• Vážení rodičia, priatelia a priaznivci školy,
          • Vážení rodičia, priatelia a priaznivci školy,

          • o použití aspoň malej časti svojich daní máte právo rozhodnúť vy sami. Ak ste sa ešte nerozhodli, komu dáte 2 % zo zaplatenej dane, budeme radi, ak ich venujete práve nám. Podporte naše OZ Hájik deťom (IČO: 37911139), pracujúce pri ZŠ Námestie mladosti 1, Žilina a pomôžte nám tak zdokonaľovať prostredie, v ktorom sa aj Vaše deti pripravujú na svoj život v spoločnosti. Pomôžte nám pomáhať. Ďakujeme Vám!

          • Exkurzia - Pamätihodnosti Žiliny

          • 24. februára sa žiaci 4.A a 4.B zúčastnili exkurzie Pamätihodnosti Žiliny. V Rosenfeldovom paláci sme navštívili stálu expozíciu Bábky v podkroví. V úžasných priestoroch sme zažili naozajstný divadelný svet. Zoznámili sme sa s históriou bábkárstva na Slovensku, kráčali sme po presklenom chodníku plnom histórie, stretli sme rôzne typy bábok, ocitli sme sa za oponou, v tieňovom i čiernom divadle, fotili sme sa v divadelnom prestrojení... Žasli sme nad krásou a kúzlom tohto čarovného sveta a nechcelo sa nám odtiaľto odísť...

            Čakali nás ešte ďalšie skvelé miesta nášho mesta: nádherné výhľady z Burianovej veže a historické pamiatky našej Žiliny.

            Slniečko, úžasná atmosféra v meste a skvelé zážitky navždy zapísali túto exkurziu do sŕdc detí ako NEZABUDNUTEĽNÚ.

          • Hviezdoslavov Kubín na prvom stupni

          • Na našej škole prebehlo v treťom februárovom týždni školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Z jednotlivých tried z 1. stupňa sa zúčastnili tí najlepší a predviedli nám svoje pekné výkony, za čo im všetkým patrí veľká pochvala a uznanie.

            V kategórií poézia porota udelila len 2. miesto a to Maximovi Škulcovi zo 4.B. V kategóríi próza sa na 1. mieste umiestnil a svoje prvenstvo z minulého roka potvrdil Leo Muška zo 4.A, na 2. mieste sa umiestnila Lea Konoradská, na 3. mieste Agátka Benková - obe šikovnice z 2.A. V tejto kategórií porota udelila aj pochvalné uznanie - šikovnému prvákovi Tobiasovi Muškovi. Všetkým srdečne blahoželáme.

          • Zimná olympiáda "NA DIAĽKU"

          • Deti v ŠKD sa aspoň "na diaľku" zapojili do olympijského diania. Spoločne s pani vychovávateľkami si vyrobili na školskej chodbe pri triedach olympijský kútik. Môžeme tu vidieť symboly OH, maskotov, druhy zimných olympijských športov, ktoré si vlastnoručne zhotovili.

            Okrem pracovných zručností sú deti v ŠKD vedené aj k pohybovým a športovým aktivitám. Možno z nich niekedy tiež vyrastú olympijskí víťazi!

          • «Ruské slovo» alebo vpred k víťazstvu

          • Naši žiaci, ktorí študujú ruský jazyk, sa tento rok prvýkrát zúčastnili celoslovenskej súťaže v prednese prózy a poézie «Ruské slovo». Krajská súťaž sa konala 3. februára.

            Témou tejto súťaže bol svet rozprávok. V procese prípravy na súťaž sa naši ruštinári zoznámili s takými ruskými rozprávkami ako Серебрянное копытце (Strieborné kopyto), Снегурочка (Snehulienka), Теремок (Teremok), Рукавичка (Rukavica), Сказка о мертвой царевне и семи богатырях (Rozprávka o mŕtvej princeznej a siedmich bohatieroch), Сказка о царе Салтане (Rozprávka o Cárovi Saltánovi). Žiaci s veľkým nadšením sledovali aj kreslený film o krokodílovi Genovi a levovi, spievali piesne Пусть бегут неуклюже... (Nechajte ich behať nemotorne...) a Я на солнышке лежу (Ležím na slnku).

            Našu školu veľmi úspešne reprezentovali:

            • Peter Švrlo (6.B) v kategórii próza s rozprávkou Rukavica (Рукавичка) - získal 2. miesto
            • Luboš Halama (8.A) v kategórii poézia s úryvkom z Rozprávky o mŕtvej princeznej a siedmich bohatieroch (Сказка о мертвой царевне и семи богатырях) od ruského spisovateľa Alexandra Puškina - získal 3. miesto
            • Nela Blahutiaková a Laura Štalmachová (8.B) v kategórii spev (duet) s piesňou Nenechajte ich nemotorne behať... (Пусть бегут неуклюже...) z kresleného filmu Krokodíl Gena - získali diplom za účasť
            • v kategórii učitelia nás reprezentovala naša pani učiteľka Nataliya Vydashenko s rozprávkou Mucha-Bzučilka (Муха-Цокотуха) Korneya Čukovského - vyhrala 1. miesto a pokračuje v celoslovenskom kole.

            Gratulujeme k víťazstvám a držíme palce do ďalšieho kola!

          • Posedenie pri samovare

          • V tejto chvíli, keď za oknom je zima a fúka studený vietor, je príjemná spomienka na posedenie pri samovare, ktoré sa uskutočnilo na prvej hodine RUJ tento školský rok.

            Neoddeliteľnou súčasťou pitia čaju v Rusku je rozhovor. Tak sme pili čaj a rozprávali sa o našich letných dovolenkách aj o tom, ako sa pije čaj v Rusku, vypočuli si informácie o histórii samovaru v Rusku a piesne o samovare (“У самовара я и моя Маша Při samovare som ja a moja Maša“).

            Žiaci sa dozvedeli, že v Rusku pijú horúci čaj nielen zo šálky (чашки), ale aj z podšálky (блюдца). Niektorí sa pokúšali piť z podšálky ako skutoční Rusi. Tradične Rusi pijú čaj s cukríkmi (конфетами), sušienkami (печеньем) a „вapeнием“ uvareným ovocím s cukrom, ktoré sa používa namiesto klasického cukru.

            Prvýkrát žiaci videli „самовар“ (samovar) naživo a každý sám mohol čapovať horúci nápoj. Samovar je vlastne predchodca varnej kanvice. Slúži na varenie vody pre prípravu čaju. No v dnešnej uponáhľanej dobe sa samovar využíva skôr len počas sviatkov a ako náznak pohody v rodine. Verím, že mojim žiakom sa táto hodina páčila a budú na ňu ešte dlho spomínať.

            Pani učiteľka Nataliya Vydashenko

          • Matematický klokan

          • Dňa 11. apríla 2022 sa uskutoční medzinárodná matematická súťaž Matematický klokan. Žiaci, ktorí v ten deň nebudú môcť byť v škole, budú súťažiť online. Účastnícky poplatok je 5€. Prihlásiť sa môžete žiaci druhého stupňa u pani učiteľky Porubčanskej a žiaci prvého stupňa u svojich triednych učiteľov. Poplatok treba uhradiť do konca februára. 

            Každý účastník bude odmenený, záleží na vypracovaní úloh. Odmeny sú veľmi zaujímavé, minulý rok to boli: diplomy, pastelky, svetielkujúce ceruzky, perá, pravítka s kalkulačkou, ruksaky, tašky, stolné hry, mobily. Aj tento rok budú vecné ceny veľmi pekné a verím, že aj žiaci našej školy ich získajú čo najviac.