• Vianočný zázrak

          • Včielky z 3.B po návšteve mestskej knižnice zistili, že je veľa kníh o Vianociach. Vďaka patrí pracovníčke z knižnice, ktorá si pre nich pripravila pexeso s názvami vianočných kníh. Potom im prečítala príbeh z knihy Vianočné prasiatko, ktorú napísala autorka knihy Harry Pottera, J. K. Rowlingová. Bolo to zaujímavé stretnutie s knižkami.

          • Naši štvrtáci a vianočné tvorivé dielne

          • Aj my sme svojou kreativitou a tvorením prispeli k vianočným trhom na škole. Pri výrobe výrobkov sa zúčastnili aj rodičia a tak podporili a pomohli deťom. Ďakujeme za tvorivú účasť všetkým.

          • Raz sa uvidíme...

          • Besedu s takýmto názvom sme absolvovali s našimi ôsmakmi pred pár dňami v mestskej knižnici na Vlčincoch. Privítali nás útulné a vianočne vyzdobené priestory, plné kníh, kde sme strávili príjemný čas pri počúvaní úryvkov z rovnomennej knihy a vyskúšali sme si pri tom rôzne aktivitky. Tie boli zamerané na to, ako žijú, čo vidia, čo cítia, čoho sa musia vzdať ľudia, ktorí sú nejakým spôsobom hendikepovaní.

            Zamýšľali sme sa nad tým, ako niektorých z nich ovplyvňuje ich zdravotný hendikep. Viete napríklad, že nevidiaci ľudia dokážu hmatom napríklad určiť farbu papiera? Vyskúšali sme si to. Niektorí  z nás dokázali využiť vedomosti z fyziky a prišli na to :) Rozprávali sme sa aj o tom, že niektorí z nás majú v rodine človeka, ktorý je hendikepovaný a vyžaduje si viac starostlivosti a obetavosti od členov rodiny.

            Spoznávali sme hrdinov príbehu a pokúšali sme sa z vypočutého textu zistiť, aké vlastne sú postavy, prečo konajú tak, ako konajú, čo ich ovplyvňuje a aké vzťahy majú navzájom.

            Do mestskej knižnice Vlčince sa opäť radi vrátime.

          • Tvorivé dielne - Lienky a Zajkovia

          • Deti z 5.oddelenia ŠKD aj so svojimi rodičmi strávili jedno príjemné popoludnie. Spoločnými silami vytvárali vianočné dekorácie a ozdoby. Pri ich výrobe preukázali svoje zručnosti a kreativitu. No nielen to, bolo veľmi príjemné vidieť, ako si deti aj rodičia navzájom užívajú svoju prítomnosť. Naše výrobky budú k dispozícii na predaj na Vianočných trhoch v dňoch 14. a 15.12 .2022..vo vestibule školy.

          • Vianočné tvorivé dielne v 6.oddelení ŠKD

          • Aj deti z ŠKD zo 6.oddelenia spolu s pani vychovávateľkou aj s pani učiteľkami Ružbarskou a Šolekovou privítali rodičov na tvorivých dielňach a spoločne vyrobili krásne výrobky na vianočné trhy.

          • Tvorivé dielne

          • V stredu sme mali v našej triede 2.A tvorivé dielne z ŠKD, na ktorých sa zúčastnili niektorí rodičia s deťmi a spolu vyrobili krásne výrobky.

          • Harry Potter kvíz

          • V rámci ŠKD sme sa koncom novembra zúčastnili Harry Potter kvízu v Mestskej knižnici Žilina na Hájiku. Štvrtáci si zasúťažili o zlaté strely v tímoch Bystrohlav a Bifľomor. S pani knihovníčkou Katkou sme riešili úlohy, hádanky a šifry. Víťaz bol každý, kto sa zúčastnil, nakoľko sme sa zabavili a aj niečo nové dozvedeli z harry-potterovskej mágie.  

          • Predvianočná burza kníh

          • sa bude konať v stredu 14.12.22 a vo štvrtok 15.12.22 pred vyučovaním v čase 7:15 - 7:45 a po vyučovaní v čase 13:30 - 15:00. Zakúpením knižky za symbolické 1€ prispejete aj Vy k charitatívnej pomoci Detskému krízovému centru Náruč v Žiline (pomoc v podobe školských potrieb a kníh). Tešíme sa na Vás!

            Leták_Predvianočná burza kníh


          • Školská exkurzia London

          • Ponúkame žiakom ôsmeho a deviateho ročníka možnosť zúčastniť sa školskej exkurzie do Londýna v termíne od 20. do 24. februára 2023. Bližšie informácie: Propagačný leták.pdf . Počet voľných miest je veľmi malý - len 10.  Prihlášky a ďalšie informácie u pani učiteľky Lalinskej, je potrebné sa prihlásiť do 20.12.2022.

          • Kampaň Červené stužky

          • Aj tento rok sme si  1. decembra pripomenuli Svetový deň boja proti HIV a AIDS.  Naša škola je už dlhé roky zapojená do kampane Červené stužky, ktoré sa stali symbolom pre tento svetový deň.

            Žiaci 8.A sa aktívne zapojili do kampane, pomáhali nielen s  výrobou stužiek, ale aj s ich rozdávaním pre ostatných žiakov školy. Žiaci  5.C na hodine telesnej výchovy vytvorili "živú červenú stužku" a aj takto symbolicky sme si pripomenuli obete a nakazených vírusom HIV a AIDS, a tak  podporili boj proti tejto zákernej chorobe.

          • Knihy pre zázračné deti

          • Náš ŠKD navštívili umelci z organizácie POP -  akadémia, ktorí s pomocou našich detí zahrali interaktívne predstavenie: "Rozprávka je umenie". Hlavnou myšlienkou rozprávania bolo poukázať a klásť dôraz na to, aby sa rodičia vrátili deťom a deti do náručia rodičov.

            Deti si so sebou priniesli svoje rozprávkové knižky, ktoré na konci predstavenia darovali pre správnu vec, aby sa z nich mohol vytvoriť "Vianočný rozprávkový stromček". Tieto knižky následne poputujú deťom do nových rozprávkových knižníc v nemocniciach, detských domovoch a iných zariadeniach.

          • Školský ples

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pozývame Vás na miestny obľúbený ples v priestoroch jedálne ZŠ Námestie mladosti 1, Žilina. Ples sa uskutoční v piatok 3. februára 2023 so začiatkom o 19,00. 

            Vstupenky sú v predaji do vypredania, v cene 35 € na osobu. V cene lístka je program, 0,7 ll vína, večera, káva. Objednávky vstupeniek: ozhajikdetom@zshajik.sk alebo reakciou na správu od OZ (Stanislav Kostík) zo dňa 25. novembra 2022 v školskom portáli Edupage.

            Ples organizujeme v spolupráci s OZ Hájik deťom pre Vašu zábavu. Zisk darujeme našim deťom. 

          • Mikulášska pošta

          • 6.12. sa Mikuláš oslavuje aj na našej škole. Po niekoľkoročnej prestávke sa totiž vracia obľúbená Mikulášska pošta! V utorok ráno (7:20 – 7:45) bude vo vestibule čakať Mikuláš s pomocníkmi, ktorým môžete odovzdať Mikulášsky balíček s venovaním.

            Všetky balíčky musia byť poriadne zabalené, aby z nich nič nevypadlo a označené, aby našli svojho majiteľa (meno, priezvisko, trieda). V priebehu dňa ich potom po škole roznesie Mikuláš s anjelom a čertom.

            Mikulášsku pošte môžete odovzdať aj deň vopred (pondelok 5.12.). Na 1.stupni bude zberné miesto v kancelárii u pani zástupkyne Pistovčákovej a na 2.stupni na 2.poschodí v kabinete CJ 2 u pani učiteľky Boguskej.

          • Beseda so spisovateľom

          • 14. novembra 2022 boli triedy 5.A a 5.B na exkurzii v Krajskej knižnici v Žiline. Žiaci mali možnosť porozprávať sa so spisovateľom Jurajom Vojtášom, autorom knihy Odvážne srdce. Žiaci viedli živú debatu o autorovom nielen profesionálnom, ale aj osobnom živote. Pre mňa ako žiaka bolo veľmi zaujímavé dozvedieť sa, že pán Juraj rád, tak ako ja, hráva Minecraft.

            Tomáš Kopčan, 5.B

          • Predvianočná burza kníh - zber kníh

          • Ak máte doma nejakú knižku, alebo viac knižiek,  ktoré nepotrebujete, prečítali ste ich, sú v dobrom stave a chceli by ste nimi potešiť niekoho ďalšieho, môžete ich priniesť do kabinetu SJL (samozrejme po dohode s rodičmi). Spolu s knihami odovzdáte lístoček s vaším menom a zoznamom darovaných kníh. Zapojiť sa môžete aj vy, milé kolegyne a kolegovia 🙂.

            Knihy môžete priniesť  do piatku 9. decembra. Burza bude prebiehať v rámci vianočných trhov v našej škole. O priebehu vás budeme informovať. 

          • Staviame z tehličiek...

          • Ďalšie stretnutie členov krúžku Matematika v kocke bolo 24.11. Ako vždy, aj teraz čakala na začiatku deti krátka rozcvička - z rozstrihaných čísel mali vytvoriť 4 príklady. Trošku sa síce potrápili, ale nakoniec to spoločne zvládli.

            Potom ich už čakala hlavná časť: skladanie z tehličiek. Tehličky sme získali z projektu Brána k mysleniu a bola to naozaj dobrá investícia. Deti sa rozhodli, že spoločne skúsia zostaviť obývačku a naozaj sa im to výborne podarilo. Sedenie vyskúšali nielen deti, ale aj vedúce krúžku a pani vychovávateľka. 🙂 

            Keďže malí stavbári boli veľmi šikovní a zostal im ešte čas, venovali sa výtvorom z malých korálok, ktoré si potom odniesli domov. Na krúžku bola super nálada a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Školské kolo Olympiády v slovenskom jazyku

          • V októbri sa 20 našich  ôsmakov  zúčastnilo školského kola Olympiády v slovenskom jazyku a literatúre. Súťaž prebehla online. 4 žiačky boli úspešnými riešiteľkami: L. Linetová, S. Luhová, A. Tašková – všetky z 8.A a S. Nociarová z 8.B.

            Na 3. mieste sa umiestnil Š. Boča z 8.B, na 2 .mieste skončila T. Holubová z 8.B a víťazkou sa stala Lívia Krajčíková z 8.B. Lívia postúpila do okresného kola, v ktorom sa už neumiestnila na žiadnom z ocenených miest. Veríme však, že nadobudla cenné skúsenosti z takejto súťaže a budúci šk. rok s ňou, ako aj s ostatnými súťažiacimi,  budeme môcť opäť počítať.

          • Pripravujeme sa na život

          • Žiaci 7.A a 7.B v druhom novembrovom týždni zvládli svoj prvý slávnostný príhovor. Prešli si celým procesom prípravy, ku ktorému patril výber udalosti, sformulovanie a napísanie textu až po rozhovor o vhodnom oblečení. Najdôležitejšiu časť - samotný príhovor zvládli perfektne. Zvolili vhodné oblečenie, text hovorili naspamäť, prekonali trému, postavili sa pred svoje publikum a výborne pracovali s hlasom. Dovolím si povedať, že mnohí v sebe objavili ďalší talent.

            Mgr. Lenka Dobroňová