• Okresné kolo súťaže v stolnom tenise

          • 16.11.2022 sa naši žiaci zúčastnili Okresného kola v stolnom tenise žiakov a žiačok ZŠ. Chlapci sa vo veľkej konkurencii len o vlások nedostali do finále, dievčatá boli úspešné a skončili na krásnom 2. mieste. Srdečne gratulujeme!

          • Opera Čert a Káča

          • Na začiatku novembra sa žiaci 2. stupňa zúčastnili exkurzie do SND v Bratislave na operné predstavenie Antonína Dvořáka Čert a Káča, počas ktorej čert urobil veľkú chybu, keď ukradol bláznivú Káču.

            Skvelé zážitky v nás zanechal živý orchester, vynikajúce spevácke a herecké výkony účinkujúcich a v neposlednom rade zložité a nebezpečné triky šikovných akrobatov. Všetci sa kultúrne vyžili, objavili bájne more kníh a zistili, ako môžu bolieť dlane pri záverečnej klaňačke :)

            Ďakujeme za nezabudnuteľný zážitok :)

            Herbert Kubička, 9.B

          • GVOBOJ 2022

          • Náš štvorčlenný tím - Peter Švrlo (7.B), Alexandra Tašková (8.A), Dávid Gabura (8.A) a Marek Dujčík (9.A) - úspešne zabojoval na matematickej súťaži GVOBOJ, ktorú organizujú, už dlhé roky, žiaci z matematických tried známeho žilinského gymnázia Veľká okružná.

            Medzi 31 tímami z celého okresu Žilina vyhrali krásne 4.miesto. SRDEČNE GRATULUJEME a ďakujeme za reprezentáciu našej školy. 

          • Pokračujeme v tangramoch

          • 2-krát do mesiaca patria štvrtky krúžku Matematika v kocke.  Aj vo štvrtok 10.11. sa množstvo detí zabávalo (a nevedomky  aj učilo) s tangramami. Samostatne alebo v skupinách vytvárali rôzne zaujímavé obrazce za pomoci predlôh, ktoré boli na tento krúžok vytvorené.

            Druhá časť krúžku patrila práci na počítači, kde deti svojou šikovnosťou a presúvaním objektov vedeli zostaviť tangramy. Vedúce krúžku veľmi potešilo, že sa deti už teraz tešia na ďalšie stretnutie.

          • Halloween 2022

          • Poďte sa s nami pozrieť na náš veľmi vydarený Halloween tohto školského roka. Zároveň budeme veľmi radi, ak nám milí rodičia odkliknete obder na náš Youtube kanál školy.

          • Exkurzia do Múzea dopravy

          • Druháci sa zúčastnili exkurzie v Rajeckých Tepliciach, kde si užili nádherný slnečný deň, cestovali vlakom aj autobusmi a dozvedeli sa kopec noviniek zo sveta dopravy. Tiež si zasúťažili a našli skrytý poklad. 

          • Zajkovia cestovatelia

          • Zajkovia z 2.C sa rozhodli cestovať po svete. Aby sa nestratili, pozreli sa, ako svet vyzerá a naučili sa názvy svetadielov. Potom zisťovali, aké zvieratá môžu stretnúť v prírode. Teraz ich už nič neprekvapí a sú pripravení cestovať a nestratiť sa.

          • Čítanie so starými rodičmi

          • Dňa 24.10:2022 sa v IV.B konalo čítanie so starými rodičmi a rodičmi. Pri príležitosti Októbra – mesiaca úcty k starším sme si pre nich pripravili program zložený z básničiek a pesničiek, darovali im malý darček na pamiatku. Potom nám pani učiteľka, starí rodičia aj rodičia prečítali zo svojich obľúbených knižiek z detstva, porozprávali, aké to bolo, keď chodili oni do školy. Neskôr sme im prečítali my z našich knižiek, ktoré sme si doniesli a tiež im porozprávali vtipné príhody, ktoré sme zažili počas 4 rokov. Posedenie sme si spríjemnili malým občerstvením.

            Bolo to veľmi pekné poobedie, pri ktorom nielen jednej starej mame vypadla slzička, no tiež aj sme sa veľa nasmiali. Už sa tešíme na ďalšie akcie, ktoré pre nás prichystá pani učiteľka.

            Vaneska Gajdošová, žiačka IV.B

          • Ako to funguje v jadrovej elektrárni

          • Viete ako to funguje v jadrovej elektrárni? Vypočítate si sami uhlíkovú stopu? Poznáte zdroje energie? Chcete sa zabaviť? Naši ôsmaci (aj siedmaci)  dňa 25.októbra zabili dve muchy jednou ranou. Najprv ich privítalo jesenné slniečko v Mochovciach, kde vo vzdelávacom centre našej slovenskej jadrovej elektrárne spoznali ako "to všetko funguje" a zabavili sa v modernom prostredí. Prepojili si svoje vedomosti v oblasti chémie a fyziky s názornými ukážkami a odborným výkladom. Dozvedeli sa o výhodách a nevýhodách všetkých druhov elektrárni.

            Po Mochovciach sme sa presunuli na okraj Levíc, kde sa učenie dialo prostredníctvom zážitkov. Objavovali sme zákony matematiky, fyziky, chémie, ale aj techniky prostredníctvom interaktivity a súťaženia. Posedenie na 3D simulátore bolo tiež veľmi zaujímavé. Deň sme ukončili pohodovou cestou autobusom smerom domov. Všetkých účastníkov chválim za vynikajúce správanie.

            Mgr. Jana Mravcová

          • Matematika v kocke a tangramy

          • Posledný deň pred jesennými prázdninami sa opäť stretli deti z krúžku Matematika v kocke. Začiatok patril, ako už tradične, veselej rozcvičke. Tentokrát museli všetci spolupracovať a vyriešiť zábavné úlohy, napr. vytvoriť zo svojich tiel číslicu 8 či 1. Potom už vytvárali rôzne tangramy - podľa predlohy alebo podľa vlastnej fantázie. Tangramy skladali aj na počítačoch, kde bola na to vytvorená aplikácia. Tieto aktivity deti veľmi bavili. Viac uvidíte vo fotoalbume.

          • Hurá, LEGO...

          • Žiaci z krúžku Matematika v kocke sa 13.10.22 venovali obľúbenému LEGU. Stavali samostatne, vo dvojiciach i skupinách rôzne stavby a boli naozaj kreatívni. Najkrajšie stavby boli odmenené malou sladkosťou.

          • Informatická súťaž iBobor

          • V dňoch 7. - 11. novembra 2022 sa na našej škole bude už tradične konať online informatická súťaž iBobor. Prihlásiť sa do súťaže môžu žiaci 2. až 9. ročníka prostredníctvom Edupage. Registrovaní do súťaže budú len žiaci, ktorí označili v sekcii Súťaže, že majú o súťaž iBobor záujem. Z organizačných dôvodov prosíme odkliknúť záujem najneskôr do piatku 4. novembra 2022. Viac informácií nájdete na www.ibobor.sk.

          • Hravo, ale bezpečne

          • Ako sme Vás už informovali, tento rok sa naša škola naplno zapojila do projektu Recyklohry. V mesiaci október sme splnili aj niektoré projektové výzvy.  Prvá z nich bola nazvaná Hravo, ale bezpečne! Žiaci 1.stupňa sa mali preniesť do budúcnosti a vymyslieť nové piktogramy s novými funkciami, ktoré na mobile ešte nemáme. Mohli to byť užitočné funkcie, aj veselé až bláznivé, fantázii sa medze nekládli :)

            Úloha určená pre žiakov 2.stupňa bola zameraná na bezpečnosť údajov, ktoré máme uložené v našich mobiloch. Žiaci 9. ročníkov na hodinách p. u. Oršulovej vytvorili prezentáciu o tom, ako správne pripraviť svoj mobil na odovzdanie. Svoje poznatky si nenechali len pre seba, ale s nimi oboznámili aj žiakov nižších ročníkov. A tým ich pripravili aj na splnenie ďalšej výzvy, a tou bola súťaž v zbere mobilov SMS – starý mobil sem.

            Žiaci 5.ročníkov pripravili plagáty, ktorými informovali spolužiakov o konajúcej sa akcii, vo vestibule boli pripravené hliadky a tak sa nám za 3 dni podarilo vyzbierať až 147 starých, poškodených a nefunkčných mobilov, za čo Vám všetkým ďakujeme!

            Teraz už len počkáme na výsledky, ktoré by mali byť zverejnené do Vianoc.

          • Popoludnie so zvieratkami

          • Rybičky zo 4.A príjemne strávili jedno slnečné popoludnie, keď sa vybrali pozrieť zvieratká, ktoré doma chovajú a nemohli na Deň zvierat navštíviť našu triedu. Postupne sme navštívili psíkov, morčatá, vtáčiky, ale aj obrovského slimáka. Deti si mohli vyskúšať venčenie psíkov alebo pohladkať ulitu slimáka Karola.

            Niektoré zvieratká nám ukázali, čo dokážu a ako sú vycvičené. Deti si navzájom porozprávali o starostlivosti a náročnosti chovu jednotlivých zvierat, ale aj príbehy odkiaľ pochádzajú. Naučili sme sa veľa nového.

          • Štvrtácka šarkaniáda

          • Úžasné slnečné jesenné popoludnie využili spoločne štvrtáci na púšťanie šarkanov na Hradisku. Okrem rozmotávania zamotaných šnúr 🙂 sa museli popasovať aj s bezvetrím, a o to viac zapojiť nohy na "vynesenie" šarkanov do vzduchu. Chlapci sa mohli pokochať aj modelom lietadla, ktorého vzlietnutie a pristátie si mohli pozrieť na vlastné oči. Ďakujeme za pomoc všetkým zúčastneným dospelákom. Bola to veľká zábava!

          • Rybičky tvoria

          • Ako sa popasovať s 3D priestorom a zároveň spoluprácou vo dvojici si vyskúšali štvrtáci - rybičky. Merali, kreslili, strihali, maľovali a výsledok stojí za to. Do akvárií umiestnili rôzne morské živočíchy, koraly a mušle. Zároveň sme využili odpadový materiál - krabičky z PC klávesníc, ktoré by inak skončili v koši. Výsledok stojí za to.

          • Testovanie pohybových predpokladov

          • Dňa 19. a 20.októbra 2022 žiaci prvého a tretieho ročníka absolvovali Testovanie pohybových predpokladov. Vyskúšali si rôzne disciplíny a zmerali sily so spolužiakmi. Testovanie prebehlo na výbornú a tešíme sa z ich výsledkov.

          • Relaxačno-terapeutická miestnosť Oáza

          • Vďaka projektu, ktorý podporil Nadačný fond MobisNadácii Pontis, sme vytvorili i relaxačno – terapeutickú miestnosť. Túto sme nazvali Oáza a budeme ju využívať na individuálne stretnutia so žiakmi. Miestnosť je útulne zariadená tak, aby sa v nej žiaci cítili príjemne.

            Špeciálny pedagóg tu môže pri práci so žiakmi využívať pomôcky potrebné na systematickú stimuláciu, multisenzorické pomôcky, terapeutické karty, relaxačné prvky (relaxačná hudba, osvetlenie, aromaterapia...). Oázu budeme využívať aj počas prestávok na relaxáciu a uvoľnenie hlavne pre žiakov s poruchou autistického spektra, psychickými poruchami a poškodením CNS. V poobedných hodinách môžu Oázu využívať aj pedagogickí zamestnanci, asistenti učiteľa a odborní zamestnanci na relaxáciu v rámci starostlivosti o duševné zdravie a ako prevenciu proti syndrómu vyhorenia.

          • Snoezelen miestnosť

          • V našej škole sa nám podarilo svojpomocne vybudovať a uviesť do života novú multisenzorickú miestnosť Snoezelen. Snoezelen je multifunkčná metóda, ktorá sa realizuje v obzvlášť príjemnom a upravenom prostredí pomocou svetelných a zvukových prvkov, vôní a hudby, pričom jej cieľom je vyvolanie zmyslových pocitov. Miestnosť je vybavená aromadifúzerom, projektorom hviezdneho neba, farebnými optickými vláknami, závesnou hojdačkou, snovým ostrovom, mäkkým bielym kobercom, zatemňovacím závesom, multisenzorickými pomôckami, s využitím relaxačnej a meditačnej hudby.

            Snoezelen miestnosť je určená najmä pre žiakov s vývinovými poruchami, s mentálnym, telesným alebo viacnásobným postihnutím, s poruchou autistického spektra, poruchami správania a učenia, s psychickými poruchami a traumatickým poranením mozgu. So žiakmi v tejto miestnosti budú pracovať vyškolení špeciálni pedagógovia a asistenti učiteľa. V poobedných hodinách pod ich vedením môžu Snoezelen miestnosť využívať aj pedagogickí zamestnanci, asistenti učiteľa a odborní zamestnanci na relaxáciu v rámci starostlivosti o duševné zdravie a ako prevenciu proti syndrómu vyhorenia.

          • So zvieratkom v škole

          • Počas dňa „So zvieratkom v škole“ bolo s nami v triedach prítomných:

            10 škrečkov, 6 morčiat, 2 zajace, 4 korytnačky, 3 rybičky, 2 ježkovia, 5 slimákov, 1 potkan, 1 agama, 2 axolotlovia...

            Spolu: 36 zvierat

            Pre Žilinský útulok sme vyzbierali: 21 kg granúl, 16,5 kg psích konzerv, 1 kg salámy pre psov, 5,5 kg pochúťok ( kapsičky, kostičky, pásiky na žuvanie či čistenie zubov, maškrty, pochúťky, vitamínové doplnky...), 2,5 kg piškót, 2 obojky, 400 g cestovín a 6 hračiek.

            Všetkým Vám, žiaci, ktorí ste do zbierky prispeli, ako i Vašim rodičom, patrí veľké psie poďakovanie. HAF! 😊