• Lesná besiedka

          • V rámci celoklubovej akcie Lesná besiedka sme pred pár dňami v ŠKD privítali pani Danku s jej sovičkami. Priniesla nám na ukážku lesné dreviny, liečivé bylinky, ale i učebné pomôcky na rozpoznávanie pobytových znakov voľne žijúcej zveri, ako sú napríklad stopy lesných zvierat, paroh jeleňa, srnca, diviačie kly, ale i rôzne druhy vtáčích pierok. Deti mali možnosť si všetky tieto pomôcky obzrieť. Po prednáške nasledovala ukážka živých sovičiek a na záver si deti mohli živé sovičky pohladiť, odfotografovať sa s nimi a zblízka si ich popozerať. 

            Ďakujeme za zaujímavú a poučnú návštevu sovičiek.

          • Medziškolský turnaj v MINIHÁDZANEJ

          • Dňa 2.2.2023 sa na našej škole konal turnaj v MINIHÁDZANEJ medzi školami ročníkov 1.-2. a 3.-4. Turnaja sa zúčastnila naša škola s troma družstvami a to: v kategórii 1.-2. ročníka dve družstvá a v kategórii 3.-4. jedno družstvo, ZŠ Lichardova v každej kategórii s 2 družstvami a ZŠ Višňové s jedným družstvom v kategorií 3.-4. roč. Turnaj prebiehal v priateľskom, ale súčasne v bojovnom duchu o získanie každej  lopty. Po skončení všetkých zápasov, kde sa hralo systémom každý s každým, bolo umiestnenie družstiev nasledovné:

            • v kategórii 1.-2. roč.: 1. ZŠ HÁJIK 'B', 2. ZŠ LICHARDOVA 'A', 3.  ZŠ HÁJIK 'A', 4. ZŠ LICHARDOVA 'B'
            • v kategórii 3.-4. roč.: 1. ZŠ LICHARDOVA "A", 2. ZŠ HÁJIK, 3. ZŠ LICHARDOVA "B", 4. ZŠ VIŠŇOVE. 

            Všetkým víťazom srdečne blahoželáme a porazeným prajeme do budúcna viac šťastia.

            PaedDr. Roman Jurkovič

          • Oznam školskej jedálne

          • Z dôvodu skráteného vyučovania sa v dňoch: 31. januára (utorok), 1. februára (streda) vydávajú obedy len do 13,30.

            V piatok 3. februára sa obedy budú vydávať z dôvodu organizácie školského plesu v čase od 10,55 do 13,15.

          • Úspech v súťaži Ruské slovo

          • 24. januára sa v meste Rajec konalo Krajské kolo celoslovenskej súťaže v prednese prózy a poézie Ruské slovo. Našu školu úspešne reprezentovala siedmačka Rebeka Križanová v kategórii poézia s básňou Зима не даром злится (Zima nie je nadarmo nahnevaná) od ruského spisovateľa Fiodora Ťutčeva a obsadila 2. miesto. 

            Kategóriu učitelia predstavila naša pani učiteľka Nataliya Vydashenko s básňou Кавказ (Kaukaz) od ruského spisovateľa Alexandra Puškina a zíkala diplom za účasť.   

            Gratulujeme k víťazstvám! 

          • Úspech na súťaži Šaliansky Maťko

          • V pondelok 23. januára sa naša šiestačka Tamarka Holubová zúčastnila okresného kola recitačnej súťaže Šaliansky Maťko. Súťažila v prednese povesti a obsadila krásne 3.miesto.

            Gratulujeme a veríme, že svoje schopnosti Tamarka preukáže aj v ďalších recitačných súťažiach.

          • Matematika v kocke - Piškvorky

          • Prvý termín krúžku v roku 2023 bol venovaný piškvorkám. Deti boli nadšené, lebo nielen museli rozmýšľať nad každým krokom, ale popri tom aj behali a zabávali sa. Z dôvodu veľkého úspechu sa vedúce krúžku rozhodli, že nasledujúci krúžok urobia turnaj v piškvorkách.

          • Obzretie sa za Vianocami

          • V predvianočnom období sme v našej škole zorganizovali burzu kníh. Kto chcel, mohol reagovať na výzvu a venovať do burzy knihu alebo knihy, ktoré by mohli urobiť radosť niekomu inému. Knižky nosili žiaci, pani učiteľky a pani asistentky. Takto sa nám podarilo zhromaždiť takmer 170 kníh, ktoré sme spolu s našimi žiakmi – dobrovoľníkmi predávali v rámci Vianočných trhov za symbolické 1 euro. O knižky bol veľký záujem, pretože bolo naozaj z čoho vyberať.

            Výnos z burzy sme v podobe nákupných poukážok na nákup potrebnej literatúry v kníhkupectve Panta Rhei pripravili pre Detské krízové centrum Náruč v Žiline. Pribalili sme k nim aj niekoľko rozprávkových knižiek a vianočné prianie. Pri odovzdávaní tohto darčeka priamo v krízovom centre sme strávili príjemný čas s p. riaditeľom Mgr. R.Braciníkom, ktorý nám porozprával veľmi zaujímavé a často veru aj smutné informácie o ich práci, problémoch, ale aj radosti z pomoci tým, ktorí ju veľmi potrebovali a potrebujú.

            Poukážky a knižky, ktoré sme venovali, prijal s radosťou, pretože, ako sám povedal, snaží sa vybudovať najmä menším prijatým deťom malú knižničku, v ktorej by aspoň na chvíľu mohli prísť na iné myšlienky a preniesť sa do iného, rozprávkového sveta.

            Chceli by sme touto cestou poďakovať všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na tejto akcii, či už knižku do burzy venovali alebo podporili cieľ burzy nákupom.

             

            Mgr. O. Labajová, Mgr. L. Dobroňová

          • Textil náš každodenný

          • Na mesiac december si pre nás v projekte Recyklohry pripravili kreatívnu výzvu. Našou úlohou bolo pohľadať doma nepotrebný textil a vytvoriť z neho úplne novú vec, ktorá bude slúžiť ďalej.

            A podarilo sa. Žiaci 9.A pod vedením pani učiteľky Kotríkovej zmenili starý obrus na top a sukňu, zo starého trička spravili pohodlný vankúš alebo kľúčenku, z riflí sa zas stala peňaženka.

            6.B spolu s pani  učiteľkou Beňušovou vyrábala tašky.

            8.B na hodinách Environmentálnej výchovy s pánom učiteľom Šimkom pripravila prezentáciu o zbere a recyklácii textilu na Slovensku. Tú potom dievčatá odprezentovali v každej triede 2.stupňa a žiaci sa tak mohli dozvedieť ako a kde zber textilu prebieha, kto ho organizuje, kde takýto textil končí a ako sa recykluje, ale aj ako môžeme svojím správaním znížiť množstvo nepotrebného textilu.

            Fotografie finálnych produktov, výrobného procesu, ale aj z rovesníckeho vzdelávania si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

            Mgr. Barbora Boguská

          • Olympiáda z anglického jazyka

          • V školskom kole olympiády z anglického jazyka si svoje sily zmeralo 19 súťažiacich z 8.a 9.ročníka. 13 z nich sa stalo úspešnými riešiteľmi a preukázali vysokú znalosť anglickej gramatiky, slovnej zásoby, ale aj rozvinutú zručnosť čítania alebo posluchu s porozumením.      

            Na 3.mieste sa umiestnila Lívia Krajčíková z 8.B triedy, na 2.mieste Maroš Paiš taktiež z 8.B triedy. Minuloročné víťazstvo obhájil Jakub Veverka z 8.A, ktorý zároveň postupuje do okresného kola. Gratulujeme!

          • Magdalénka a psík z knižnice

          • Zajkovia z 2.C sa zúčastnili besiedky v knižnici, ktorá bola veľmi zaujímavá. Dozvedeli sa, že sa nemusia báť, ak sa im nedarí pri čítaní. Ale nesmú sa vzdávať. Na pomoc pri aktivitách im prišli 4 psíkovia, s ktorými plnili rôzme úlohy.

          • Vianočný zázrak

          • Včielky z 3.B po návšteve mestskej knižnice zistili, že je veľa kníh o Vianociach. Vďaka patrí pracovníčke z knižnice, ktorá si pre nich pripravila pexeso s názvami vianočných kníh. Potom im prečítala príbeh z knihy Vianočné prasiatko, ktorú napísala autorka knihy Harry Pottera, J. K. Rowlingová. Bolo to zaujímavé stretnutie s knižkami.

          • Naši štvrtáci a vianočné tvorivé dielne

          • Aj my sme svojou kreativitou a tvorením prispeli k vianočným trhom na škole. Pri výrobe výrobkov sa zúčastnili aj rodičia a tak podporili a pomohli deťom. Ďakujeme za tvorivú účasť všetkým.

          • Raz sa uvidíme...

          • Besedu s takýmto názvom sme absolvovali s našimi ôsmakmi pred pár dňami v mestskej knižnici na Vlčincoch. Privítali nás útulné a vianočne vyzdobené priestory, plné kníh, kde sme strávili príjemný čas pri počúvaní úryvkov z rovnomennej knihy a vyskúšali sme si pri tom rôzne aktivitky. Tie boli zamerané na to, ako žijú, čo vidia, čo cítia, čoho sa musia vzdať ľudia, ktorí sú nejakým spôsobom hendikepovaní.

            Zamýšľali sme sa nad tým, ako niektorých z nich ovplyvňuje ich zdravotný hendikep. Viete napríklad, že nevidiaci ľudia dokážu hmatom napríklad určiť farbu papiera? Vyskúšali sme si to. Niektorí  z nás dokázali využiť vedomosti z fyziky a prišli na to :) Rozprávali sme sa aj o tom, že niektorí z nás majú v rodine človeka, ktorý je hendikepovaný a vyžaduje si viac starostlivosti a obetavosti od členov rodiny.

            Spoznávali sme hrdinov príbehu a pokúšali sme sa z vypočutého textu zistiť, aké vlastne sú postavy, prečo konajú tak, ako konajú, čo ich ovplyvňuje a aké vzťahy majú navzájom.

            Do mestskej knižnice Vlčince sa opäť radi vrátime.

          • Tvorivé dielne - Lienky a Zajkovia

          • Deti z 5.oddelenia ŠKD aj so svojimi rodičmi strávili jedno príjemné popoludnie. Spoločnými silami vytvárali vianočné dekorácie a ozdoby. Pri ich výrobe preukázali svoje zručnosti a kreativitu. No nielen to, bolo veľmi príjemné vidieť, ako si deti aj rodičia navzájom užívajú svoju prítomnosť. Naše výrobky budú k dispozícii na predaj na Vianočných trhoch v dňoch 14. a 15.12 .2022..vo vestibule školy.

          • Vianočné tvorivé dielne v 6.oddelení ŠKD

          • Aj deti z ŠKD zo 6.oddelenia spolu s pani vychovávateľkou aj s pani učiteľkami Ružbarskou a Šolekovou privítali rodičov na tvorivých dielňach a spoločne vyrobili krásne výrobky na vianočné trhy.

          • Tvorivé dielne

          • V stredu sme mali v našej triede 2.A tvorivé dielne z ŠKD, na ktorých sa zúčastnili niektorí rodičia s deťmi a spolu vyrobili krásne výrobky.

          • Harry Potter kvíz

          • V rámci ŠKD sme sa koncom novembra zúčastnili Harry Potter kvízu v Mestskej knižnici Žilina na Hájiku. Štvrtáci si zasúťažili o zlaté strely v tímoch Bystrohlav a Bifľomor. S pani knihovníčkou Katkou sme riešili úlohy, hádanky a šifry. Víťaz bol každý, kto sa zúčastnil, nakoľko sme sa zabavili a aj niečo nové dozvedeli z harry-potterovskej mágie.  

          • Predvianočná burza kníh

          • sa bude konať v stredu 14.12.22 a vo štvrtok 15.12.22 pred vyučovaním v čase 7:15 - 7:45 a po vyučovaní v čase 13:30 - 15:00. Zakúpením knižky za symbolické 1€ prispejete aj Vy k charitatívnej pomoci Detskému krízovému centru Náruč v Žiline (pomoc v podobe školských potrieb a kníh). Tešíme sa na Vás!

            Leták_Predvianočná burza kníh


          • Školská exkurzia London

          • Ponúkame žiakom ôsmeho a deviateho ročníka možnosť zúčastniť sa školskej exkurzie do Londýna v termíne od 20. do 24. februára 2023. Bližšie informácie: Propagačný leták.pdf . Počet voľných miest je veľmi malý - len 10.  Prihlášky a ďalšie informácie u pani učiteľky Lalinskej, je potrebné sa prihlásiť do 20.12.2022.