• Ahojte spolužiaci!

          • Ako si myslíte, že dopadol dotazník o čítaní kníh na našej škole, ktorý ste vyplnili počas marca? Možno budete prekvapení (tak ako ja), ale viac ako polovica žiakov 3.-9. ročníka našej školy číta. Je pravda, že na prvom stupni vás číta viac ako na druhom, ale verím že sa to zleí. Podľa vašich odpove sme zistili, že čitatelia napríklad chodia vo svojom voľnom čase vonku s kamarátmi, ale nečitatelia sledujú väčšinou sociálne siete. Takto sa nám to preukázalo aj v čítaní strán, čitatelia nemajú problém prečítať aj nad 40 strán, nečitatelia, keď musia, prečítajú čšinou do 20 strán.

            Čo si myslíte, ako sa darí v škole čitatom a ako nečitatnom? Vyšlo to, čo sme očakávali. Čitatom sa v škole učí ľahko, nemajú s učením problém, ale nečitatelia majú drobné probmy. Čím to bude? Majú malú slovnú zásobu? Krátky spánok?

            Myslím si, že ste boli celkom dosť prekvapení, keď ste videli otázku ohľadom osobitného predmetu na čítanie. Uzalo sa znovu to, čo sme očakávali. Čitatelia by predmet prijali a nečitatelia nie.

            Zaujímavá pre mňa bola otázka ohľadom kníhkupectiev. Prekvapilo ma, že nečitatelia, aj keď nečítajú, majú radi atmosféru kníhkupectiev.

            Proste to, čo sme očakávali, aj vyšlo. Ak vás zaujíma viac o výsledkoch nášho dotazníka, pripájam vám tu porovnávaciu prezentáciu čitateľov a nečitateľov, kde sú sústredné odpovede a grafy. Tiež pripájam aj pôvodný náhľad grafov a súhrnov všetkých odpovedí, ktoré boli v dotazníku.

            Touto cestou chcem veľmi pekne poďakovať dvom pani učiteľm. Pani učiteľke Boguskej za výbormyšlienku, ktorú mi dala do hlavy na hodine anglického jazyka, keď sme čítali o číta v Británii. Taktiež ďakujem za schválenie a pomoc. Ďakujem aj pani učiteľke Čapekovej za pomoc pri tvorení dotazníka a robení prezentácie. Veľké ĎAKUJEM!

            Verím, že sa postoj k čítaniu raz zmení a iný žiak, ktorý bude takýto podobný dotazník robiť v budúcnosti, bude mať už výsledok lepší.

            Luboš Halama, 9.A

            P.S. ďakujem aj učiteľom INF za distribúciu a vytvorenie času na vyplenie dotazníka na hodinách

          • Telesná a športová výchova

          • Telesnú a športovú výchovu pokladáme za prioritnú pri rozvoji pozitívneho vzťahu dieťaťa k zdraviu a pohybu samotnému. Naši telocvikári sa preto pravidelne zúčastňujú školení a programov, ktoré našim žiakom prinášajú široké spektrum nových prístupov k pohybovým aktivitám a činnostiam.

            Telesná tak na našej škole už dávno nie je len meranie časov a počítanie opakovaní za minútu. Prináša zaujímavé, hravé, netradičné úlohy a výzvy, ktoré držia krok s hladom dnešných detí po neustálej zmene.

            Bližšie na našom školskom instagrame.

          • Farebný pokus na chémii

          • Takýto pekný, jednoduchý, farebný pokus s výluhom červenej kapusty si vyskúšali naši ôsmaci na hodine chémie.

            Naučili sa, čo je to indikátor či pH, získali prax pri práci s chemickými pomôckami a zároveň nadobudli zručnosť ako zapísať a vyhodnotiť zistené výsledky pokusu.

            Bližšie na našom školskom instagrame.

          • Pripomienka návratky k dotácii stravy zadarmo

          • Vážení rodičia, ktorí ste ešte stále nevyplnili v našom školskom portáli Edupage návratku k dotácii stravy zadarmo od 1.5.2023, môžete tak urobiť podľa nasledovného návodu ešte do stredy 19. apríla 2023. Po tomto termíne prijímanie návratok ukončujeme a odovzdávame zoznamy záujemcov na ďalšie spracovanie. 

            Ak máte na škole viac detí, Návratku je potrebné podať za každé dieťa zvlášť.

            Návod na vyplnenie: https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450 

          • Plavecký kurz

          • rodičom, ktorí náhodou nezachytili komunikáciu v právach v internetovej žiackej knižke (školskom portáli Edupage).

            Vážení rodičia, zajtra, teda od pondelka 17. 4. do 28. 4. sa začína plavecký kurz.

            Počas týchto dvoch týždňov si deti zoberú do školy okrem školskej tašky s knihami podľa rozvrhu aj malý batoh s vecami na plaváreň. Nie igelitku!!!

            Na kurz potrebujú: plavky, šľapky, osušku, plaveckú čiapku (dievčatá a chlapci s dlhými vlasmi), hygienické potreby ( nie sú povinné ). Dievčatá môžu aj fén. Nezabudnite im pribaliť aj nejakú sladkosť po plávaní (jablko, horalku, rožok a pitie).

            Deti sú rozdelené do 2 skupín:

            1.sk.: 1.A a 2. roč. pôjdu po 4. vyučovacej hodine na obed a potom na plaváreň. Deti, ktoré sa nestravujú v ŠJ pôjdu domov po 4. vyučovacej hodine a do školy sa vrátia 12, 30 hod. Odchod: Stodolova o 12,40 hod. Predpokladaný návrat okolo 14,30 hod.

            2.sk.: 3. a 4. roč. po 5. vyučovacej hodine na obed a potom na plaváreň. Deti, ktoré sa nestravujú v ŠJ pôjdu domov po 5. vyučovacej hodine a do školy sa vrátia 13, 30 hod. Odchod: Stodolova je o 13,40 hod. Návrat: okolo 15,30 hod.

            Po plávaní deti zostávajú v ŠKD. Ak chcete, aby Vaše dieťa išlo po plávaní domov, napíšte pani vychovávateľke správu na edupage alebo lístok. 

            Prosím upozornite deti, aby na plavárni nebehali a počúvali trénerov. Plavecká škola Nereus : plaveckaskola@nereus.sk www.nereus.sk

             

            S pozdravom p. uč. Ružbarská

          • Veľkonočný pozdrav

          • Sviatky jari sú tu zas, oslávte ten krásny čas. Prajeme vám príjmené prežitie veľkonočných sviatkov, veľa zdravia a pohody.

          • Micro:bit

          • Micro:bit je malý programovateľný počítač určený na ľahké a zábavné učenie programovania z ľubovoľného webového prehliadača v blokoch, JavaScripte, Pythone, Scratch a ďalších.

            Programovanie Micro:bitov je pevnou súčasťou vyučovania informatiky na druhom stupni. Naši ôsmaci dostali v zadaní rozsvietiť led pás na stlačenie tlačidiel, potrasenie alebo naklonenie Micro:bitu.

            Ako sa im darilo? Pozrite náš školský Instagram.

          • Funtronic

          • Interaktívna podlaha Funtronic uľahčuje prácu učiteľom a motivuje našich žiakov aktívne sa zapájať do vyučovania. 

            Funtronic okrem iného rozvíja logické myslenie, postreh, pohyblivosť, trpezlivosť a vnímanie. Aj naši prváčikovia aktívne relaxujú pri interaktívnych hrách.

            Pozrite bližšie na našom školskom Instagrame.

          • Aktualizačné vzdelávanie pani vychovávateliek

          • Pani vychovávateľky z ŠKD sa zúčastňujú v tomto roku aktualizačného vzdelávania, ktoré prebieha v dvoch oblastiach - v počítačovej zručnosti a v oblasti sociálno-psychologického výcviku. Aktualizačné vzdelávanie prispieva k rozvoju zručností a kompetencií v práci s deťmi, k sebarozvoju a k upevňovaniu pracovných vzťahov.

          • Prírodovedné predmety bádateľsky a zážitkovo

          • Blíži sa školská reforma, ktorá prinesie mnoho zmien vo vzdelávaní. Naša škola je pripravená! Už dnes vyučujeme prírodovedné predmety bádateľsky a zážitkovo. Na biológii využívame program Expedícia. Pozrite si čriepky z nášho vyučovania na školskom Instagrame.

            Príspevok dokumentuje a vysvetľuje ako korene rastlín ovplyvňujú proces odnášania pôdy vodou. Farebný test indikátorom dokazuje prítomnosť oxidu uhličitého v dychu človeka a proces spotreby oxidu uhličitého vodnými rastlinami.

          • V knižnici inak ako obyčajne

          • Do knižnice chodíme :-) a chodíme tam radi 🙂. Ale tentokrát to bolo trocha inak. Niektoré deti s ňou boli na stretnutí prvýkrát - naši najmenší. Tí sa dozvedeli všetko podstatné, ako to tam vlastne funguje. Tretiakov a štvrtákov už v knižnici čakal náročnejśí program. Tretiaci zistili ako vzniká knižka a čo všetko je potrebné urobiť predtým, kým sa dostane ku nám, koľko ľudí sa na jej výrobe podieľa. Štvrtáci zase cestovali po svete a oboznámili sa s rôznymi krajinami, druhmi písma ale dozvedeli sa aj veľa o tom ako, a na čo sa kedysi písalo. Museli vyhľadávať informácie, ale mohli si aj prakticky vyskúšať napísať odkaz klinovým písmom, alebo husím brkom. Dozvedeli sa, čo je papyrus, skriptórium ale aj kto bol brat lineárius. Neviete? Čítajte! Nielen v marci.

            Ďakujeme za skvelý program pani knihovníčky ❤️.

          • Knižné tipy od našich detí

          • Tradičné triedne stretnutie s knižkami sa u štvrtátov koná vždy v marci. Deti si vymieňajú zážitky z prečítaných kníh, skúsenosti, ale aj nápady na ďalšie čítanie. V triede máme rôzne tipy čitateľov, preto je z čoho si vyberať. Ak hľadáte tip na dobrú knižku, možno si niečo vyberiete aj Vy. 

          • Z rozprávky do rozprávky 2

          • Aj deti 2. a 3. ročníkov sa stretli na spoločnom rozprávkovom popoludní. Riešili rozprávkovú tajničku, plnili rozprávkové úlohy a taktiež absolvovali zážitkové aktivity, ktoré ich preniesli do jednotlivých rozprávkových príbehov. Pri príležitosti Mesiaca knihy si tak overili svoje vedomosti, schopnosti aj zručnosti a zároveň sa zabavili.

          • Z rozprávky do rozprávky

          • Dňa 28.3.2023 v rámci aktivity v ŠKD - Z rozprávky do rozprávky - prváčikovia navštívili štvrtákov. Naši šikovní štvrtáci im prečítali rozprávky a ukázali knižky, ktoré radi čítajú. Príbeh o jahniatku, ktoré hľadalo svoj domov a zaujímavé čítanie o čarovných jednorožcoch prváčikov zaujalo a potešilo. Aktivita sa konala v rámci mesiaca - Marec mesiac knihy.

          • Streetball dievčat

          • 28.3.2023 sa na našej škole konalo okresné kolo v Streetballe dievčat ZŠ. Máme veľmi dobré basketbalistky, ktoré podali skvelý výkon a podarilo sa im umiestniť na krásnom 3. mieste. Gratulujeme a ďakujeme 🙂

          • Milí učitelia,

          • ďakujeme, že ste tu každý deň pre nás. Vďaka vám, už vieme veľa vecí. Keď sme prišli na túto školu, nevedeli sme ani do triedy trafiť :-). Učíte nás veľa vecí. Vďaka Vám sme múdrejší. Ste pre nás vzorom. Ste pre nás ako druhí rodičia. Užite si svoj Deň učiteľov. 

            S pozdravom vaši žiaci❤

          • Streetbasketbal

          • Dňa 21.3.2023 sa naši žiaci zúčastnili okresného kola Streetbasketbale, ktorý sa konal na ZŠ s MŠ v Tepličke nad Váhom. Po výbornom výkone našich žiakov v základnej skupine, ktorú sme jednoznačne vyhrali bez straty bodu, sme nakoniec obsadili 4. miesto, kde sme v semifinále a v zápase o 3. miesto už prehrali. Chlapcom, ale aj tak ďakujem za predvedený výkon a dobrú reprezentáciu našej školy. 

            Mgr. Roman Jurkovič

          • Malí záhradkári

          • Jar je už tu, vtáčiky si vyspevujú, slniečko vysvecuje a hreje čoraz viac, a tak jeden zo slnečných dní využili štvrtáci rybičky na úpravu svojho záhonu. Vytrhali nepotrebné časti rastlín, doplnili zeminu, vysadili a poliali záhon. A teraz budeme spoločne čakať, či sa naše rastlinky ukážu v plnej kráse...