• Speakujeme

          • Tretiaci sa na hodine anglického jazyka učia hlavne rozprávať. Aj teraz si nakreslili postavičky, ktorým dali mená a opisovali ich výzor, prípadne čo majú a čo nemajú radi. A musím uznať, že im to išlo naozaj dobre.

          • Matematika v kocke

          • Tento krúžok pracuje 2-krát do mesiaca a snažíme sa, aby sa deti niečo naučili a aj sa zabavili. Na posledných stretnutiach merali rôzne dĺžky, šírky..., skúšali svoj postreh a zdatnosť na Funtroniku či stavali rôzne tvary zo stavebníc. Viac uvidíte vo fotoalbume.

          • Zápis do prvého ročníka

          • Aj na našej škole sa uskutočnil zápis do 1.ročníka. Zapísali sme vyše 70 detí, z ktorých niektorí možno budú pokračovať v predškolskej príprave. ĎAKUJEME všetkým rodičom za dôveru a na prváčikov sa budeme v septembri veľmi tešiť.

          • Spoznávame zvieratá

          • Žabky z 2.A mali blokové vyučovanie na tému Spoznávame zvieratá. Je súčasťou celoročnej  témy Spoznávame svet okolo nás .

            Deti celý deň pátrali, riešili, tvorili rôzne úlohy so zvieratkami. Na záver v skupinách vytvorili projekt o vybranom zvieratku a odprezentovali ho. Atmosféra v triede bola veľmi pozitívna, žabky húževnato a s radosťou pracovali na svojich projektoch.

          • Smartbook už aj na našej škole

          • Aj vy v tejto dobe nemáte dostatok času a energie pri učení sa s deťmi? Uvedomujeme si vašu vyťaženosť, aj zvýšenú náročnosť vašich detí s pomocou pri domácom opakovaní prebratého učiva. Ponúkame riešenie -  je ním vzdelávací portál SmartBooks, ktorý pomôže, aby sa Vaše dieťa učilo viac samostatne a efektívne.

            Smartbook je inteligentný vzdelávací systém, ktorý umožňuje žiakom získavať vedomosti a zlepšovať svoje schopnosti rýchlejšie a hravejšie. Systém pokrýva učivo pre žiakov 0. – 9. ročníka základných škôl, ktoré bolo vypracované pedagógmi a metodikmi podľa osnov Ministerstva školstva SR.

            Smartbook je inteligentná cvičebnica, ktorá sa snaží napĺňať potreby digitálnej generácie našich detí, pri ktorých sa javí, že pre svoje napredovanie a zmysluplnú prípravu do školy potrebujú okamžitú spätnú väzbu, ako aj istú mieru gamifikácie.

            Smartbook je dostupný kedykoľvek, kdekoľvek a na akomkoľvek zariadení s pripojením na internet. Nie je potrebné nič inštalovať, postačí len prihlasovacie meno, heslo (ktoré vám v skúšobnom období mesiaca máj škola dodá zadarmo) a chuť do učenia. Využívanie a oboznámenie sa s funkciami Smartbook v mesiaci máj teda bude pre žiakov zadarmo.

            Následný poplatok za využívanie Smartbook bude za obdobie jún až december 2023 5 €/za každé dieťa. Bližšie informácie získate od svojich triednych učiteľov.

          • STEM na hodine etickej výchovy

          • V dnešnej dobe dominuje v školách debata o tom, že celý vzdelávací systém by sa mal riadiť programom STEM, teda predmetmi technického smeru. S tým súvisí problematika dôležitých mäkkých zručností (z angl. soft skills), ktoré by mali žiaci ovládať, aby uspeli nielen v osobnom, ale aj pracovnom živote. 

            Výzva na hodine etickej výchovy v siedmom ročníku znela veľmi stručne - "Postavte z novinového papiera a lepidla  čo najvyššiu stabilnú vežu." Napriek jednoduchosti zadania úloha umožnila našim žiakom pracujúc v menších tímoch trénovať svoje mäkké zručnosti v komunikácii, kreativite, tímovej spolupráci, timemanagmente a riešení problémov. Samozrejme splnenie výzvy vyžadovalo aj teoretické vedomosti z geometrie, fyziky, či technickej výchovy. Z oblasti etickej výchovy mohli žiaci použiť svoje vedomosti o praktickom zvládaní prípadných konfliktov, správnom využívaní aktívneho počúvania či dosiahnutia vzájomného konsenzu.

            Výška hotových veží, ako aj fantastická pracovná atmosféra a zanietenie našich siedmakov si zaslúži veľkú pochvalu.

          • Deň Zeme na prvom stupni

          • Okrem zbierania odpadkov a čistenia sídliska si deti na 1.stupni spolu s pani učiteľkami a s pani vychovávateľkami pripomenuli Deň Zeme aj rôznymi zaujímavými aktivitami v triedach. Jednou z úloh bolo, že každá trieda si vytvorila z papiera vlastný strom.

            Všetky stromy boli následne pripnuté k zemeguli vo vestibule a spoločne vytvorili obraz ako ukážku spolupráce a toho, že každý môže prispieť vlastným kúskom a že spolu dokážeme veľa. Ďakujeme všetkým a nezabúdajme byť ohľaduplní a zodpovední, nielen na Deň Zeme ❤️.

          • Deň Zeme

          • Zem chradne, stráca svoju tvár. My sa na ňu pozeráme, užívame si jej štedrosť, ale nerozmýšľame. Načo aj. Žijeme si skvelo. Ona vypočuje naše prosby, sny a potreby.

            • Kto však počúva jej vzlyk? JA!
            • Kto si chce obuť  jej topánky a Fusakle? JA!
            • Kto nečaká, kým sa jej vzlyk zmení na prenikavý plač? JA!

            Nie my, pretože schovávať sa v skupine je príšerne ľahké. JA musím byť človek, ktorý chce zmeniť svoj postoj a JA budem človek ochraňujúci Zem z vlastného presvedčenia. Preto JA sa stalo hlavným mottom Dňa Zeme v škole na Hájiku.  Počas troch dní  učitelia a žiaci zorganizovali dva zbery a hlavnú akciu.

            Zber odpadkov zo sídliska Hájik (piatok 21.4.) – zapojili sa skoro všetci žiaci školy. Upratovanie prebehlo veľmi rýchlo. Sme radi, že množstvo odpadu sa postupne znižuje a obyvatelia sa stávajú zodpovednejší. Tento rok sme nazbierali len 20 vriec, čo bolo výrazne menej, ako to bolo v predchádzajúcom roku. Množstvo odpadu neustále klesá, za čo patrí veľká pochvala obyvateľom sídliska.

            Zber odpadkov pri rieke Rajčianka (sobota 22.4.) – podarilo sa nám vyzbierať len tri vrecia odpadu. V piatok nás predbehli dve základné školy z jej okolia a rybári. A predsa sme našli! 😊 Snaha sa cení a dobrý pocit tiež (čistenie Hájika a rieky Rajčianky boli aj súčasťou Recyklohier v spolupráci s Fusaklami).

            Akcia ku Dňu Zeme (pondelok 24.4) – bohužiaľ, v pondelok jemný dáždik zamiešal kartami a  dejisko konania sme presunuli z námestia pred školou do interiéru, ale prišli sme o možnosť oboznamovať s našou prácou ľudí zo sídliska.
            Žiaci kolégia
            Zelenej školy a naši noví kamoši zo 4.A si pripravili 14 stanovíšť pre spolužiakov zo školy. Nechýbalo medzi nimi obľúbené kreslenie na tvár, skladanie origami z použitého papiera, milionár.
            Neuhádli ste, koľko rokov sa rozkladá v prírode plechovka, alebo ste prehrali v pexese (mohli ste si vybrať zo štyroch náučných)? Nevadí, dievčatá s liečivými bylinkami Vám určite poskytli dobré rady na boľavú hlavu, brucho, alebo kvalitné letné osvieženie.
            O zábavu nebola núdza na stanovišti kreslenia so zaviazanými očami. Hovoríte si, že recyklácia je ľahká? Samozrejme, že áno, ale vyskúšajte si to skákaním na jednej nohe, alebo na šliapacom prístroji.
            Krásne stanovištia si pripravili deťúrence zo 4.A. Vidno, že majú krásny vzťah k prírode a Zemi. Vytvárali ju lepením farebných papierikov a na strom pripínali srdiečka so želaniami. To, že už štvrtáci vedia správne recyklovať, sa presvedčili aj žiaci druhého stupňa pri ich ďalšom stánku. Medzi žiakmi sa prechádzali anketári. Nový ekonovinári? Uvidíme.
            Po stanovišti so správne pokosenou lúkou sme sa nakoniec dostali k JA sľubu. Na budúci rok si Vás skontrolujeme. 😊

            Ďakujeme všetkým, ktorí aj keď  malou časťou pomohli prírode a k skvelým zážitkom.

          • Artefiletika s prvákmi

          • Naši veľkáči z 9.A privítali prváčikov pani učiteľky Jurgovej na hodine artefiletiky. Spoločne tvorili lúku pre svoje chrobáčiky. Učili sa spolupracovať. Deviataci prvákov viedli k vzájomnej komunikácii, rešpektu a tolerancii voči spolužiakom. Prváčikovia si odniesli pekný zážitok a tešia sa na ďalšie spoločné aktivity s veľkáčmi.

          • Ahojte spolužiaci!

          • Ako si myslíte, že dopadol dotazník o čítaní kníh na našej škole, ktorý ste vyplnili počas marca? Možno budete prekvapení (tak ako ja), ale viac ako polovica žiakov 3.-9. ročníka našej školy číta. Je pravda, že na prvom stupni vás číta viac ako na druhom, ale verím že sa to zleí. Podľa vašich odpove sme zistili, že čitatelia napríklad chodia vo svojom voľnom čase vonku s kamarátmi, ale nečitatelia sledujú väčšinou sociálne siete. Takto sa nám to preukázalo aj v čítaní strán, čitatelia nemajú problém prečítať aj nad 40 strán, nečitatelia, keď musia, prečítajú čšinou do 20 strán.

            Čo si myslíte, ako sa darí v škole čitatom a ako nečitatnom? Vyšlo to, čo sme očakávali. Čitatom sa v škole učí ľahko, nemajú s učením problém, ale nečitatelia majú drobné probmy. Čím to bude? Majú malú slovnú zásobu? Krátky spánok?

            Myslím si, že ste boli celkom dosť prekvapení, keď ste videli otázku ohľadom osobitného predmetu na čítanie. Uzalo sa znovu to, čo sme očakávali. Čitatelia by predmet prijali a nečitatelia nie.

            Zaujímavá pre mňa bola otázka ohľadom kníhkupectiev. Prekvapilo ma, že nečitatelia, aj keď nečítajú, majú radi atmosféru kníhkupectiev.

            Proste to, čo sme očakávali, aj vyšlo. Ak vás zaujíma viac o výsledkoch nášho dotazníka, pripájam vám tu porovnávaciu prezentáciu čitateľov a nečitateľov, kde sú sústredné odpovede a grafy. Tiež pripájam aj pôvodný náhľad grafov a súhrnov všetkých odpovedí, ktoré boli v dotazníku.

            Touto cestou chcem veľmi pekne poďakovať dvom pani učiteľm. Pani učiteľke Boguskej za výbormyšlienku, ktorú mi dala do hlavy na hodine anglického jazyka, keď sme čítali o číta v Británii. Taktiež ďakujem za schválenie a pomoc. Ďakujem aj pani učiteľke Čapekovej za pomoc pri tvorení dotazníka a robení prezentácie. Veľké ĎAKUJEM!

            Verím, že sa postoj k čítaniu raz zmení a iný žiak, ktorý bude takýto podobný dotazník robiť v budúcnosti, bude mať už výsledok lepší.

            Luboš Halama, 9.A

            P.S. ďakujem aj učiteľom INF za distribúciu a vytvorenie času na vyplenie dotazníka na hodinách

          • Telesná a športová výchova

          • Telesnú a športovú výchovu pokladáme za prioritnú pri rozvoji pozitívneho vzťahu dieťaťa k zdraviu a pohybu samotnému. Naši telocvikári sa preto pravidelne zúčastňujú školení a programov, ktoré našim žiakom prinášajú široké spektrum nových prístupov k pohybovým aktivitám a činnostiam.

            Telesná tak na našej škole už dávno nie je len meranie časov a počítanie opakovaní za minútu. Prináša zaujímavé, hravé, netradičné úlohy a výzvy, ktoré držia krok s hladom dnešných detí po neustálej zmene.

            Bližšie na našom školskom instagrame.

          • Farebný pokus na chémii

          • Takýto pekný, jednoduchý, farebný pokus s výluhom červenej kapusty si vyskúšali naši ôsmaci na hodine chémie.

            Naučili sa, čo je to indikátor či pH, získali prax pri práci s chemickými pomôckami a zároveň nadobudli zručnosť ako zapísať a vyhodnotiť zistené výsledky pokusu.

            Bližšie na našom školskom instagrame.

          • Pripomienka návratky k dotácii stravy zadarmo

          • Vážení rodičia, ktorí ste ešte stále nevyplnili v našom školskom portáli Edupage návratku k dotácii stravy zadarmo od 1.5.2023, môžete tak urobiť podľa nasledovného návodu ešte do stredy 19. apríla 2023. Po tomto termíne prijímanie návratok ukončujeme a odovzdávame zoznamy záujemcov na ďalšie spracovanie. 

            Ak máte na škole viac detí, Návratku je potrebné podať za každé dieťa zvlášť.

            Návod na vyplnenie: https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450 

          • Plavecký kurz

          • rodičom, ktorí náhodou nezachytili komunikáciu v právach v internetovej žiackej knižke (školskom portáli Edupage).

            Vážení rodičia, zajtra, teda od pondelka 17. 4. do 28. 4. sa začína plavecký kurz.

            Počas týchto dvoch týždňov si deti zoberú do školy okrem školskej tašky s knihami podľa rozvrhu aj malý batoh s vecami na plaváreň. Nie igelitku!!!

            Na kurz potrebujú: plavky, šľapky, osušku, plaveckú čiapku (dievčatá a chlapci s dlhými vlasmi), hygienické potreby ( nie sú povinné ). Dievčatá môžu aj fén. Nezabudnite im pribaliť aj nejakú sladkosť po plávaní (jablko, horalku, rožok a pitie).

            Deti sú rozdelené do 2 skupín:

            1.sk.: 1.A a 2. roč. pôjdu po 4. vyučovacej hodine na obed a potom na plaváreň. Deti, ktoré sa nestravujú v ŠJ pôjdu domov po 4. vyučovacej hodine a do školy sa vrátia 12, 30 hod. Odchod: Stodolova o 12,40 hod. Predpokladaný návrat okolo 14,30 hod.

            2.sk.: 3. a 4. roč. po 5. vyučovacej hodine na obed a potom na plaváreň. Deti, ktoré sa nestravujú v ŠJ pôjdu domov po 5. vyučovacej hodine a do školy sa vrátia 13, 30 hod. Odchod: Stodolova je o 13,40 hod. Návrat: okolo 15,30 hod.

            Po plávaní deti zostávajú v ŠKD. Ak chcete, aby Vaše dieťa išlo po plávaní domov, napíšte pani vychovávateľke správu na edupage alebo lístok. 

            Prosím upozornite deti, aby na plavárni nebehali a počúvali trénerov. Plavecká škola Nereus : plaveckaskola@nereus.sk www.nereus.sk

             

            S pozdravom p. uč. Ružbarská

          • Veľkonočný pozdrav

          • Sviatky jari sú tu zas, oslávte ten krásny čas. Prajeme vám príjmené prežitie veľkonočných sviatkov, veľa zdravia a pohody.

          • Micro:bit

          • Micro:bit je malý programovateľný počítač určený na ľahké a zábavné učenie programovania z ľubovoľného webového prehliadača v blokoch, JavaScripte, Pythone, Scratch a ďalších.

            Programovanie Micro:bitov je pevnou súčasťou vyučovania informatiky na druhom stupni. Naši ôsmaci dostali v zadaní rozsvietiť led pás na stlačenie tlačidiel, potrasenie alebo naklonenie Micro:bitu.

            Ako sa im darilo? Pozrite náš školský Instagram.

          • Funtronic

          • Interaktívna podlaha Funtronic uľahčuje prácu učiteľom a motivuje našich žiakov aktívne sa zapájať do vyučovania. 

            Funtronic okrem iného rozvíja logické myslenie, postreh, pohyblivosť, trpezlivosť a vnímanie. Aj naši prváčikovia aktívne relaxujú pri interaktívnych hrách.

            Pozrite bližšie na našom školskom Instagrame.

          • Aktualizačné vzdelávanie pani vychovávateliek

          • Pani vychovávateľky z ŠKD sa zúčastňujú v tomto roku aktualizačného vzdelávania, ktoré prebieha v dvoch oblastiach - v počítačovej zručnosti a v oblasti sociálno-psychologického výcviku. Aktualizačné vzdelávanie prispieva k rozvoju zručností a kompetencií v práci s deťmi, k sebarozvoju a k upevňovaniu pracovných vzťahov.

          • Prírodovedné predmety bádateľsky a zážitkovo

          • Blíži sa školská reforma, ktorá prinesie mnoho zmien vo vzdelávaní. Naša škola je pripravená! Už dnes vyučujeme prírodovedné predmety bádateľsky a zážitkovo. Na biológii využívame program Expedícia. Pozrite si čriepky z nášho vyučovania na školskom Instagrame.

            Príspevok dokumentuje a vysvetľuje ako korene rastlín ovplyvňujú proces odnášania pôdy vodou. Farebný test indikátorom dokazuje prítomnosť oxidu uhličitého v dychu človeka a proces spotreby oxidu uhličitého vodnými rastlinami.