• Kampaň Červené stužky

          • Aj tento rok sme si  1. decembra pripomenuli Svetový deň boja proti HIV a AIDS.  Naša škola je už dlhé roky zapojená do kampane Červené stužky, ktoré sa stali symbolom pre tento svetový deň.

            Žiaci 8.A sa aktívne zapojili do kampane, pomáhali nielen s  výrobou stužiek, ale aj s ich rozdávaním pre ostatných žiakov školy. Žiaci  5.C na hodine telesnej výchovy vytvorili "živú červenú stužku" a aj takto symbolicky sme si pripomenuli obete a nakazených vírusom HIV a AIDS, a tak  podporili boj proti tejto zákernej chorobe.

          • Knihy pre zázračné deti

          • Náš ŠKD navštívili umelci z organizácie POP -  akadémia, ktorí s pomocou našich detí zahrali interaktívne predstavenie: "Rozprávka je umenie". Hlavnou myšlienkou rozprávania bolo poukázať a klásť dôraz na to, aby sa rodičia vrátili deťom a deti do náručia rodičov.

            Deti si so sebou priniesli svoje rozprávkové knižky, ktoré na konci predstavenia darovali pre správnu vec, aby sa z nich mohol vytvoriť "Vianočný rozprávkový stromček". Tieto knižky následne poputujú deťom do nových rozprávkových knižníc v nemocniciach, detských domovoch a iných zariadeniach.

          • Školský ples

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pozývame Vás na miestny obľúbený ples v priestoroch jedálne ZŠ Námestie mladosti 1, Žilina. Ples sa uskutoční v piatok 3. februára 2023 so začiatkom o 19,00. 

            Vstupenky sú v predaji do vypredania, v cene 35 € na osobu. V cene lístka je program, 0,7 ll vína, večera, káva. Objednávky vstupeniek: ozhajikdetom@zshajik.sk alebo reakciou na správu od OZ (Stanislav Kostík) zo dňa 25. novembra 2022 v školskom portáli Edupage.

            Ples organizujeme v spolupráci s OZ Hájik deťom pre Vašu zábavu. Zisk darujeme našim deťom. 

          • Mikulášska pošta

          • 6.12. sa Mikuláš oslavuje aj na našej škole. Po niekoľkoročnej prestávke sa totiž vracia obľúbená Mikulášska pošta! V utorok ráno (7:20 – 7:45) bude vo vestibule čakať Mikuláš s pomocníkmi, ktorým môžete odovzdať Mikulášsky balíček s venovaním.

            Všetky balíčky musia byť poriadne zabalené, aby z nich nič nevypadlo a označené, aby našli svojho majiteľa (meno, priezvisko, trieda). V priebehu dňa ich potom po škole roznesie Mikuláš s anjelom a čertom.

            Mikulášsku pošte môžete odovzdať aj deň vopred (pondelok 5.12.). Na 1.stupni bude zberné miesto v kancelárii u pani zástupkyne Pistovčákovej a na 2.stupni na 2.poschodí v kabinete CJ 2 u pani učiteľky Boguskej.

          • Beseda so spisovateľom

          • 14. novembra 2022 boli triedy 5.A a 5.B na exkurzii v Krajskej knižnici v Žiline. Žiaci mali možnosť porozprávať sa so spisovateľom Jurajom Vojtášom, autorom knihy Odvážne srdce. Žiaci viedli živú debatu o autorovom nielen profesionálnom, ale aj osobnom živote. Pre mňa ako žiaka bolo veľmi zaujímavé dozvedieť sa, že pán Juraj rád, tak ako ja, hráva Minecraft.

            Tomáš Kopčan, 5.B

          • Predvianočná burza kníh - zber kníh

          • Ak máte doma nejakú knižku, alebo viac knižiek,  ktoré nepotrebujete, prečítali ste ich, sú v dobrom stave a chceli by ste nimi potešiť niekoho ďalšieho, môžete ich priniesť do kabinetu SJL (samozrejme po dohode s rodičmi). Spolu s knihami odovzdáte lístoček s vaším menom a zoznamom darovaných kníh. Zapojiť sa môžete aj vy, milé kolegyne a kolegovia 🙂.

            Knihy môžete priniesť  do piatku 9. decembra. Burza bude prebiehať v rámci vianočných trhov v našej škole. O priebehu vás budeme informovať. 

          • Staviame z tehličiek...

          • Ďalšie stretnutie členov krúžku Matematika v kocke bolo 24.11. Ako vždy, aj teraz čakala na začiatku deti krátka rozcvička - z rozstrihaných čísel mali vytvoriť 4 príklady. Trošku sa síce potrápili, ale nakoniec to spoločne zvládli.

            Potom ich už čakala hlavná časť: skladanie z tehličiek. Tehličky sme získali z projektu Brána k mysleniu a bola to naozaj dobrá investícia. Deti sa rozhodli, že spoločne skúsia zostaviť obývačku a naozaj sa im to výborne podarilo. Sedenie vyskúšali nielen deti, ale aj vedúce krúžku a pani vychovávateľka. 🙂 

            Keďže malí stavbári boli veľmi šikovní a zostal im ešte čas, venovali sa výtvorom z malých korálok, ktoré si potom odniesli domov. Na krúžku bola super nálada a už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie.

          • Školské kolo Olympiády v slovenskom jazyku

          • V októbri sa 20 našich  ôsmakov  zúčastnilo školského kola Olympiády v slovenskom jazyku a literatúre. Súťaž prebehla online. 4 žiačky boli úspešnými riešiteľkami: L. Linetová, S. Luhová, A. Tašková – všetky z 8.A a S. Nociarová z 8.B.

            Na 3. mieste sa umiestnil Š. Boča z 8.B, na 2 .mieste skončila T. Holubová z 8.B a víťazkou sa stala Lívia Krajčíková z 8.B. Lívia postúpila do okresného kola, v ktorom sa už neumiestnila na žiadnom z ocenených miest. Veríme však, že nadobudla cenné skúsenosti z takejto súťaže a budúci šk. rok s ňou, ako aj s ostatnými súťažiacimi,  budeme môcť opäť počítať.

          • Pripravujeme sa na život

          • Žiaci 7.A a 7.B v druhom novembrovom týždni zvládli svoj prvý slávnostný príhovor. Prešli si celým procesom prípravy, ku ktorému patril výber udalosti, sformulovanie a napísanie textu až po rozhovor o vhodnom oblečení. Najdôležitejšiu časť - samotný príhovor zvládli perfektne. Zvolili vhodné oblečenie, text hovorili naspamäť, prekonali trému, postavili sa pred svoje publikum a výborne pracovali s hlasom. Dovolím si povedať, že mnohí v sebe objavili ďalší talent.

            Mgr. Lenka Dobroňová

          • Okresné kolo súťaže v stolnom tenise

          • 16.11.2022 sa naši žiaci zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise žiakov a žiačok ZŠ. Chlapci sa vo veľkej konkurencii len o vlások nedostali do finále, dievčatá boli úspešné a skončili na krásnom 2. mieste. Srdečne gratulujeme!

          • Opera Čert a Káča

          • Na začiatku novembra sa žiaci 2. stupňa zúčastnili exkurzie do SND v Bratislave na operné predstavenie Antonína Dvořáka Čert a Káča, počas ktorej čert urobil veľkú chybu, keď ukradol bláznivú Káču.

            Skvelé zážitky v nás zanechal živý orchester, vynikajúce spevácke a herecké výkony účinkujúcich a v neposlednom rade zložité a nebezpečné triky šikovných akrobatov. Všetci sa kultúrne vyžili, objavili bájne more kníh a zistili, ako môžu bolieť dlane pri záverečnej klaňačke :)

            Ďakujeme za nezabudnuteľný zážitok :)

            Herbert Kubička, 9.B

          • GVOBOJ 2022

          • Náš štvorčlenný tím - Peter Švrlo (7.B), Alexandra Tašková (8.A), Dávid Gabura (8.A) a Marek Dujčík (9.A) - úspešne zabojoval na matematickej súťaži GVOBOJ, ktorú organizujú, už dlhé roky, žiaci z matematických tried známeho žilinského gymnázia Veľká okružná.

            Medzi 31 tímami z celého okresu Žilina vyhrali krásne 4.miesto. SRDEČNE GRATULUJEME a ďakujeme za reprezentáciu našej školy. 

          • Pokračujeme v tangramoch

          • 2-krát do mesiaca patria štvrtky krúžku Matematika v kocke.  Aj vo štvrtok 10.11. sa množstvo detí zabávalo (a nevedomky  aj učilo) s tangramami. Samostatne alebo v skupinách vytvárali rôzne zaujímavé obrazce za pomoci predlôh, ktoré boli na tento krúžok vytvorené.

            Druhá časť krúžku patrila práci na počítači, kde deti svojou šikovnosťou a presúvaním objektov vedeli zostaviť tangramy. Vedúce krúžku veľmi potešilo, že sa deti už teraz tešia na ďalšie stretnutie.

          • Halloween 2022

          • Poďte sa s nami pozrieť na náš veľmi vydarený Halloween tohto školského roka. Zároveň budeme veľmi radi, ak nám milí rodičia odkliknete obder na náš Youtube kanál školy.

          • Exkurzia do Múzea dopravy

          • Druháci sa zúčastnili exkurzie v Rajeckých Tepliciach, kde si užili nádherný slnečný deň, cestovali vlakom aj autobusmi a dozvedeli sa kopec noviniek zo sveta dopravy. Tiež si zasúťažili a našli skrytý poklad. 

          • Zajkovia cestovatelia

          • Zajkovia z 2.C sa rozhodli cestovať po svete. Aby sa nestratili, pozreli sa, ako svet vyzerá a naučili sa názvy svetadielov. Potom zisťovali, aké zvieratá môžu stretnúť v prírode. Teraz ich už nič neprekvapí a sú pripravení cestovať a nestratiť sa.

          • Čítanie so starými rodičmi

          • Dňa 24.10:2022 sa v IV.B konalo čítanie so starými rodičmi a rodičmi. Pri príležitosti Októbra – mesiaca úcty k starším sme si pre nich pripravili program zložený z básničiek a pesničiek, darovali im malý darček na pamiatku. Potom nám pani učiteľka, starí rodičia aj rodičia prečítali zo svojich obľúbených knižiek z detstva, porozprávali, aké to bolo, keď chodili oni do školy. Neskôr sme im prečítali my z našich knižiek, ktoré sme si doniesli a tiež im porozprávali vtipné príhody, ktoré sme zažili počas 4 rokov. Posedenie sme si spríjemnili malým občerstvením.

            Bolo to veľmi pekné poobedie, pri ktorom nielen jednej starej mame vypadla slzička, no tiež aj sme sa veľa nasmiali. Už sa tešíme na ďalšie akcie, ktoré pre nás prichystá pani učiteľka.

            Vaneska Gajdošová, žiačka IV.B

          • Ako to funguje v jadrovej elektrárni

          • Viete ako to funguje v jadrovej elektrárni? Vypočítate si sami uhlíkovú stopu? Poznáte zdroje energie? Chcete sa zabaviť? Naši ôsmaci (aj siedmaci)  dňa 25.októbra zabili dve muchy jednou ranou. Najprv ich privítalo jesenné slniečko v Mochovciach, kde vo vzdelávacom centre našej slovenskej jadrovej elektrárne spoznali ako "to všetko funguje" a zabavili sa v modernom prostredí. Prepojili si svoje vedomosti v oblasti chémie a fyziky s názornými ukážkami a odborným výkladom. Dozvedeli sa o výhodách a nevýhodách všetkých druhov elektrárni.

            Po Mochovciach sme sa presunuli na okraj Levíc, kde sa učenie dialo prostredníctvom zážitkov. Objavovali sme zákony matematiky, fyziky, chémie, ale aj techniky prostredníctvom interaktivity a súťaženia. Posedenie na 3D simulátore bolo tiež veľmi zaujímavé. Deň sme ukončili pohodovou cestou autobusom smerom domov. Všetkých účastníkov chválim za vynikajúce správanie.

            Mgr. Jana Mravcová

          • Matematika v kocke a tangramy

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami sa opäť stretli deti z krúžku Matematika v kocke. Začiatok patril, ako už tradične, veselej rozcvičke. Tentokrát museli všetci spolupracovať a vyriešiť zábavné úlohy, napr. vytvoriť zo svojich tiel číslicu 8 či 1. Potom už vytvárali rôzne tangramy - podľa predlohy alebo podľa vlastnej fantázie. Tangramy skladali aj na počítačoch, kde bola na to vytvorená aplikácia. Tieto aktivity deti veľmi bavili. Viac uvidíte vo fotoalbume.