKD sme boli naplniť kŕmidlá pre vtáčiky v okolí školy. Deti nasypali slnečnicu, mak, kúsky jabĺčok a oriešky, aby vtáčiky v týchto mrazivých dňoch mali dostatočnú potravu.

          • Super kvíz

          • Zopakovanie učiva 1. polroka, ale aj šikovnosť a zručnosť si overili rybičky zo 4.A celodenným kvízom.

            Riešili príklady, vymýšlali slová, hľadali na mape, merali, kódovali stavby, trénovali šikovné a rýchle ruky a veľa ďalšieho. Okrem toho sme si overili, ako nám ide spolupráca, komunikácia a teamové zručnosti. Samozrejme sme sa pri tom výborne zabavili.

          • Urobme si v skriniach poriadok a pomôžme Zemi!

          •  poslednej výzve projektu RECYKLOHRY sme sa bližšie venovali téme recyklácie textilu. A ako sme sami zistili, v skriniach máme mnohokrát veľa vecí, ktoré naozaj nenosíme, pretože sú už obnosené, malé, široké, úzke alebo nám už nesedia a nechávame si ich tak povediac „ len pre istotu“....

            Aj my u nás v škole sme si mohli vyskúšať, že z nepotrebných vecí sa ešte dali vytvoriť veci užitočné. Skúsili sme to „v malom“, s pár kusmi oblečenia, z ktorého sme vytvorili nové tašky, peňaženku, sukňu alebo vankúš. Partner projektu Recyklohry - nezisková organizácia EKOCHARITA to však vie urobiť „vo veľkom“ a dokáže dať druhú šancu každej veci, ktorú nájde vo svojich textilných kontajneroch.

            Možno bude pre vás šokujúca informácia, že na výrobu jedného trička sa minie až 2700 litrov vody alebo až 10 percent celosvetových emisií skleníkových plynov vzniká práve pri výrobe odevov a obuvi. Je to viac, ako vyprodukujú všetky medzinárodné lety a námorná doprava dohromady!

            Keď si to uvedomíme, spraviť poriadok v skriniach plných oblečenia by zrazu mohlo dávať zmysel. Aj preto bude na našej škole prebiehať zber oblečenia. Navyše, môžete tým pomôcť našej škole vyhrať ďalšiu z projektových výziev!

            Čo budeme zbierať?

            Textil vhodný na ďalšie použitie, a to najmä (vypraté) letné a zimné pánske, ženské a detské oblečenie, zachovalý bytový textil ako návliečky, plachty či periny, rovnako aj topánky, opasky a kabelky.

            Zber bude prebiehať v týždni od 20.-24.februára, vždy ráno od 7:30 – 7:45 a poobede od 14:00 – 15:00 vo vestibule školy.

          • Štvrtáci z ŠKD v mestskej knižnici

          • Dňa 2.2.2023 sa ďalšia skupina štvrtákov v rámci ŠKD zúčastnila kvízu o Harry Potterovi. Obrázky, výroky, čary aj šifry, riešenie úloh čakali na deti, pričom si zasúťažili a dobre sa zabavili. Ďakujeme mestskej knižnici za spoluprácu a tešíme sa na ďalšie akcie pre deti.

          • Matematika v kocke: Financie a turnaj v piškvorkách

          • Prvá časť krúžku Matematika v kocke patril v januári financiám. Deti sa zahrali na Popolušku a triedili mince podľa hodnoty a hľadali čo najviac spôsobov rozmieňania určitej sumy.

            Keďže predchádzajúce stretnutie členov krúžku bolo venované piškvorkám, čo deti veľmi bavilo, druhá časť sa opäť venovala zábavnej hre spojenej s pohybom a potom turnaju v tejto logickej hre. Absolútnym víťazom sa stal Matúš Dudek zo 4.B, ale odmeny dostali všetci, ktorí sa do turnaja prihlásili.

          • Školský ples

          • Konečne sa po 3 rokoch opäť konal školský ples a musíme podotknúť, že bol veľmi vydarený. Krásna výzdoba, kvalitný program, vynikajúce jedlo, skvelá ľudová hudba i DJ spôsobili, že ľudia sa zabávali až do rána.

            Poďakovať treba hlavne manželom Kostikovcom, pani Obročníkovej a pani Zikešovej, ktorí nielenže boli v bufete, ale na nasledujúci deň sálu aj upratali. ĎAKUJEME.