• Exkurzia do Olympijského múzea v Bratislave

          • 18. mája 2023 sa žiaci ročníkov 5. až 9. zúčastnili exkurzie v Olympijskom múzeu v Bratislave, kde sa oboznámili s dejinami olympionizmu a tiež aj s olympijskými medajlistami Československa a aj samostatnej Slovenskej republiky.

            Na záver prezentácie boli žiaci preskúšaní v krátkom kvíze, v ktorom v celku uspeli. Súčasne za veľkého pričinenia pána učiteľa si žiaci  pozreli aj útroby a hraciu plochu reprezentačného štadióna a  štadióna Slovana Bratislava, kde ich priamo technická riaditeľka oboznámila s celým dianím okolo futbalu a aj iných podujatí na ňom. A nakoniec pán učiteľ Mgr. Jurkovič vybavil aj foto s naším reprezentantom Vladkom Weisom ml., z ktorého mali deti obrovskú radosť.

            Záver dňa sme ukončili v nákupnom centre v blízkosti SND, kde sme sa najedli a chviľu odpočinuli.

          • Okresné kolo Matematickej olympiády

          • Naši šikovní žiaci Lea Knutelská, Peter Švrlo a Leonard Muška boli úspešní v okresnom kole matematickej olympiády a tak dostali aj dostali odmenu vo forme poukážky na nákup kníh, financované z OZ Hájik. Prvé miesto v kategórii Z5 získala Lea Knutelská a v kategorii Z7 bol taktiež prvý Peter Švrlo

            Mgr. Jana Mravcová

          • Vlastnosti bielkovín

          • Vedeli ste, že bielkoviny vysokou teplotou, ťažkými kovmi, silnými kyselinami a zásadami denaturujú, teda menia priestorové rozloženie reťazca? Naši deviataci si denaturáciu vyskúšali prakticky na hodine chémie. Dokázali prítomnosť bielkoviny vo vaječnom bielku a v mlieku pomocou biuretovej reakcie. Naučili sa aj čo je slepý pokus, ktorý sa používa na porovnanie ako by reakcia prebiehala bez prítomnosti bielkoviny (napríklad s čistou vodou). Pozrite si video na našom školskom instagrame.

          • Regionálne kolo IQ olympiády

          • Regionálne kolo Stred sa uskutočnilo 17. mája 2023 na Strednej zdravotníckej škole v Banskej Bystrici. 

            Náš žiak Peťo Švrlo sa spomedzi 80. postupujúcich účastníkov z predchádzajúceho kola prebojoval na skvelé 8. miesto a postupuje do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční 12.6.2023 na Zvolenskom zámku. 

            Tešíme sa, blahoželáme a držíme prsty! 👏

          • Modrý gombík

          • V dňoch 15. až 21. mája 2023 prebehla na našej škole zbierka @unicef_sk  #modrygombik Výnos zbierky bol venovaný na podporu programov duševného zdravia pre deti vo svete a na Slovensku. Za podporu ďakujeme! Viac informácií TU.

          • Hráme divadlo

          • Žabky z 2.A veľmi zaujala kniha Ferdo Mravec, ktorú sme spoločne čítali v škole. Rozhodli sa, že si k nej vymyslia divadielko. Deti si v skupinách vybrali jeden príbeh z knihy, ktorý sa im najviac páčil. Svojpomocne si vyrobili postavičky, spravili scenár a divadelné predstavenia mohlo začať. Aby bola atmosféra čo najlepšia, deti využili v divadielku aj rôzne hudobné nástroje. Malým hercom sa aktivita veľmi páčila, budeme ju určite robiť častejšie.

          • SHAKESPEARE´S DAY 2023

          • Anglická súťaž vzdávajúca poctu jednému z najväčších dramatikov všetkých čias, Williamovi Shakespearovi, sa tento školský rok konala v našej škole dňa 27. apríla 2023. Atmosféru na túto udalosť skvelo pripravili naše učiteľky ANJ Mgr. Janka Milová, Ing. Alena Lalinská a Mrg. Nataliya Vydashenko, PhD.

            Tento rok žiaci 2.stupňa súťažili v kategóriách 5-6. ročník a 7-8. ročník Poézia a 5-8. ročník Próza. Do súťaže sa zapojilo spolu 15 žiakov - 2023_Vysledkova_listina_Shakespears_day.pdf

            Na záver nám už len ostáva poďakovať sa všetkým zúčastneným, ktorí prispeli každý svojím dielom k tomu, aby Shakespeare’s Day 2023 bol pre nás umeleckým zážitkom a vysloviť prianie, aby budúci ročník tejto súťaže bol aspoň taký dobrý a kvalitný ako tento.

          • Exkurzia do Viedne

          • Čo si predstavíte, keď sa povie Viedeň? Niekto si môže vybaviť, že v tomto meste pôsobil jeden z najvýznamnejších hudobných skladateľov ako napríklad W.A.Mozart. Pre nákupné maniačky raj plný obchodov.

            3. mája 2023 bola našou prvou zastávkou čokoládovňa v Kittsee. Za mňa osobne je to úžasné miesto. Čokoládové výrobky boli výborné a vďaka prehliadke a prednáške mám lepšiu predstavu o tom, ako sa vyrába čokoláda.

            Z Technického múzea vo Viedni som bola nadšená a milo prekvapená. Nečakala som, že nejaké múzeum môže vyzerať tak dobre. Či už obrovské tavné pece, lietadlá,  hudobné nástroje a dokonca televízne štúdio. Jedna atrakcia mi nebola sympatická. A práve na ňu ma donútili ísť kamarátky: kôš z teplovzdušného balóna, ktorý bol na 3. poschodí, visel vo vzduchu a navyše sa aj hýbal :))

            Pri prechádzke po Viedni mi padla sánka. Všade to prekvitalo nádhernými historickými budovami, ktoré nemali konca-kraja. Ako je možné, že mi o nich nikto nepovedal skôr?! Musím ešte spomenúť prekrásnu katedrálu Dóm sv. Štefana. Keď som do nej vstúpila, privítalo ma ticho a pokoj.

            Na túto exkurziu na sto percent nezabudnem. Už teraz viem, že to bol zážitok na celý život.

            Žiačka 8.A

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • Odznak všestrannosti je projekt Slovenského olympijského a športového výboru pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorého cieľom je identifikovať talenty, všestranne rozvíjať pohybové schopnosti žiakov v disciplínach ako výdrž v zhybe, skok do diaľky, hod plnou loptou, ľah-sed a člnkový beh.

            Naša škola v školskom kole otestovala žiakov v spomínaných disciplínach a zo žiakov so zlatým odznakom vytvorila súťažné družstvo, ktoré reprezentovalo našu školu v krajskom kole dňa 26. 4. 2023 v Martine. Družstvo do republikového finále nepostúpilo, ale i tak ďakujeme za ochotu reprezentovať našu školu! 

            Pozrite si bližšie videozáznam na našom školskom instagrame.

          • Mimoriadny úspech na Junior Internet Amavet 2023

          • Naša škola stojí na pilieroch, ktoré umožňujú mať osobitý prístup nielen k žiakom so športovým či jazykovým nadaním, ale vytvárajú i prostredie, ktoré rozvíja talenty programátorského nadania.

            S veľkou radosťou oznamujeme, že náš žiak šiesteho ročníka, Andrej Zvarík, sa úspešne zúčastnil súťažnej konferencie Junior Internet Amavet 2023 so svojou webovou stránkou Block Blix, ktorú zameral na retro hry a vytvoril pomocou programovacieho jazyka JavaScript s použitím Replitu. Z 317 projektov, ktoré boli posúdené, sa Andrejovi podarilo postúpiť do finálnej desiatky, ktorej bolo umožnené prezentovať svoje projekty na celoštátnej úrovni. V rámci celoštátneho finále obsadil úžasné 1. miesto v kategórií JUNIOR WEB základných škôl, napriek tomu, že v tejto kategórii bol najmladším účastníkom.

            Sme hrdí na Andrejov úspech a vynikajúci výkon. Jeho tvrdá práca pri programovaní webovej stránky, ako aj jeho úsilie, ktoré vynaložil pri prezentácii na pôde Fakulty informatiky a informačných technológií STU v Bratislave, je aj výsledkom transformácie obsahu predmetu informatika na našej škole, kde žiakom ponúkame kontakt so širokou škálou programovacích jazykov (JavaScript, Python, Scratch a ďalšie). Aj vďaka tomu si môžu naši žiaci rozvíjať svoje programátorské zručnosti. Máme veľkú radosť, že môžeme byť svedkami takéhoto úspechu a veríme, že tento mimoriadny výsledok dodá nášmu Andrejovi motiváciu a chuť pokračovať ďalej.

          • Speakujeme

          • Tretiaci sa na hodine anglického jazyka učia hlavne rozprávať. Aj teraz si nakreslili postavičky, ktorým dali mená a opisovali ich výzor, prípadne čo majú a čo nemajú radi. A musím uznať, že im to išlo naozaj dobre.

          • Matematika v kocke

          • Tento krúžok pracuje 2-krát do mesiaca a snažíme sa, aby sa deti niečo naučili a aj sa zabavili. Na posledných stretnutiach merali rôzne dĺžky, šírky..., skúšali svoj postreh a zdatnosť na Funtroniku či stavali rôzne tvary zo stavebníc. Viac uvidíte vo fotoalbume.

          • Zápis do prvého ročníka

          • Aj na našej škole sa uskutočnil zápis do 1.ročníka. Zapísali sme vyše 70 detí, z ktorých niektorí možno budú pokračovať v predškolskej príprave. ĎAKUJEME všetkým rodičom za dôveru a na prváčikov sa budeme v septembri veľmi tešiť.

          • Spoznávame zvieratá

          • Žabky z 2.A mali blokové vyučovanie na tému Spoznávame zvieratá. Je súčasťou celoročnej  témy Spoznávame svet okolo nás .

            Deti celý deň pátrali, riešili, tvorili rôzne úlohy so zvieratkami. Na záver v skupinách vytvorili projekt o vybranom zvieratku a odprezentovali ho. Atmosféra v triede bola veľmi pozitívna, žabky húževnato a s radosťou pracovali na svojich projektoch.

          • Smartbook už aj na našej škole

          • Aj vy v tejto dobe nemáte dostatok času a energie pri učení sa s deťmi? Uvedomujeme si vašu vyťaženosť, aj zvýšenú náročnosť vašich detí s pomocou pri domácom opakovaní prebratého učiva. Ponúkame riešenie -  je ním vzdelávací portál SmartBooks, ktorý pomôže, aby sa Vaše dieťa učilo viac samostatne a efektívne.

            Smartbook je inteligentný vzdelávací systém, ktorý umožňuje žiakom získavať vedomosti a zlepšovať svoje schopnosti rýchlejšie a hravejšie. Systém pokrýva učivo pre žiakov 0. – 9. ročníka základných škôl, ktoré bolo vypracované pedagógmi a metodikmi podľa osnov Ministerstva školstva SR.

            Smartbook je inteligentná cvičebnica, ktorá sa snaží napĺňať potreby digitálnej generácie našich detí, pri ktorých sa javí, že pre svoje napredovanie a zmysluplnú prípravu do školy potrebujú okamžitú spätnú väzbu, ako aj istú mieru gamifikácie.

            Smartbook je dostupný kedykoľvek, kdekoľvek a na akomkoľvek zariadení s pripojením na internet. Nie je potrebné nič inštalovať, postačí len prihlasovacie meno, heslo (ktoré vám v skúšobnom období mesiaca máj škola dodá zadarmo) a chuť do učenia. Využívanie a oboznámenie sa s funkciami Smartbook v mesiaci máj teda bude pre žiakov zadarmo.

            Následný poplatok za využívanie Smartbook bude za obdobie jún až december 2023 5 €/za každé dieťa. Bližšie informácie získate od svojich triednych učiteľov.

          • STEM na hodine etickej výchovy

          • V dnešnej dobe dominuje v školách debata o tom, že celý vzdelávací systém by sa mal riadiť programom STEM, teda predmetmi technického smeru. S tým súvisí problematika dôležitých mäkkých zručností (z angl. soft skills), ktoré by mali žiaci ovládať, aby uspeli nielen v osobnom, ale aj pracovnom živote. 

            Výzva na hodine etickej výchovy v siedmom ročníku znela veľmi stručne - "Postavte z novinového papiera a lepidla  čo najvyššiu stabilnú vežu." Napriek jednoduchosti zadania úloha umožnila našim žiakom pracujúc v menších tímoch trénovať svoje mäkké zručnosti v komunikácii, kreativite, tímovej spolupráci, timemanagmente a riešení problémov. Samozrejme splnenie výzvy vyžadovalo aj teoretické vedomosti z geometrie, fyziky, či technickej výchovy. Z oblasti etickej výchovy mohli žiaci použiť svoje vedomosti o praktickom zvládaní prípadných konfliktov, správnom využívaní aktívneho počúvania či dosiahnutia vzájomného konsenzu.

            Výška hotových veží, ako aj fantastická pracovná atmosféra a zanietenie našich siedmakov si zaslúži veľkú pochvalu.

          • Deň Zeme na prvom stupni

          • Okrem zbierania odpadkov a čistenia sídliska si deti na 1.stupni spolu s pani učiteľkami a s pani vychovávateľkami pripomenuli Deň Zeme aj rôznymi zaujímavými aktivitami v triedach. Jednou z úloh bolo, že každá trieda si vytvorila z papiera vlastný strom.

            Všetky stromy boli následne pripnuté k zemeguli vo vestibule a spoločne vytvorili obraz ako ukážku spolupráce a toho, že každý môže prispieť vlastným kúskom a že spolu dokážeme veľa. Ďakujeme všetkým a nezabúdajme byť ohľaduplní a zodpovední, nielen na Deň Zeme ❤️.

          • Deň Zeme

          • Zem chradne, stráca svoju tvár. My sa na ňu pozeráme, užívame si jej štedrosť, ale nerozmýšľame. Načo aj. Žijeme si skvelo. Ona vypočuje naše prosby, sny a potreby.

            • Kto však počúva jej vzlyk? JA!
            • Kto si chce obuť  jej topánky a Fusakle? JA!
            • Kto nečaká, kým sa jej vzlyk zmení na prenikavý plač? JA!

            Nie my, pretože schovávať sa v skupine je príšerne ľahké. JA musím byť človek, ktorý chce zmeniť svoj postoj a JA budem človek ochraňujúci Zem z vlastného presvedčenia. Preto JA sa stalo hlavným mottom Dňa Zeme v škole na Hájiku.  Počas troch dní  učitelia a žiaci zorganizovali dva zbery a hlavnú akciu.

            Zber odpadkov zo sídliska Hájik (piatok 21.4.) – zapojili sa skoro všetci žiaci školy. Upratovanie prebehlo veľmi rýchlo. Sme radi, že množstvo odpadu sa postupne znižuje a obyvatelia sa stávajú zodpovednejší. Tento rok sme nazbierali len 20 vriec, čo bolo výrazne menej, ako to bolo v predchádzajúcom roku. Množstvo odpadu neustále klesá, za čo patrí veľká pochvala obyvateľom sídliska.

            Zber odpadkov pri rieke Rajčianka (sobota 22.4.) – podarilo sa nám vyzbierať len tri vrecia odpadu. V piatok nás predbehli dve základné školy z jej okolia a rybári. A predsa sme našli! 😊 Snaha sa cení a dobrý pocit tiež (čistenie Hájika a rieky Rajčianky boli aj súčasťou Recyklohier v spolupráci s Fusaklami).

            Akcia ku Dňu Zeme (pondelok 24.4) – bohužiaľ, v pondelok jemný dáždik zamiešal kartami a  dejisko konania sme presunuli z námestia pred školou do interiéru, ale prišli sme o možnosť oboznamovať s našou prácou ľudí zo sídliska.
            Žiaci kolégia
            Zelenej školy a naši noví kamoši zo 4.A si pripravili 14 stanovíšť pre spolužiakov zo školy. Nechýbalo medzi nimi obľúbené kreslenie na tvár, skladanie origami z použitého papiera, milionár.
            Neuhádli ste, koľko rokov sa rozkladá v prírode plechovka, alebo ste prehrali v pexese (mohli ste si vybrať zo štyroch náučných)? Nevadí, dievčatá s liečivými bylinkami Vám určite poskytli dobré rady na boľavú hlavu, brucho, alebo kvalitné letné osvieženie.
            O zábavu nebola núdza na stanovišti kreslenia so zaviazanými očami. Hovoríte si, že recyklácia je ľahká? Samozrejme, že áno, ale vyskúšajte si to skákaním na jednej nohe, alebo na šliapacom prístroji.
            Krásne stanovištia si pripravili deťúrence zo 4.A. Vidno, že majú krásny vzťah k prírode a Zemi. Vytvárali ju lepením farebných papierikov a na strom pripínali srdiečka so želaniami. To, že už štvrtáci vedia správne recyklovať, sa presvedčili aj žiaci druhého stupňa pri ich ďalšom stánku. Medzi žiakmi sa prechádzali anketári. Nový ekonovinári? Uvidíme.
            Po stanovišti so správne pokosenou lúkou sme sa nakoniec dostali k JA sľubu. Na budúci rok si Vás skontrolujeme. 😊

            Ďakujeme všetkým, ktorí aj keď  malou časťou pomohli prírode a k skvelým zážitkom.

          • Artefiletika s prvákmi

          • Naši veľkáči z 9.A privítali prváčikov pani učiteľky Jurgovej na hodine artefiletiky. Spoločne tvorili lúku pre svoje chrobáčiky. Učili sa spolupracovať. Deviataci prvákov viedli k vzájomnej komunikácii, rešpektu a tolerancii voči spolužiakom. Prváčikovia si odniesli pekný zážitok a tešia sa na ďalšie spoločné aktivity s veľkáčmi.